Tidigare utställningar

Här hittar du de senaste årens utställningar i Tyresö konsthall.

Relationer – skulptur och teckningar

31 augusti–28 september 2019. Skulpturer av Jennifer Forsberg och teckningar av Gert Germeraad, två konstnärer bosatta och verksamma i Eljaröd i Skåne. I parets första utställning tillsammans får de lekfulla och organiska skulpturerna möta teckningarnas spröda transparenta former.

Stefan Lindqvist – målningar Vid sidan av vägen

18 maj – 24 augusti 2019. Stefan Lindqvist visar målningar med motiv från strövtåg längs Klarälven, där han växte upp och från rabatterna på väg till ateljén i Gubbängen.

Ivar Sviestins – fotografi

13 april–11 maj 2019. Sedan barndomen har Ivar med kamerans hjälp försökt att förstå sig själv och omvärlden. Han har alltid intresserat sig för det som finns under ytan och det bortomliggande. Spår, tid och längtan. Det vardagliga och det fantastiska. Det obeskrivliga.

Berättelser ur en hand – skulptur och textil av Iryna Hauska

9 mars–6 april 2019. Iryna Hauska visar skulptur och textil. Barn med olika bakgrund och erfarenheter boende i Stockholms kranskommuner har fått skapa berättelser genom att forma sina händer som Iryna har gjutit av i gips. Under utställningens gång växer även ett textilt verk fram som ett samarbete mellan konstnären och besökarna.

Mats Lodén – OMSKAKAD, Trumpeter och Gemener

8 november–1 december 2018. Måleri och skulptur. Mats Lodén arbetar med skulptur utifrån volym, relation, mellanrum, rörelse och kraft, ofta med trä som utgångspunkt men också med lera, gips för att sedan gjuta i till exempel brons. Utställningen var ett samarbete med Tyresö konstförening.

Läs mer om Mats Lodénlänk till annan webbplats

Väv – textilkonst

5 oktober–2 november 2018. En utställning med Hantverksgården – Vi som väver och textilkonstnärerna Karin Gustavsson, Emma Linde och Gunnel Sthen.

Hantverksgården startade sin verksamhet i Tyresö i slutet av 1960-talet. Under 1990-talet tog Föreningen Hantverksgårdens Vänner – Vi som väver över verksamheten för att skapa en social gemenskap där alla vävintresserade kan känna sig välkomna. Idag är de 70 medlemmar och har 10 vävstolar och en bandvävstol i drift.

http://www.visomvaver.se/länk till annan webbplats

Karin Gustavssons grafiska bilder är tolkningar av en av vävens grundtekniker – tuskaft. Hon har utgått från fotostatkopior på bilder av väv och behandlat dem i en grafikpress. I tryckprocessen har den präglade tråden blivit formgivande – en skuggbild av ett material och en teknik. Och en skuggbild av ett tidigare tänkt slutmål som inneburit praktisk funktion och som i sin förlängning uppnår ett konstnärligt uttryck.

http://karingustavsson.tumblr.com/länk till annan webbplats

Emma Lindes arbeten kretsar kring begrepp som samlande, sortering och uppmätning. I flera fall har hon utgått från en bestämd mängd av ett material, som en månads dagstidningar eller alla de plagg jag burit en vanlig dag. Materialet klipper jag isär, ordnar efter nya principer och omformar till bilder och skulpturer där betraktarens upplevelse handlar lika mycket om en igenkänning av det vardagliga som om en subtil vridning av samma innehåll, i det bekanta uppenbarar sig något plötsligt något annat.

https://www.konsthantverkscentrum.org/medlem/Emma-Lindelänk till annan webbplats

Gunnel Sthen är intresserad av ord, rytmer och berättelser och experimenterar med hur de kan bli material. Hon fascineras av vävning, att arbeta med och mot väven, glida med eller utmana teknik, struktur, form. I vävningen finns ramar att förhålla sig till som hjälper. Fasta punkter, varp och inslag. Beslut som måste tas för att gå vidare. Hon gillar ramarna men också hur hon kan bryta dem. Rucka litegrann för att se vad som sker.

https://gunnelsthen.se/länk till annan webbplats

Liv Enqvist – collage, tredimensionella objekt-målningar och readymades

1–29 september 2018. Utställningen "Total entertainment starter pack".

