11 juni 2020

Våra program på Tyresö gymnasium

Tyresö gymnasiums entré.

Drömmer du om ett jobb som du verkligen trivs med? Då ska du utbilda dig inom det som du är intresserad av. På Tyresö gymnasium har vi utbildningar för alla möjliga intressen. Det som de har gemensamt är att de ofta leder till jobb direkt efter studenten. Ta en titt på vårt utbud, det kan mycket väl vara vägen till din lysande framtid…

Vad drömmer du om? Vad vill du bli? Framtiden finns inom dig och på Tyresö gymnasium har vi ett brett utbud av utbildningar där vi tar ditt intresse och dina mål och hjälper dig att göra dem till ditt jobb. Vi erbjuder yrkesförberedande program, yrkesintroduktion, Second Chance School, gymnasiesärskola och introduktionsprogram. Oavsett om du brinner för teknik, turism, bilar, mode eller data, har vi en utbildning för dig. Vad du än väljer för väg förbereder vi dig för arbetslivet och framtiden. Är du nyfiken på vad du har att välja mellan? Här berättar vi mer om våra program och om dina möjligheter hos oss.

Den säkra vägen till arbete

Många av våra elever har redan ett jobb när de tar studenten från Tyresö gymnasium. Det ser vi som ett bra betyg på våra utbildningar, våra duktiga lärare och våra moderna lokaler där du får lära dig ditt yrke fullt ut. Vi har dessutom ett nära samarbete med branscherna och kan erbjuda fina praktikplatser som ofta leder till en snabb anställning efter utbildningens slut.

På Tyresö gymnasium får du dessutom lära dig mer än bara ditt yrke. För oss är det viktigt med gemenskap och engagemang. Vi vill göra dig redo för både livet och ditt arbete, därför handlar tiden du spenderar hos oss minst lika mycket om samarbete, kreativitet, initiativkraft, självständighet och förmågan att se möjligheterna och omsätta dina idéer i praktisk handling. Nedan kommer en presentation av våra program.

Hotell- och turismprogrammet

Gillar du när det händer saker? Vill du resa och ha hela världen som arbetsplats? På Hotell- och turismprogrammet får du den kunskap sin du behöver för att kunna arbeta inom hotell- och turism branschen - den bransch som i dagsläget är den snabbast växande världen över, en bransch som dessutom är full av spännande karriärmöjligheter. Under den här utbildningen får du lära dig och jobba med bland annat:

 • Aktiviteter och upplevelser, reception, konferens och evenemang, moderna språk, reseproduktion, marknadsföring och försäljning
 • Att utveckla din initiativförmåga, servicekänsla och förmågan att hjälpa människor med olika bakgrund och behov
 • Planera och genomföra spännande projekt
 • Lära dig företagande och entreprenörskap
 • Göra praktik på några av Stockholms mest kända hotell, event- och turism företag. Det finns även möjlighet att praktisera på andra orter i Sverige eller utomlands.

På Tyresö gymnasiums Hotell- och turismprogram kan du även välja till kurser i svenska som individuellt val för att få högskolebehörighet.

El- och energiprogrammet – datorteknik

Är du väldigt intresserad av teknik och framför allt då data, nätverk och programmering? Vill du läsa en utbildning som ger dig bra chanser att få jobb direkt efter gymnasiet? Då bör du läsa El- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik på Tyresö gymnasium. Utbildningen som omvandlar ditt intresse till goda jobbmöjligheter. Här får du lära dig om och göra bland annat:

 • Nätverksteknik, nätverkssäkerhet, administration av nätverks- och serversystem, Microsoft Server, molntjänster, programmering, spelutveckling m.m.
 • Skapa en portfolio med arbetsprov att visa upp om du vill söka eftergymnasiala spelutvecklingsutbildningar
 • Tyresö Gymnasium är en Cisco-akademi, dvs. du läser Cisco-upplagda kurser som leder fram till nya CCNA-certifieringen med fokus på säkerhet och automatisering
 • Besöka Dreamhack i Jönköping och möjligheten att välja e-sport som individuellt val

Vill du få högskolebehörighet räcker det att välja till kurser i engelska 6 och svenska som individuellt val.

El- och energiprogrammet – elteknik

I takt med att samhället blir allt mer digitalt växer också behovet av duktiga elektriker. Är du tekniskt intresserad och vill jobba i ett fritt och ansvarsfullt yrke med goda jobbchanser efter utbildningen är det här programmet för dig. Inte nog med att du kan jobba som exempelvis service- eller installationselektriker eller larminstallatör efter utbildningen; på Tyresö gymnasium är lärlingstiden inkluderad i utbildningen. Det här erbjuder programmet dig:

 • Kunskaper i att konstruera, installera och underhålla olika typer av elinstallationer.

 • Kunskaper i företagande och entreprenörskap som gör dig väl förberedd för yrkeslivet.

 • Arbetsplatspraktik som ofta leder till jobb.

 • Tyresö gymnasium är en ETG-partner. Det innebär att du får ditt yrkesbevis när du är klar med studierna och har godkända examensprov. Lärlingstiden är alltså inkluderad i utbildningen, vilket innebär att du blir elektriker på tre år i stället för fyra och kan börja arbeta som förstaårsmontör direkt efter gymnasiet.

