Tidigare utställningar

Här hittar du de senaste årens utställningar i Tyresö konsthall.

Studio Detox - Måleri och installation av Karl Patric Näsman

3 februari – 17 mars 2024. Projektet Studio Detox bestod av en svit måleriska och skulpturala verk gjorda av olika material från konstnärens ateljé.
Några av materialen var funna, andra var spillrester från tidigare arbeten bestående av olika tyger, papper, pigment och trävirke. Näsmans tidigare misslyckanden i ateljén exponerades och blev till ny inspiration, ett sorts katarsis av det pågående, långa arbetet som konstnär.

Julsalong 2023

9 december 2023 – 11 januari 2024.
Julsalongen är en mycket uppskattad och välbesökt utställning, där alla medverkande är Tyresöbor. 2023 lämnade 129 deltagare in sammanlagt 237 konstverk!

Short Stories - Måleri av Sirje Papp

21 oktober – 29 november 2023. Sirje Pappa arbetar i en realistisk måleritradition och inspireras av människan, kroppen och våra sinnesstämningar. Hon är intresserad av gränslandet mellan dröm och verklighet och försöker i sitt måleri gestalta teman kring människans symbios med naturen och de existentiella frågorna kring tid, rum, liv och förgänglighet. Ljuset har en central roll i hennes kompositioner och hon inspireras av den klassiska målerikonsten men också av nutida foto och film.


Yttervärlden - Måleri och skulptur av Hillevi Berglund

9 september – 15 oktober 2023. Landskapet och människans förvandlingar av naturen har varit Hillevi Berglunds ämnen och följeslagare under de senaste åren. I hennes verk finner vi både landskapet vi har omkring oss och det landskap vi har inom oss. Från det lilla och överblickbara till det storslagna och oändliga. Med måleri och objekt som främsta uttrycksätt arbetar Hillevi på ett intuitivt sätt för att uttrycka mänskliga omgivningar och förutsättningar.

Disappearance (Reappearance) - Måleri och installation av Magali Cunico

27 maj – 27 augusti 2023. Magali Cunico arbetar huvudsakligen med måleri och med frågeställningar som undersöker den komplexa relationen mellan människa, natur och andra levande varelser. I utställningen Disappearance (Reappearance) på Tyresö konsthall vävdes samtida berättelser om torka, uteblivna skördar och oförklarliga naturfenomen samman med naturvetenskapliga referenser och systematisering av natur.

Affischverkstad - barnens röster i tryck!

27 mars – 21 maj 2023. En levande verkstad och utställning av elever från Tyresös skolor. Barnens egna bilder och budskap blev affischer som fyllde konsthallen under våren. Besökaren kunde även se hur det går till att göra screentryck in action!

Ultimate Painting – next episode av Andrea Hösel

4 februari – 19 mars 2023 Färg, material och mönster. Tre begrepp som är centrala i Andreas konstnärliga praxis. Med ett abstrakt formspråk låter hon färger och material mötas. Det är en balansgång mellan slumpens nycker och fingertoppskänslan i att komponera ett intressant stilleben. I utställningen på Tyresö konsthall visade hon en kombination av målningar och platsspecifika installationer av olika material. Andrea Hösel är född 1966 och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm 1999 – 2004. Hennes konstnärskap har presenterats i ett flertal separat- och grupputställningar.

Julsalong 2022

3 december 2022 - 12 januari 2023.
Julsalongen är en mycket uppskattad och välbesökt utställning, där alla medverkande är Tyresöbor. 2022 lämnade 120 deltagare in sammanlagt 218 konstverk!

När tid blir form - Performance, måleri och keramisk skulptur av Malin Ida Eriksson.

22 oktober -23 november 2022. Malins konstnärliga arbete handlar om tankar kring tidens gång och livets förgänglighet. I projektet När tid blir form har hon skapat en metod för att hitta nya former till skulpturer baserat på keramiska traditioner och tekniker. Malin Ida Eriksson är född 1991 i Stockholm och är utbildad på Konstfack i Stockholm och HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Numera är hon bosatt i Tyresö och har sin ateljé i Gustavsberg. 2022 mottog Malin Tyresö kommuns kulturstipendium.

