Bygg- och anläggningsprogrammet

På grund av för få sökande fasas bygg- och anläggningsprogrammet ut med början av läsåret 2019/2020. Programmets nuvarande elever i årskurs 1 och 2 fullföljer sin utbildning och påverkas inte av beslutet.

Vill du ha ett rörligt jobb, där du får spika, gjuta, mura, kakla eller måla och tapetsera? Vill du ha ett jobb med stor variation och personlig utveckling? Då är bygg- och anläggningsprogrammet något för dig. Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom branschen.

Branschrekommenderad skola

Vi är sedan 2015 en branschrekommenderad skola och certifierade av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd). Det innebär att du under din utbildning får gå flera branschrekommenderade kurser som gör dig mer attraktiv när du går ut i arbetslivet. Skolans branschråd med representanter från bygg- och måleribranschen övervakar att utbildningen är den som branschen efterfrågar och att du lär dig det senaste inom området. En stor del av våra elever har anställning när de tar studenten. Det finns även möjlighet att läsa in högskolebehörigheten om du önskar.

Inriktning husbyggnad

På denna inriktning får du grundläggande kunskaper om byggprocesser, nybyggnation och renovering av hus och andra byggnader. Första tiden får du prova på de olika yrkesinriktningarna. Du lär dig arbeta med verktyg och maskiner, välja material och göra beräkningar. Parallellt med detta läser du teori och lär dig tolka och förstå ritningar.

Inriktning måleri

På denna inriktning får du grundläggande kunskaper för att kunna arbeta som målare. Måleriyrket är ett skapande och fritt arbete med mycket eget ansvar. Undervisningen i ämnet måleri syftar till att du som elev utvecklar kunskaper inom olika måleriarbeten samt lär dig att planera och att utföra dessa. Du kommer även få en bra förståelse för vilka utmaningar din framtida yrkesroll har och vad som krävs från dig för att bli en attraktiv anställd eller egen företagare.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Oavsett vilken inriktning du väljer kommer du att vara ute på praktik en del av din utbildning vilket ofta leder vidare till det första jobbet efter gymnasiet.

Sidan publicerad av: Lars Fuglesang
Senast uppdaterad: 25 mars 2019
Upp