Hantverksprogrammet – frisör

Är du kreativ, har färg- och formkänsla och gillar att skapa med händerna? Då passar frisöryrket dig. På frisörprogrammet lär du dig grundläggande kunskaper i frisörteknik och målet är att du ska kunna arbeta som frisör, antingen som egen företagare eller anställd.

Utbildningens upplägg

I årskurs ett kommer du att få lära dig grunderna i frisöryrket, bl.a. klippning, styling och långhårsuppsättning. Du kommer även att arbeta med grunderna i färglära, både teoretiskt och praktiskt. Du börjar med att arbeta på dockor för att stegvis övergå till levande modeller. I årskurs två arbetar du med mer avancerade tekniker i klippning, styling och färg. Nu får du dessutom börja ta emot kunder i vår salong. I årskurs tre arbetar du med alla moment som ingår i frisöryrket.

Entreprenörskap

För oss är det viktigt att utbildningen leder till arbete. Därför arbetar vi ofta i projektform där du får arbeta med verklighetstrogna projekt och uppdrag. Du får bl.a. arbeta med att driva salong i skolan. Du ges möjlighet att dokumentera dina frisyrer och arbeten i en portfolio som du sedan kan visa upp när du söker arbete. Genom att skaffa dig kunskaper i företagande och entreprenörskap kommer du att vara väl förberedd för yrkeslivet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under hela utbildningstiden får du praktisera på frisörsalong och knyta framtida kontakter i branschen. Många av våra elever erbjuds arbete redan under studietiden vilket ofta leder till fast anställning efter studenten.

Make-up, naglar och extensions

Du kan välja till kurser där du till exempel får prova på att arbeta med naglar och extension samt lära dig grunderna i make-up, fest- och bruduppsättningar. Det finns även möjlighet att läsa in högskolebehörigheten om du önskar.

Gesällprov – bevis på yrkesskicklighet

Du kommer att erbjudas möjligheten att förbereda dig inför Delprov Nivå 1 och Gesällprov Nivå 4 som är ett bevis på din yrkesskicklighet som frisör.

Poängplan Frisör , 110.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad av: Lars Fuglesang
Senast uppdaterad: 15 december 2023