Funkisfestivalen 2021

Älskar du att sjunga och stå på scen? Anmäl dig till Funkisfestivalen 2021! Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Anmäl dig senast den 14 december till årets glittrigaste fest – kom och var med!

Gerd Söderlind, mitten, vann Tyresös deltävling i Funkisfestivalen 2020.

Funkisfestivalen i Tyresö 2021

Tyresö deltar under 2021 ännu en gång i Funkisfestivalen, Sveriges största melodifestival för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Funkisfestivalen är en sångtävling som till stor del fungerar som den ”vanliga” melodifestivalen, med lokala deltävlingar, semifinal och en riksfinal. Det är fjärde året i rad som Tyresö deltar i denna fantastiska tillställning fylld med glitter, glamour och glädje!

Digitalt genomförande på grund av covid-19

Med anledning av risken för smittspridning av coronaviruset, kommer Funkisfestivalens deltävling i Tyresö 2021 att visas digitalt. Det betyder att alla personer som deltar, kommer att få spela in sina bidrag mellan den 26 januari och 1 februari 2021 i Tyresö gymnasiums aula. Alla deltagare får sjunga till en liveorkester vid inspelningen.

Den 8 februari 2021 sänder vi delfinalen live, där vi spelar upp de inspelade bidragen och utser en vinnare i direktsändning.

Tyresö kommun följer Folkhälsomyndighetens instruktioner om hur coronaviruset ska hanteras. Vi kommer att informera alla deltagare vilka åtgärder vi vidtar för att aktiviteterna i samband med Funkisfestivalen kan genomföras på ett tryggt sätt för alla inblandade.

Anmälan

Här kan du som vill delta i Funkisfestivalen 2021 anmäla ditt intresse.

Intresseanmälan till Funkisfestivalen 2021.länk till annan webbplats

Sista dag för anmälan är 14 december 2020.

Vinnare 2020

Gerd Söderlind blev 2020 års vinnare i Tyresös delfinal, med låten "Liv". Riksfinalen 2020, blev på grund av corona, helt digital och visades på Funkisfestivalens Youtubekanallänk till annan webbplats den 24 augusti. Tjugo artister tävlade med förinspelade liveframträdanden som spelats in tillsammans med en sexmannaorkester och kör. Vinnare blev Alex Kron från Halmstad kommun med Elvisklassikern "You are always on my mind".

Mer om Funkisfestivalen

Deltävling

De personer som deltar i Funkisfestivalen måste vara över 15 år och ha en kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och omfattas av LSS. Deltagarna sjunger en egen låt eller en vanlig låt/cover i de olika deltävlingar som hålls runt om i landet. En vinnare utses i varje deltagande kommun. Cirka 20 kommuner brukar delta i Funkisfestivalen.

Semifinal – och förhoppningsvis final

I den stora finalen får bara tolv bidrag plats. När kommunernas deltävlingar är färdiga, anordnas därför semifinaler. Från semifinalerna går sedan ett antal bidrag vidare till den stora finalen, som vanligtvis går av går av stapeln på Stockholm Waterfront under hösten. 

Under deltävlingarna, semifinalerna och i finalen ackompanjeras deltagarna av en riktig liveorkester. En jury utser vinnarna i såväl de lokala deltävlingarna som semifinalerna och finalen.

Funkisfestivalens 13 deltagare i Tyresö 2020.

Moises Rumie när han vann finalen!

Moises från Tyresö vann riksfinalen 2019

Moises Rumie vann Tyresös deltävling 2019. Han gjorde sedan ett bejublat framträdande på Stockholm Waterfront i Stockholm i den stora finalen hösten 2019 – och vann hela tävlingen!               

Tyresös deltagande

Målet med Tyresös deltagande i Funkisfestivalen är att skapa ett arrangemang som bidrar till att personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska få möjlighet att stå på scen, sjunga och ta plats – och vara huvudpersoner i ett stort underhållningsevenemang på egna villkor.

Huvudsyftet är att uppmärksamma personer med funktionsnedsättning och sätta strålkastarljuset på varje persons stora kapacitet, samtidigt som evenemanget ska ge en minnesvärd och glädjefylld kväll för alla Tyresöbor.

Arrangör och historik

Funkisfestivalen anordnas av föreningen Funkisglädje och är Sveriges största melodifestival, för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Tävlingen ägde rum första gången år 2011 och blev genast en succé. Sedan dess har det blivit ett årligt återkommande evenemang. Deltävlingarna ute i landet anordnas av kommunerna i samarbete med Funkisglädje. Läs mer på Funkisglädjes hemsida.

Föreningen Funkisglädjes hemsidalänk till annan webbplats

Deltagarna i Funkisfestivalen 2018 vinnare Per-Daniel Söderlind

Bild från deltävlingen i Tyresö 2018. Från vänster: Gerd Söderlind, Lena Löwgren, Marita Söderlind, Josefin Boström, Thomas Claesson, Linnea Johansson. Sittandes Perdaniel Söderlind.

Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 11 november 2020
Upp