Tyresö Hembygdsförening 50 år

14 september- 16 oktober 2022. Bilder, berättelser och historiska föremål från Hembygdsföreningens 50-åriga verksamhet i en jubileumsutställning. En resa i tiden för att lära känna hur Tyresöbornas liv har sett ut i stort och smått och få reda på hur vi tar hand om vår historia, nu och för framtiden.

Kära gamla hus - Fotografier av Erja Lempinen

21 maj – 21 augusti 2022. "Gamla hus berör mig, dels för deras historia, dels för platserna men också hur de är byggda i naturliga material som timmer, mossa, sågspån och stenar och att de har självdrag och är målade med miljövänliga färger. Det är som att jag känner igen mig i dem. De är motsatsen till vår tids byggande i raka och hårda former och linjer, i material som glas och betong. Våra vägar är raka och asfalterade och dras utan att ta hänsyn till naturens egna former".

Framtidstankar - barn i Tyresö berättar genom konsten

6 april – 15 maj 2022. Barn i olika åldrar och från olika delar i Tyresö har skapat i bild och form med utgångspunkt i tankar och känslor inför framtiden. Drömmar, önskningar, farhågor och funderingar skildras i utställningen genom målningar, skulpturer, film, med mera. I en för många tung tid har kreativiteten flödat och barn från förskoleålder ända upp till årskurs 9 har genom konsten målat en framtidsvision i fullt färgspektra som kontrast till den gråa bild vi vanligtvis ser.

Johan Wiking - Skulptur och måleri

12 februari – 27 mars 2022. I Johan Wikings skulpturer kan man, bland mycket annat, skönja spår och hänvisningar till kropp, redskap och leksaksdjur. De andas en surrealistisk underton och ger i sin slutenhet ett starkt intryck av värdighet. ”Jag petar in energi innanför skinnet på skulpturerna” säger konstnären själv, ”Innanför hinnan som omsluter formen finns en komprimerad väsentlighet”.  Läs gärna den fina recensionen i Om konst Länk till annan webbplats. genom att klicka på länken!

Julsalong 2021

4 december 2021 - 13 januari 2022. Den årliga julsalongen är mycket uppskattad. Här presenteras en mångfald av uttryck, tekniker och material. Julsalongen är alla skapande Tyresöbors möjlighet att visa sina verk.

Sofi Lardner Häggström - Shine like Gloss

23 oktober – 28 november 2021. Med utgångspunkt från historiska företeelser, platser och objekt undersöker Sofi tid, historia och det okända. Hon arbetar med måleri, skulpturala objekt och videoverk. Hon arbetar med måleri på papper eller duk och ibland skulpturala måleriska objekt. Hon söker en glidning mellan figuration och abstraktion där bildens uppbyggnad, komposition och färger är lika viktig som dess historia och ursprung.
Sofi tilldelades Tyresö kommuns kulturstipendium 2021.

Saadia Hussain - Pieces of me...

11 september – 17 oktober 2021. Mönsterbygge är centralt i Saadia Hussains konstnärskap, en estetisk självklarhet i hennes omgivning, uppväxt och liv. Hon använder mönster som form och koncept för att illustrera vanor, traditioner och system. Saadia vill omskaka för att omskapa mönster och konstruera, kombinera och komprimera berättelser genom mönster och rörelser i starka färger och därmed synliggöra samtidens komplexitet. Saadias verk kan ses som estetiska kamouflage som bygger på starka färger och mönster uppbyggda av igenkännliga symboler som både frågar och ifrågasätter för att förstå.

