Fritid för personer med funktionsnedsättning

Fritiden är viktig för alla. Att göra roliga saker och träffa andra. På den här sidan finns det kultur- och fritidstips för personer som behöver extra stöd.

Föreningen Passalen

Tyresö kommun samarbetar med den ideella föreningen Passalen som organiserar aktiviteter varje vecka. Till exempel att hänga på någon av fritidsgårdarna, sjunga i kör, gå på disco eller gå till badhuset Aquarena. Det finns också möjlighet att prova på olika idrotter. Passalens ledare är med under hela aktiviteten.

De allra flesta aktiviteterna är gratis. Ibland kan du behöva betala ett litet inträde eller ditt eget fika. Gå med gratis i föreningen Passalen, sen är det bara att hänga med!

Besök Passalens webbplats där du kan läsa hur du blir medlem och se alla aktiviteter.

Passalens webbplats Länk till annan webbplats.

Parasport i Tyresö

Parasport är idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning. I Tyresö finns flera föreningar som erbjuder parasport i sin verksamhet.

Hanvikens SK Länk till annan webbplats.
Friidrott och fotboll för barn 7– 12 år med intellektuell funktionsnedsättning.

Tyresö Strand FC Länk till annan webbplats.
Fotboll för barn och unga mellan 10 och 16 år med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF).

Tyresö handboll Länk till annan webbplats.
Handboll för barn och unga från 12 år med intellektuell funktionsnedsättning.

Tyresögymnastiken Länk till annan webbplats.
Gymnastik för barn upp till 12 år med alla typer av funktionsnedsättningar.

Bergfotens IBK
Innebandyklubb för barn och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.

Friskis och svettis Länk till annan webbplats.
Styrketräning i grupp för personer med rörelsenedsättning och enkeljympa för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Även riktad träning för personer med synnedsättning både för unga och äldre.

Bowlingklubben Kristallen Länk till annan webbplats.
Bowling för personer med intellektuell funktionsnedsättning från 15 år och uppåt.

Mässan Minfritid.nu

Minfritid.nu är ett samarbete mellan flera kommuner. Vartannat år genomförs mässan i Söderort och vartannat år i Norrort. Mässan ger möjlighet för personer med alla typer av funktionsnedsättning att prova på kultur- och fritidsaktiviteter, men även att komma i kontakt med andra stöd- eller intresseorganisationer.

Våren 2023 genomfördes mässan i Nacka, i Myrsjöhallarna i Orminge.

Läs mer på Minfritid.nu Länk till annan webbplats.

Fritidsnätet – hitta fritidsaktiviteter på webben!

Fritidsnätet är en webbtjänst som samlar ett stort fritidsutbud för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning i Stockholms län.

Med hjälp av tydliga filter kan du enkelt sortera fram de fritidsaktiviteter som just du är intresserad av, oavsett var du bor, vilka behov du har eller hur gammal du är.

I Fritidsnätet samverkar 17 kommuner i Stockholmsregionen samt Habilitering & Hälsa, som hör till Stockholms läns landsting, för att skapa en internetbaserad databas med mängder av fritidsmöjligheter för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar.

Fritidsnätet hittar du på adressen www.fritidsnatet.se Länk till annan webbplats.

Katalogen Kultur och fritid för alla

Tyresö kommun har, tillsammans med Haninge, Nacka, Nynäshamn och Värmdö, tagit fram en katalog med kultur- och fritidsaktiviteter speciellt för dig som behöver extra stöd.

Du kan ladda ner katalogen Kultur och fritid för alla här nedanför. Du kan också hämta den på Servicecenter i kommunhuset eller på närmaste bibliotek och habiliteringscenter.

Kom ihåg att det finns mer än det som står i katalogen. Vill du veta mer eller har du tips på verksamheter som kan finnas med på hemsidan är du välkommen att kontakta Fritid- och friluftenheten via e-post fritid@tyreso.se

Katalogen Kultur och fritid för alla , 11.3 MB.

Fritidsgård och träffpunkt

I Tyresö finns en fritidsgård som är för ungdomar och vuxna från femton år och uppåt. Du hittar oss på Bergfotens skola. Här kan du träffa vänner, spela innebandy, och lyssna på musik. Vi erbjuder också korttidstillsyn.

Det finns också en träffpunkt för dig som är vuxen och har en
intellektuell funktionsnedsättning - Träffpunkt Myggan. Kom och umgås,
fika, pyssla, delta i temakvällar och quizkvällar eller karaokekvällar.

Sidan publicerad av: Äldre- och omsorgsförvaltningen
Senast uppdaterad: 8 december 2023