Funkisfestivalen 2022

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Deltävlingen i Tyresö hålls den 21 februari 2022. Tävlingen kommer att livestreamas och länk till sändningen hittar du här när det är dags.

Gerd Söderlind, mitten, vann Tyresös deltävling i Funkisfestivalen 2020.

Tävlingen 2022

Tyresös deltävling 2022 är extra efterlängtad efter att tävlingen ställdes in 2021, till följd av coronapandemin. De som hade hunnit anmäla sig har i stället erbjudits att delta i 2022 års deltävling. Dock kommer det inte heller i år att bli ett evenemang öppet för publik, med anledning av den omfattande smittspridningen i samhället. I stället streamas tävlingen. Missa inte det!

Bang en boomerang – Lena Löfgren

The Rose – Marita Halldén

Tvillingen – Johan Holmfeldt

Jag vill ha en egen måne – Kent Tiilama

Pilutta-visan – Lena Kamrin

Som stormen river öppet hav – Maria Brolund

Guld och gröna skogar – Darin Hogrewe

Ännu doftar kärlek – Nina Saarilehto

Live and Learn – Linnea Johansson

Don't you (Forget about me) – Moises Rumie

Inget stoppar oss nu – Ernst Cederholm

Mer om Funkisfestivalen

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Sångtävlingen fungerar till stor del som den ”vanliga” melodifestivalen, med lokala deltävlingar, semifinal och en riksfinal. Det brukar vara en fantastisk tillställning fylld med glitter, glamour och glädje.

Deltävling

De personer som deltar i Funkisfestivalen måste vara över 15 år och ha en kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och omfattas av LSS. Deltagarna sjunger en egen låt eller en annan låt/cover och ackompanjeras av en liveorkester. En vinnare utses i varje deltagande kommun. Cirka 20 kommuner brukar delta i Funkisfestivalen.

Semifinal – och förhoppningsvis final

I den stora finalen får bara tolv bidrag plats. När kommunernas deltävlingar är färdiga, anordnas därför semifinaler. Från semifinalerna går sedan ett antal bidrag vidare till den stora finalen, som vanligtvis går av går av stapeln på Stockholm Waterfront under hösten. 

En jury utser vinnarna i såväl de lokala deltävlingarna som semifinalerna och finalen.

Vinnare 2020

Gerd Söderlind blev 2020 års vinnare i Tyresös delfinal, med låten "Liv". Riksfinalen 2020, blev på grund av corona, helt digital. Tjugo artister tävlade med förinspelade liveframträdanden som spelats in tillsammans med en sexmannaorkester och kör. Vinnare blev Alex Kron från Halmstad kommun med Elvisklassikern "You are always on my mind".

Funkisfestivalens 13 deltagare i Tyresö 2020.

Moises Rumie när han vann finalen!

Moises från Tyresö vann riksfinalen 2019

Moises Rumie vann Tyresös deltävling 2019. Han gjorde sedan ett bejublat framträdande på Stockholm Waterfront i Stockholm i den stora finalen hösten 2019 – och vann hela tävlingen!               

Tyresös deltagande

Målet med Tyresös deltagande i Funkisfestivalen är att skapa ett arrangemang som bidrar till att personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska få möjlighet att stå på scen, sjunga och ta plats – och vara huvudpersoner i ett stort underhållningsevenemang på egna villkor.

Huvudsyftet är att uppmärksamma personer med funktionsnedsättning och sätta strålkastarljuset på varje persons stora kapacitet, samtidigt som evenemanget ska ge en minnesvärd och glädjefylld kväll för alla Tyresöbor.

Arrangör och historik

Funkisfestivalen anordnas av föreningen Funkisglädje och är Sveriges största melodifestival, för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Tävlingen ägde rum första gången år 2011 och blev genast en succé. Sedan dess har det blivit ett årligt återkommande evenemang. Deltävlingarna ute i landet anordnas av kommunerna i samarbete med Funkisglädje. Läs mer på Funkisglädjes hemsida.

Föreningen Funkisglädjes hemsida Länk till annan webbplats.

Deltagarna i Funkisfestivalen 2018 vinnare Per-Daniel Söderlind

Bild från deltävlingen i Tyresö 2018. Från vänster: Gerd Söderlind, Lena Löwgren, Marita Halldén, Josefin Boström, Thomas Claesson, Linnea Johansson. Sittandes Perdaniel Söderlind.

Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 20 januari 2022