Fordon- och transportprogrammet

Gillar du bilar, ny teknologi och skulle vilka jobba med det? Fordonsprogrammet ger dig kunskaperna som du behöver för att kunna arbeta i en bransch där utvecklingen går snabbt och det händer nya saker hela tiden. För att bli framtidens personbilsmekaniker får du bland annat lära dig och prova på:

 • Fordons- och personbilsteknik, underhåll, diagnostisering och reparationer, du får arbeta med ny teknologi, vi har bland annat en profil mot elbil.
 • Starta en egen bilverkstad på skolan där ni får lära er att utföra reparationer och underhåll samt vad som krävs för att starta och driva ett företag
 • Arbetsplatsförlagt lärande i nära samarbete med branschen. Något som ger en inblick i yrket och branschen samt ökar chanserna för att bli erbjuden en anställning redan under studietiden.

Hantverksprogrammet – frisör

Är du kreativt lagd, har känsla för färg och form och gillar att skapa med händerna? Då kommer du troligtvis trivas som frisör och det här programmet ger dig grunderna i frisöryrket samt en ingång i en bransch som alltid behöver nya talanger. Här får du lära dig om och öva på:

 • Klippning, styling och långhårsuppsättning. Arbeta med grunderna i färglära, både teoretiskt och praktiskt. Tillvalskurser för naglar, extensions och make-up.
 • Arbeta på dockor för att stegvis övergå till levande modeller. Ta emot kunder i vår salong på skolan.
 • Dokumentera dina frisyrer och arbeten i en portfolio som visar vad du kan när du ska söka arbete.
 • Få kunskaper i företagande och entreprenörskap som gör dig redo för yrkeslivet.

Frisörprogrammet på Tyresö gymnasium ger dig även möjlighet att läsa in högskolebehörigheten om du vill. Du erbjuds även möjligheten att förbereda dig inför gesällprov.

Hantverksprogrammet – stylist

Är make-up, mode och styling din stora passion? På stylistprogrammet får du kunskaperna att kombinera din kreativitet med försäljning och marknadsföring så du kan arbeta eller vidareutbilda dig inom skönhet, mode och detaljhandel. Här får du lära dig och jobba med:

 • Hårstyling, make-up, hud, naglar samt mode, stil, färg och form
 • Försäljning, företagande och entreprenörskap
 • Jobba i projektform med verklighetstrogna projekt och uppdrag. Du får även möjligheten att dokumentera dina arbeten i en portfolio som du kan visa upp när du söker arbete.
 • Praktisera på arbetsplatser med inriktning på mode, skönhet, handel och försäljning. Du har även möjligheten att utföra din APL utomlands.

Du har möjlighet att läsa in högskolebehörigheten om du önskar.

Yrkesintroduktion

Vill du gå en yrkesutbildning men saknar behörighet till nationellt yrkesprogram? Yrkesintroduktion på Tyresö gymnasium är en yrkesinriktad utbildning på upp till två år där utbildningens övergripande mål är du ska kunna etablera dig på arbetsmarknaden. Här läser du teoretiska ämnen som du saknar från grundskolan, till exempel svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska, tillsammans med vissa yrkeskurser på respektive yrkesprogram. Utbildningen innehåller även arbetsförlagt lärande (APL) eller praktik. Programmet är för dig som vill komma ut i arbetslivet så snart som möjligt. På yrkesintroduktionsprogrammet blir ditt intresse ditt jobb.

Introduktionsprogrammet

Den här utbildningen är för dig som saknar ämnen för att nå behörighet till ett nationellt program. Vi hjälper och förbereder dig till fortsatta studier. På programinriktat val vid Tyresö gymnasium läser du in de grundskoleämnen som saknas för behörighet, engelska eller matematik, samtidigt som du följer ett nationellt program. Det här programmet ger dig alla möjligheter att lyckas med dina studier och ta dig vidare i livet.

Second Chance School

Är du högst 24 år, har inte har gått klart gymnasiet och har inget jobb? Second Chance School är för dig som är motiverad att komma igång igen och lära dig ett yrke. Tillsammans skapar vi en unik utbildning speciellt för dig. Några dagar i veckan är du på en arbetsplats med en handledare från branschen. Resten av tiden är du på skolan och läser teori som är kopplad till yrket. Om du har viljan, har vi kunskaperna och en engagerad personal som hjälper dig att nå dina mål.

Gymnasiesärskola

Har du gått särskolans grundutbildning erbjuder vi dig mer kunskaper och möjligheter i två yrkesinriktade nationella program och ett individuellt program. Här får du studera i ett lugnt tempo och med det stöd som du behöver. Du kan läsa fastighet/anläggning/bygg eller hälsa/vård/omsorg. Det finns också ett individuellt program där studierna är anpassade efter varje elevs behov. Hos oss studerar du i fyra år och vi följer gymnasiesärskolans läroplan.

Oavsett vilket av våra program som du väljer. kommer du att få händelserika, utvecklande och lärorika år hos oss där du inte bara lär dig ett yrke, utan även växer som person.

Sidan publicerad av: Lars Fuglesang
Senast uppdaterad: 11 juni 2020
Upp