Emma Hartman - Lush Revisited

7 juni–29 augusti 2021. Utgångspunkten och drivkraften i Hartmans måleri är lusten till färg och förhållandet mellan ljus och mörker. I målningar och pastellteckningar pågår en ständig rörelse mellan det abstrakta och det figurativa. Stora färgfält flyter sömlöst in i varandra, subtila övergångar skapas. Genom de olika lagren av färg som skiftar och träder fram skapar Hartman en känsla av en tidlös plats som vi alla kan känna igen oss i, där vi kan förundras över evigheten och vår egen fysiska existens.

Klicka här för att se en filmad visning med Emma Hartman Länk till annan webbplats.

Tyresö konsthalls digitala julsalong 2020

8 december 2020-14 januari 2021. Den årliga julsalongen i konsthallen är ett mycket uppskattat evenemang och brukar dra stora skaror till konsthallen. I år presenteras julsalongen digitalt i form av ett bildspel. Alla Tyresöbor över 16 år får delta med alster och i år har 75 medverkande lämnat in sammanlagt 145 konstverk. Det är allt från målningar till hantverk, fotografi och keramik. Bildspelet är sorterat på konstnärernas efternamn.

Se bildspelet från Tyresö konsthalls digitala julsalong Länk till annan webbplats.

Akvarell & keramik - Marie Gustafsson och Melanie Baker Hörnstein

24 oktober-29 november. En utställning med två tyresökonstnärer. Maries akvareller möter här Melanies keramiska verk. Ett möte som blir till en dialog mellan strukturer och ytor, ljus och färg. Slumpen och det oförutsägbara spelar en viktig roll i de bådas konstnärskap där rörelse och kaos blir en väg till harmoni och balans.

Marie målar oftast i stort format och fascineras av akvarelltekniken som ständigt överraskar och utmanar henne. Ofta fotar hon och samlar bilder som ger inspiration, men framförallt växer målningarna fram successivt under processen. Melanie arbetar uteslutande vid drejskivan. Teknik och hantverksskicklighet utmanas i framställandet av de olika objekten. Hon jobbar utifrån klassiska former inom drejning men verken blir mer till keramiska objekt än bruksföremål. Glasyrerna framställer Melanie själv.

Se filmen med och om konstnärerna Länk till annan webbplats.



Marco Cueva - En Construcción

5 september–18 oktober 2020. I Marcos skulpturer gestaltas flyktiga eller lösa objekt eller fenomen såsom moln eller rök i hårda material som sten - alabaster, granit och marmor. En illusion av viktlöshet skapas och förstärker motsättningen mellan motivet och utförandet. Han hämtar inspiration från pop-kulturen, konsthistorien och religiösa föremål som ofta härstammar från icke västerländska traditioner. Han försöker skala av motivet så att det som återstår är de attributen som definierar objektet. Taktilitet och lekfullhet är viktiga element i hans arbete.

Se filmen där Marco Cueva berättar om sin konst Länk till annan webbplats.

Echo - Teckningar av Filippa Barkman

30 maj-22 augusti 2020. Filippa Barkmans storskaliga kolteckningar skildrar kroppar som är sammanflätade, tvinnade in i varandra - kroppsligt, och genom generationers oundvikliga band. Bildspråket är lågmält och detaljer som skulle kunna härledas till en tid eller plats, såsom kläder och yttre attribut, har skalats bort.

Se filmen från lunchvisningen med Filippa Barkman Länk till annan webbplats.

Vill du också synas här? Målningar och installationer av Patrik Qvist

18 april-23 maj 2020. Det offentliga rummet står i fokus för utställningen - hur ser det visuella gränssnittet ut på våra gator och torg och vilka slags budskap möts vi av i vår vardag? Med utgångspunkt i reklam och ljustavlor tar konstnären oss med på en resa i bild och text.

Se filmen från lunchvisning med Patrik Qvist Länk till annan webbplats.

Frekvens - Måleri av Magnus Alexandersson

7 mars-9 april 2020. Magnus Alexandersson experimenterar i sina målningar och teckningar med material, tankar och motiv. Mycket tid ägnas åt formella problem som former, färgtoner, kontraster, ljus och komposition. Den visuella utgångspunkten i bilderna är landskap och då främst från urbana miljöer.

