Funkisfestivalen 2021 - framflyttad

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. I år med tanke på corona-pandemin är det osäkert när och hur festivalen kommer att äga rum, men när det väl gör det, kommer det att bli årets glittrigaste fest!

Gerd Söderlind, mitten, vann Tyresös deltävling i Funkisfestivalen 2020.

Funkisfestivalen i Tyresö 2021 framflyttad

I rådande situation med risk för smittspridning av coronaviruset har Tyresö kommun beslutat att flytta fram den inplanerade deltävlingen i mars. Vi har tyvärr inget nytt datum för när festivalen kommer att äga rum, utan vi utgår ifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer för när det är säkert att genomföra (större) evenemang.

Det var tidigare tal om att genomföra ett digitalt evenemang, men även det ställdes in på grund av att det blir för många deltagare på plats samtidigt (fler än åtta personer, vilket fortfarande är den aktuella riktlinjen från Folkhälsomyndigheten).

De deltagare som anmält sig till Funkisfestivalen, behåller givetvis sin plats oavsett när och hur deltävlingen äger rum.

Tyresö kommun följer Folkhälsomyndighetens instruktioner om hur coronaviruset ska hanteras. Nya beslut i frågan kan mycket väl tas beroende på hur situationen ser ut med den gällande coronapandemin.

Mer om Funkisfestivalen

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Sångtävlingen fungerar till stor del som den ”vanliga” melodifestivalen, med lokala deltävlingar, semifinal och en riksfinal. Det brukar vara en fantastisk tillställning fylld med glitter, glamour och glädje.

Deltävling

De personer som deltar i Funkisfestivalen måste vara över 15 år och ha en kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och omfattas av LSS. Deltagarna sjunger en egen låt eller en vanlig låt/cover i de olika deltävlingar som hålls runt om i landet. En vinnare utses i varje deltagande kommun. Cirka 20 kommuner brukar delta i Funkisfestivalen.

Semifinal – och förhoppningsvis final

I den stora finalen får bara tolv bidrag plats. När kommunernas deltävlingar är färdiga, anordnas därför semifinaler. Från semifinalerna går sedan ett antal bidrag vidare till den stora finalen, som vanligtvis går av går av stapeln på Stockholm Waterfront under hösten. 

Under deltävlingarna, semifinalerna och i finalen ackompanjeras deltagarna av en riktig liveorkester. En jury utser vinnarna i såväl de lokala deltävlingarna som semifinalerna och finalen.

Vinnare 2020

Gerd Söderlind blev 2020 års vinnare i Tyresös delfinal, med låten "Liv". Riksfinalen 2020, blev på grund av corona, helt digital och visades på Funkisfestivalens Youtubekanallänk till annan webbplats den 24 augusti. Tjugo artister tävlade med förinspelade liveframträdanden som spelats in tillsammans med en sexmannaorkester och kör. Vinnare blev Alex Kron från Halmstad kommun med Elvisklassikern "You are always on my mind".

Funkisfestivalens 13 deltagare i Tyresö 2020.

Moises Rumie när han vann finalen!

Moises från Tyresö vann riksfinalen 2019

Moises Rumie vann Tyresös deltävling 2019. Han gjorde sedan ett bejublat framträdande på Stockholm Waterfront i Stockholm i den stora finalen hösten 2019 – och vann hela tävlingen!               

Tyresös deltagande

Målet med Tyresös deltagande i Funkisfestivalen är att skapa ett arrangemang som bidrar till att personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska få möjlighet att stå på scen, sjunga och ta plats – och vara huvudpersoner i ett stort underhållningsevenemang på egna villkor.

Huvudsyftet är att uppmärksamma personer med funktionsnedsättning och sätta strålkastarljuset på varje persons stora kapacitet, samtidigt som evenemanget ska ge en minnesvärd och glädjefylld kväll för alla Tyresöbor.

Arrangör och historik

Funkisfestivalen anordnas av föreningen Funkisglädje och är Sveriges största melodifestival, för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Tävlingen ägde rum första gången år 2011 och blev genast en succé. Sedan dess har det blivit ett årligt återkommande evenemang. Deltävlingarna ute i landet anordnas av kommunerna i samarbete med Funkisglädje. Läs mer på Funkisglädjes hemsida.

Föreningen Funkisglädjes hemsidalänk till annan webbplats

Deltagarna i Funkisfestivalen 2018 vinnare Per-Daniel Söderlind

Bild från deltävlingen i Tyresö 2018. Från vänster: Gerd Söderlind, Lena Löwgren, Marita Halldén, Josefin Boström, Thomas Claesson, Linnea Johansson. Sittandes Perdaniel Söderlind.

Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 1 februari 2021