Liv Enqvist utforskar olika materials möjligheter och gränslandet mellan mode och måleri med en blinkning till konsthistorien och modevärlden. De berör teman som kroppens närvaro, konsumtion och tid. Vad anses värdefullt? Vad är ett engångsmaterial? Liv Enqvist bilder utgår ofta från språket, som spelar rollen som en behållare för identitet, med ett slags illustrerade ordlekar där form byter plats med funktion.

Niklas Blomkvist – måleri och teckningar

19 maj–25 augusti 2018. Utställningen "Någon som du".

"Jag har alltid tecknat porträtt. De skiljer sig från min andra konst som är mer verklighetsupplöst. Jag kan inte förklara var lusten och drivkraften att göra porträtten kommer ifrån. Det enda jag kan ringa in är en nyfikenhet att se hur det eller det ansiktet kommer att se ut som teckning. Ansiktet är samtidigt både det mest allmänna och det mest individuella – och bakom ansiktet sitter hjärnan som styr och bestämmer hur vi uppfattar livet, världen och varandra." /Niklas Blomkvist

Joachim Carlsson – måleri och skulptur

14 april–12 maj 2018. I utställningen "Directions" arbetar Joachim Carlsson med frågor kring språk, tecken och uttryck – kommunikationsvägar mellan människor – och olika yttringar för gemenskaper och utanförskap.

Emma Hammarén

10 mars–7 april 2018. Emma Hammarén visar text och installation i Tyresö konsthall. Hon arbetar med poetiskt språk i form av installation och performance i utställningen "Det börjar med en linje". Verken tar ofta plats i rummet som skulptural text i stort format eller som kompositioner framförda av en eller flera läsare.

Läs mer om Emma Hammarén

Eva Broms – måleri

9 november–2 december 2017. I samarbete med Tyresö konstförening. 

Min inspiration kommer från naturen, musik, rörelse, dans och möten. Något jag blir berörd av, något som vill bli uttryckt i bild. Det som intresserar mig i mitt skapande arbete inom såväl arkitektur som scenografi och måleri är spelet mellan ljus och mörker, tydlighet och outgrundlighet, harmoni och spänning, rytm och vila. Rörelsen som en förutsättning att förstå stillheten. Kontrasterna öppnar våra ögon och vår själ. /Eva Broms

Eva Broms är född i Stockholm 1938. Hon är utbildad vid bland annat KTH arkitektur och på Dramatiska Institutet. Eva har ställt ut på ett flertal konsthallar och gallerier, som Galleri Tersaeus i Stockholm. Eva har även mångårig erfarenhet som scenograf till bland andra Riksteatern. Eva är medlem i Svenska Konstnärernas Förening och Svenska Konstnärinnor.

Hur gick det sen? En interaktiv Muminutställning

9 oktober–3 november 2017. En interaktiv utställning inspirerad av Tove Janssons berättelser, skapad av scenograf Petter Ljungberg i samband med Finlands 100- årsjubileum av självständighet. Det är en resa ut i det farliga och okända, en färd genom olika känslor; mod, rädsla, ensamhet och glädje – känslor vi alla bär inom oss. Utställningen är producerad av Kulturhuset och ägs av Finlandsinstitutet.

Att rita med hjärtat – Björn Jonson

1–30 september 2017. En minnesutställning med verk av Tyresökonstnären Björn Jonson (1903–1991) som var tecknare, grafiker och illustratör. I utställningen visas även bilder på de väggmosaiker av Björn Jonson som finns i Tyresö samt böcker av och om konstnären.

Silence – Pelle Perlefelt

20 maj–26 augusti 2017. Måleri och teckning.

Jag tar mig oftast fram i landskapet med cykel, stannar, dokumenterar, skissar. Den fysiska ansträngningen av att tagit sig genom det landskap jag sedan formulerar förstärker mitt arbete, det ger teckningen och färgen en mer direkt koppling av momentet, en för mig starkare närvaro. Det finns något i det jag ser som berör mig djupare, som bygger på de händelser och erfarenheter jag bär med mig. Jag läser in uttryck som kärlek, saknad, ensamhet, tystnad och oändlighet i tiden och rummet jag befinner mig i. Det får mig att stanna upp. Tystnaden är slående i upplevelsen. Verken formuleras på olika sätt, ibland med en horisont där tanken går bortom det gripbara, det vi tror oss förstå. De kan också bilda flera rum i motivet där händelser, tankar placeras utifrån erfarenheter eller upplevelser. Silence är en utställning tillägnad min bortgångne och älskade Nicole, den är också tillägnad livet, det levande, att leva./Pelle Perlefelt

