Funkisfestivalen 2020

Den 10 februari 2020 anordnades Tyresös deltävling i Funkisfestivalen. 

Gerd Söderlind, mitten, vann Tyresös deltävling i Funkisfestivalen 2020.

Funkisfestivalen i Tyresö 2020

Tyresö deltar under 2020 ännu en gång i Funkisfestivalen, Sveriges största melodifestival för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Funkisfestivalen är en sångtävling som till stor del fungerar som den ”vanliga” melodifestivalen, med lokala deltävlingar, semifinal och en riksfinal. Det är tredje året i rad som Tyresö deltar i denna fantastiska tillställning fylld med glitter, glamour och glädje!

2020-års vinnare

Gerd Söderlind blev 2020 års vinnare i Tyresö, med låten "Liv".

Mer om Funkisfestivalen

Deltävling

De personer som deltar i Funkisfestivalen måste vara över 15 år och ha en kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och omfattas av LSS. Deltagarna sjunger en egen låt eller en vanlig låt/cover i de olika deltävlingar som hålls runt om i landet. En vinnare utses i varje deltagande kommun. I år deltar över 20 kommuner i Funkisfestivalen.

Semifinal – och förhoppningsvis final

I den stora finalen får bara tolv bidrag plats. När kommunernas deltävlingar är färdiga, anordnas därför två semifinaler. Dessa hålls den 28 och 29 april 2020 på Nalen i Stockholm. Vilken semifinal som Tyresös bidrag deltar i, är ännu inte klart.

Från semifinalerna går sedan tolv bidrag vidare till den stora finalen, som går av stapeln 24 augusti 2020 på Stockholm Waterfront. 

Under deltävlingarna, semifinalerna och i finalen ackompanjeras deltagarna av en riktig liveorkester

Funkisfestivalens 13 deltagare i Tyresö 2020.

Moises Rumie när han vann finalen!

2019-års vinnare

Moises Rumie vann Tyresös deltävling 2019. Han gjorde sedan ett bejublat framträdande på Stockholm Waterfront i Stockholm i den stora finalen hösten 2019 – och vann hela tävlingen!               

Tyresös deltagande

Målet med Tyresös deltagande i Funkisfestivalen är att skapa ett arrangemang som bidrar till att personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska få möjlighet att stå på scen, sjunga och ta plats – och vara huvudpersoner i ett stort underhållningsevenemang på egna villkor.

Huvudsyftet är att uppmärksamma personer med funktionsnedsättning och sätta strålkastarljuset på varje persons stora kapacitet, samtidigt som evenemanget ska ge en minnesvärd och glädjefylld kväll för alla Tyresöbor.

Arrangör och historik

Funkisfestivalen anordnas av föreningen Funkisglädje och är Sveriges största melodifestival, för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Tävlingen ägde rum första gången år 2011 och blev genast en succé. Sedan dess har det blivit ett årligt återkommande evenemang. Deltävlingarna ute i landet anordnas av kommunerna i samarbete med Funkisglädje. Läs mer på Funkisglädjes hemsida.

Föreningen Funkisglädjes hemsidalänk till annan webbplats

Deltagarna i Funkisfestivalen 2018 vinnare Per-Daniel Söderlind

Bild från deltävlingen i Tyresö 2018. Från vänster: Gerd Söderlind, Lena Löwgren, Marita Söderlind, Josefin Boström, Thomas Claesson, Linnea Johansson. Sittandes Perdaniel Söderlind.

Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 4 juni 2020
Upp