Tidigare utställningar

Här hittar du de senaste årens utställningar i Tyresö konsthall.

Echo - Teckningar av Filippa Barkman

30 maj-22 augusti 2020. Filippa Barkmans storskaliga kolteckningar skildrar kroppar som är sammanflätade, tvinnade in i varandra - kroppsligt, och genom generationers oundvikliga band. Bildspråket är lågmält och detaljer som skulle kunna härledas till en tid eller plats, såsom kläder och yttre attribut, har skalats bort.

Se filmen från lunchvisningen med Filippa Barkmanlänk till annan webbplats

Vill du också synas här? Målningar och installationer av Patrik Qvist

18 april-23 maj 2020. Det offentliga rummet står i fokus för utställningen - hur ser det visuella gränssnittet ut på våra gator och torg och vilka slags budskap möts vi av i vår vardag? Med utgångspunkt i reklam och ljustavlor tar konstnären oss med på en resa i bild och text.

Se filmen från lunchvisning med Patrik Qvistlänk till annan webbplats

Läs recensionen i Omkonst.selänk till annan webbplats

Läs recensionen i Konsten.netlänk till annan webbplats

Frekvens - Måleri av Magnus Alexandersson

7 mars-9 april 2020. Magnus Alexandersson experimenterar i sina målningar och teckningar med material, tankar och motiv. Mycket tid ägnas åt formella problem som former, färgtoner, kontraster, ljus och komposition. Den visuella utgångspunkten i bilderna är landskap och då främst från urbana miljöer.

Avigheten - Christina Berglund

1-29 februari 2020. I Christina Berglunds konst hanteras ämnen som minne, saknad och ensamhet. Hon arbetar mest i serier och med fotocollage. Oftast använder hon sig själv och sin kropp som material och uttrycksmedel – kroppen som bärare av berättelsen.

Julsalong 2019

7 december 2019-9 januari 2020. Tyresöbor visar sina verk; måleri, fotografi, textil med mera.

David Bracken – Tyresökonstnär

7–30 november 2019. Vi får följa Davids långa och spännande liv som konstnär och illustratör. En utställning i samarbete med Tyresö konstförening.

Som jag ser det – måleri av Tove Axelsson

5 oktober–1 november 2019. I Toves målningar finns en ständigt pågående rörelse, ett framforsande flöde av färger och linjer. Ibland växer färgflödet ut från duken och kan landa på väggen, i taket, på en stol eller ett bord eller vad som råkar hamna i dess väg.

Relationer – skulptur och teckningar

31 augusti–28 september 2019. Skulpturer av Jennifer Forsberg och teckningar av Gert Germeraad, två konstnärer bosatta och verksamma i Eljaröd i Skåne. I parets första utställning tillsammans får de lekfulla och organiska skulpturerna möta teckningarnas spröda transparenta former.

Vid sidan av vägen – målningar av Stefan Lindqvist

18 maj – 24 augusti 2019. Stefan Lindqvist visar målningar med motiv från strövtåg längs Klarälven, där han växte upp och från rabatterna på väg till ateljén i Gubbängen.

Ivar Sviestins – fotografi

13 april–11 maj 2019. Sedan barndomen har Ivar med kamerans hjälp försökt att förstå sig själv och omvärlden. Han har alltid intresserat sig för det som finns under ytan och det bortomliggande. Spår, tid och längtan. Det vardagliga och det fantastiska. Det obeskrivliga.

Berättelser ur en hand – skulptur och textil av Iryna Hauska

9 mars–6 april 2019. Iryna Hauska visar skulptur och textil. Barn med olika bakgrund och erfarenheter boende i Stockholms kranskommuner har fått skapa berättelser genom att forma sina händer som Iryna har gjutit av i gips. Under utställningens gång växer även ett textilt verk fram som ett samarbete mellan konstnären och besökarna.

Mats Lodén – OMSKAKAD, Trumpeter och Gemener

8 november–1 december 2018. Måleri och skulptur. Mats Lodén arbetar med skulptur utifrån volym, relation, mellanrum, rörelse och kraft, ofta med trä som utgångspunkt men också med lera, gips för att sedan gjuta i till exempel brons. Utställningen var ett samarbete med Tyresö konstförening.

Läs mer om Mats Lodénlänk till annan webbplats

Väv – textilkonst

5 oktober–2 november 2018. En utställning med Hantverksgården – Vi som väver och textilkonstnärerna Karin Gustavsson, Emma Linde och Gunnel Sthen.