Avigheten - Christina Berglund

1-29 februari 2020. I Christina Berglunds konst hanteras ämnen som minne, saknad och ensamhet. Hon arbetar mest i serier och med fotocollage. Oftast använder hon sig själv och sin kropp som material och uttrycksmedel – kroppen som bärare av berättelsen.

Julsalong 2019

7 december 2019-9 januari 2020. Tyresöbor visar sina verk; måleri, fotografi, textil med mera.

David Bracken – Tyresökonstnär

7–30 november 2019. Vi får följa Davids långa och spännande liv som konstnär och illustratör. En utställning i samarbete med Tyresö konstförening.

Som jag ser det – måleri av Tove Axelsson

5 oktober–1 november 2019. I Toves målningar finns en ständigt pågående rörelse, ett framforsande flöde av färger och linjer. Ibland växer färgflödet ut från duken och kan landa på väggen, i taket, på en stol eller ett bord eller vad som råkar hamna i dess väg.

Relationer – skulptur och teckningar

31 augusti–28 september 2019. Skulpturer av Jennifer Forsberg och teckningar av Gert Germeraad, två konstnärer bosatta och verksamma i Eljaröd i Skåne. I parets första utställning tillsammans får de lekfulla och organiska skulpturerna möta teckningarnas spröda transparenta former.

Vid sidan av vägen – målningar av Stefan Lindqvist

18 maj – 24 augusti 2019. Stefan Lindqvist visar målningar med motiv från strövtåg längs Klarälven, där han växte upp och från rabatterna på väg till ateljén i Gubbängen.

Ivar Sviestins – fotografi

13 april–11 maj 2019. Sedan barndomen har Ivar med kamerans hjälp försökt att förstå sig själv och omvärlden. Han har alltid intresserat sig för det som finns under ytan och det bortomliggande. Spår, tid och längtan. Det vardagliga och det fantastiska. Det obeskrivliga.

Berättelser ur en hand – skulptur och textil av Iryna Hauska

9 mars–6 april 2019. Iryna Hauska visar skulptur och textil. Barn med olika bakgrund och erfarenheter boende i Stockholms kranskommuner har fått skapa berättelser genom att forma sina händer som Iryna har gjutit av i gips. Under utställningens gång växer även ett textilt verk fram som ett samarbete mellan konstnären och besökarna.

Mats Lodén – OMSKAKAD, Trumpeter och Gemener

8 november–1 december 2018. Måleri och skulptur. Mats Lodén arbetar med skulptur utifrån volym, relation, mellanrum, rörelse och kraft, ofta med trä som utgångspunkt men också med lera, gips för att sedan gjuta i till exempel brons. Utställningen var ett samarbete med Tyresö konstförening.

Läs mer om Mats Lodén Länk till annan webbplats.

Väv – textilkonst

5 oktober–2 november 2018. En utställning med Hantverksgården – Vi som väver och textilkonstnärerna Karin Gustavsson, Emma Linde och Gunnel Sthen.

Hantverksgården startade sin verksamhet i Tyresö i slutet av 1960-talet. Under 1990-talet tog Föreningen Hantverksgårdens Vänner – Vi som väver över verksamheten för att skapa en social gemenskap där alla vävintresserade kan känna sig välkomna. Idag är de 70 medlemmar och har 10 vävstolar och en bandvävstol i drift.

http://www.visomvaver.se/ Länk till annan webbplats.

Karin Gustavssons grafiska bilder är tolkningar av en av vävens grundtekniker – tuskaft. Hon har utgått från fotostatkopior på bilder av väv och behandlat dem i en grafikpress. I tryckprocessen har den präglade tråden blivit formgivande – en skuggbild av ett material och en teknik. Och en skuggbild av ett tidigare tänkt slutmål som inneburit praktisk funktion och som i sin förlängning uppnår ett konstnärligt uttryck.

http://karingustavsson.tumblr.com/ Länk till annan webbplats.