Pelle Perlefelt, född 1966 i Linköping, bosatt och verksam i Stockholm. Utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Pelle har ställt ut på bland annat Bror Hjorths Hus i Uppsala, Uppsala konstmuseum och Konstnärshuset i Stockholm. Han finns representerad på bland annat Linköpings kommun, Norrköpings konstmuseum, Uppsala läns landsting, Statens konstråd och Göteborgs kulturförvaltning. Pelle har tilldelats bland annat Längmanska kulturfondens stipendium, Konstnärsnämndens arbetsstipendium samt Bror Hjorths teckningsstipendium.

http://www.pelleperlefelt.comlänk till annan webbplats

Maria Backlöf & Leif Palmquist

1 april–13 maj 2017.

Maria Backlöf, teckning och skulptur

Jag började experimentera med garn och virkning och upptäckte att det textila kan vara både måleriskt och tredimensionellt. Att det kan vara långsamt och traditionsbundet, men också snabbt och lättarbetat Jag hittar både vila och kreativt utlopp när jag arbetar i detta väldigt konkreta och taktila material. Och finner ett lagom och för mig välgörande motstånd i långsamheten i vissa tekniker, exempelvis i virkning och broderi. För mig har det inneburit en stor frihet./Maria Backlöf

Maria Backlöf, född 1956 i Njutånger, utbildad på Köpenhamns konstakademi 1984-90, bosatt och verksam i Stockholm. Maria har ställt ut på bland annat Olle Olssonhuset i Solna, Tomelilla konsthall samt Galleri 54 i Göteborg. Hon har erhållit ett flertal stipendier bland annat Bildkonstnärsfondens arbetsstipendium och finns representerad på bland annat Malmö museum och Lunds sjukhus.

Leif Palmqvist, måleri

Mina verk är icke föreställande akvareller på papper ofta i diptyker, triptyker eller längre sekvenser. En del i diptyken eller triptyken sätter igång en process som tas upp av andra delen/delarna av verket och bildar tillsammans en helhet. Naturen med de fenomen som hör till är utgångspunkten i mitt arbete. Det kan handla om ljus, ljud, hastighet, gravitation etc. Utifrån fenomenen startar ett frihetsfält där naturlagarna kan upphävas och nya möjligheter prövas. Inre ljus möter yttre ljus i en ljusandning. Det kan vara ett ljus i bilden där ljuskällan inte går att definiera eller fixera. Ljus och mörker kan expandera och formera sig fritt. I de senaste verken har vattnet jag målar med fått en ökad betydelse. En sekvens bestående av 17 stycken målningar är målade med Paris regnvatten./Leif Palmquist

Leif Palmquist, född 1961 i Karlskrona, utbildad på Forum i Malmö, bosatt och verksam i Stockholm. Leif har ställt ut på bland annat Galleri Charlotte Lund i Stockholm, Karlskrona konsthall och Galerie Leger i Malmö. Han har utfört offentliga utsmyckningar på bland annat Viktor Rydbergs skola i Stockholm och på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Leif finns representerad på Statens konstråd.

De ger sig av – Amanda Cardell

4 februari–25 mars 2017. Skulptur och foto.

Jag arbetar främst med skulptur, installation och foto, ofta med platsspecifika projekt. Jag är intresserad av frågor kring konstens roll i samhället, samt estetik och materialitet i idéburna projekt som har fokus på en dialog med betraktaren. De senaste åren undersöker jag hur spontanitet och humanitet får plats i samhällets system och struktur under olika förhållanden./Amanda Cardell

Amanda Cardell, född 1972, bosatt och verksam i Stockholm, utbildad på bl. a Kunstakademiet i Trondheim, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Amanda har haft ett flertal separat- och grupputställningar på gallerier, konsthallar och museer nationellt och internationellt. Hon har mottagit stipendier från bland annat Sveriges bildkonstnärsfonds arbetsstipendium och Stockholmstads nordiska resestipendium samt utfört flera offentliga gestaltningar, bland annat en lekskulptur i Midsommarkransen och en väggrelief i Södertälje Stadshus.

http://www.amandacardell.comlänk till annan webbplats

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 4 oktober 2019
Upp