Hantverksgården startade sin verksamhet i Tyresö i slutet av 1960-talet. Under 1990-talet tog Föreningen Hantverksgårdens Vänner – Vi som väver över verksamheten för att skapa en social gemenskap där alla vävintresserade kan känna sig välkomna. Idag är de 70 medlemmar och har 10 vävstolar och en bandvävstol i drift.

http://www.visomvaver.se/länk till annan webbplats

Karin Gustavssons grafiska bilder är tolkningar av en av vävens grundtekniker – tuskaft. Hon har utgått från fotostatkopior på bilder av väv och behandlat dem i en grafikpress. I tryckprocessen har den präglade tråden blivit formgivande – en skuggbild av ett material och en teknik. Och en skuggbild av ett tidigare tänkt slutmål som inneburit praktisk funktion och som i sin förlängning uppnår ett konstnärligt uttryck.

http://karingustavsson.tumblr.com/länk till annan webbplats

Emma Lindes arbeten kretsar kring begrepp som samlande, sortering och uppmätning. I flera fall har hon utgått från en bestämd mängd av ett material, som en månads dagstidningar eller alla de plagg jag burit en vanlig dag. Materialet klipper jag isär, ordnar efter nya principer och omformar till bilder och skulpturer där betraktarens upplevelse handlar lika mycket om en igenkänning av det vardagliga som om en subtil vridning av samma innehåll, i det bekanta uppenbarar sig något plötsligt något annat.

https://www.konsthantverkscentrum.org/medlem/Emma-Lindelänk till annan webbplats

Gunnel Sthen är intresserad av ord, rytmer och berättelser och experimenterar med hur de kan bli material. Hon fascineras av vävning, att arbeta med och mot väven, glida med eller utmana teknik, struktur, form. I vävningen finns ramar att förhålla sig till som hjälper. Fasta punkter, varp och inslag. Beslut som måste tas för att gå vidare. Hon gillar ramarna men också hur hon kan bryta dem. Rucka litegrann för att se vad som sker.

Liv Enqvist – collage, tredimensionella objekt-målningar och readymades

1–29 september 2018. Utställningen "Total entertainment starter pack".

Liv Enqvist utforskar olika materials möjligheter och gränslandet mellan mode och måleri med en blinkning till konsthistorien och modevärlden. De berör teman som kroppens närvaro, konsumtion och tid. Vad anses värdefullt? Vad är ett engångsmaterial? Liv Enqvist bilder utgår ofta från språket, som spelar rollen som en behållare för identitet, med ett slags illustrerade ordlekar där form byter plats med funktion.

Niklas Blomkvist – måleri och teckningar

19 maj–25 augusti 2018. Utställningen "Någon som du".

"Jag har alltid tecknat porträtt. De skiljer sig från min andra konst som är mer verklighetsupplöst. Jag kan inte förklara var lusten och drivkraften att göra porträtten kommer ifrån. Det enda jag kan ringa in är en nyfikenhet att se hur det eller det ansiktet kommer att se ut som teckning. Ansiktet är samtidigt både det mest allmänna och det mest individuella – och bakom ansiktet sitter hjärnan som styr och bestämmer hur vi uppfattar livet, världen och varandra." /Niklas Blomkvist

Joachim Carlsson – måleri och skulptur

14 april–12 maj 2018. I utställningen "Directions" arbetar Joachim Carlsson med frågor kring språk, tecken och uttryck – kommunikationsvägar mellan människor – och olika yttringar för gemenskaper och utanförskap.

Emma Hammarén

10 mars–7 april 2018. Emma Hammarén visar text och installation i Tyresö konsthall. Hon arbetar med poetiskt språk i form av installation och performance i utställningen "Det börjar med en linje". Verken tar ofta plats i rummet som skulptural text i stort format eller som kompositioner framförda av en eller flera läsare.

Läs mer om Emma Hammarén

Eva Broms – måleri

9 november–2 december 2017. I samarbete med Tyresö konstförening. 

Min inspiration kommer från naturen, musik, rörelse, dans och möten. Något jag blir berörd av, något som vill bli uttryckt i bild. Det som intresserar mig i mitt skapande arbete inom såväl arkitektur som scenografi och måleri är spelet mellan ljus och mörker, tydlighet och outgrundlighet, harmoni och spänning, rytm och vila. Rörelsen som en förutsättning att förstå stillheten. Kontrasterna öppnar våra ögon och vår själ. /Eva Broms

Eva Broms är född i Stockholm 1938. Hon är utbildad vid bland annat KTH arkitektur och på Dramatiska Institutet. Eva har ställt ut på ett flertal konsthallar och gallerier, som Galleri Tersaeus i Stockholm. Eva har även mångårig erfarenhet som scenograf till bland andra Riksteatern. Eva är medlem i Svenska Konstnärernas Förening och Svenska Konstnärinnor.

Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 7 september 2020
Upp