Emma Lindes arbeten kretsar kring begrepp som samlande, sortering och uppmätning. I flera fall har hon utgått från en bestämd mängd av ett material, som en månads dagstidningar eller alla de plagg jag burit en vanlig dag. Materialet klipper jag isär, ordnar efter nya principer och omformar till bilder och skulpturer där betraktarens upplevelse handlar lika mycket om en igenkänning av det vardagliga som om en subtil vridning av samma innehåll, i det bekanta uppenbarar sig något plötsligt något annat.

Gunnel Sthen är intresserad av ord, rytmer och berättelser och experimenterar med hur de kan bli material. Hon fascineras av vävning, att arbeta med och mot väven, glida med eller utmana teknik, struktur, form. I vävningen finns ramar att förhålla sig till som hjälper. Fasta punkter, varp och inslag. Beslut som måste tas för att gå vidare. Hon gillar ramarna men också hur hon kan bryta dem. Rucka litegrann för att se vad som sker.

Liv Enqvist – collage, tredimensionella objekt-målningar och readymades

1–29 september 2018. Utställningen "Total entertainment starter pack".

Liv Enqvist utforskar olika materials möjligheter och gränslandet mellan mode och måleri med en blinkning till konsthistorien och modevärlden. De berör teman som kroppens närvaro, konsumtion och tid. Vad anses värdefullt? Vad är ett engångsmaterial? Liv Enqvist bilder utgår ofta från språket, som spelar rollen som en behållare för identitet, med ett slags illustrerade ordlekar där form byter plats med funktion.

Niklas Blomkvist – måleri och teckningar

19 maj–25 augusti 2018. Utställningen "Någon som du".

"Jag har alltid tecknat porträtt. De skiljer sig från min andra konst som är mer verklighetsupplöst. Jag kan inte förklara var lusten och drivkraften att göra porträtten kommer ifrån. Det enda jag kan ringa in är en nyfikenhet att se hur det eller det ansiktet kommer att se ut som teckning. Ansiktet är samtidigt både det mest allmänna och det mest individuella – och bakom ansiktet sitter hjärnan som styr och bestämmer hur vi uppfattar livet, världen och varandra." /Niklas Blomkvist

Joachim Carlsson – måleri och skulptur

14 april–12 maj 2018. I utställningen "Directions" arbetar Joachim Carlsson med frågor kring språk, tecken och uttryck – kommunikationsvägar mellan människor – och olika yttringar för gemenskaper och utanförskap.

Emma Hammarén

10 mars–7 april 2018. Emma Hammarén visar text och installation i Tyresö konsthall. Hon arbetar med poetiskt språk i form av installation och performance i utställningen "Det börjar med en linje". Verken tar ofta plats i rummet som skulptural text i stort format eller som kompositioner framförda av en eller flera läsare.

Eva Broms – måleri

9 november–2 december 2017. I samarbete med Tyresö konstförening. 

Min inspiration kommer från naturen, musik, rörelse, dans och möten. Något jag blir berörd av, något som vill bli uttryckt i bild. Det som intresserar mig i mitt skapande arbete inom såväl arkitektur som scenografi och måleri är spelet mellan ljus och mörker, tydlighet och outgrundlighet, harmoni och spänning, rytm och vila. Rörelsen som en förutsättning att förstå stillheten. Kontrasterna öppnar våra ögon och vår själ. /Eva Broms

Eva Broms är född i Stockholm 1938. Hon är utbildad vid bland annat KTH arkitektur och på Dramatiska Institutet. Eva har ställt ut på ett flertal konsthallar och gallerier, som Galleri Tersaeus i Stockholm. Eva har även mångårig erfarenhet som scenograf till bland andra Riksteatern. Eva är medlem i Svenska Konstnärernas Förening och Svenska Konstnärinnor.

Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 22 mars 2024

Hitta på sidan