Hantverksprogrammet – frisör

Är du kreativ, har färg- och formkänsla och gillar att skapa med händerna? Då passar frisöryrket dig. På frisörprogrammet lär du dig grundläggande kunskaper i frisörteknik och målet är att du ska kunna arbeta som frisör, antingen som egen företagare eller anställd.

Utbildningens upplägg

I årskurs ett kommer du att få lära dig grunderna i frisöryrket, bl.a. klippning, styling och långhårsuppsättning. Du kommer även att arbeta med grunderna i färglära, både teoretiskt och praktiskt. Du börjar med att arbeta på dockor för att stegvis övergå till levande modeller. I årskurs två arbetar du med mer avancerade tekniker i klippning, styling och färg. Nu får du dessutom börja ta emot kunder i vår salong. I årskurs tre arbetar du med alla moment som ingår i frisöryrket.

Entreprenörskap

För oss är det viktigt att utbildningen leder till arbete. Därför arbetar vi ofta i projektform där du får arbeta med verklighetstrogna projekt och uppdrag. Du får bl.a. arbeta med att driva salong i skolan. Du ges möjlighet att dokumentera dina frisyrer och arbeten i en portfolio som du sedan kan visa upp när du söker arbete. Genom att skaffa dig kunskaper i företagande och entreprenörskap kommer du att vara väl förberedd för yrkeslivet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under hela utbildningstiden får du praktisera på frisörsalong och knyta framtida kontakter i branschen. Många av våra elever erbjuds arbete redan under studietiden vilket ofta leder till fast anställning efter studenten.

Makeupp, naglar och extensions

Du kan välja till kurser där du t.ex. får prova på att arbeta med naglar och extension samt lära dig grunderna i make-up, fest- och bruduppsättningar. Det finns även möjlighet att läsa in högskolebehörigheten om du önskar.

Gesällprov – bevis på yrkesskicklighet

Du kommer att erbjudas möjligheten att förbereda dig inför Delprov Nivå 1 och Gesällprov Nivå 4 som är ett bevis på din yrkesskicklighet som frisör.

Sidan publicerad av: Susanna Dafgård
Senast uppdaterad: 11 januari 2019
Upp