03 april 2020

Plugga e-sport på Tyresö gymnasium

Gillar du att spela data- och tv-spel? Vill du göra ditt spelande till en sport och möta och tävla mot andra gamers? Då ska du plugga e-sport på Tyresö gymnasium. Vi tar världens snabbast växande sport på allvar.

På Tyresö gymnasium satsar vi alltid på framtiden. Vi blickar ständigt framåt och anpassar våra utbildningar för att våra elever ska få de kunskaper som de behöver för att säkra jobbchanser på morgondagens arbetsmarknad. Som en del av vår framtidsplan satsar vi också på den snabbast växande sporten i världen – e-sport. Tyresö gymnasium erbjuder idrott och hälsa med specialisering e-sport som individuellt val. Det är mer än bara underhållning, det är en viktig del av den tekniska utvecklingen och e-sport är på väg att bli framtidens stora karriärssport. På Tyresö gymnasium får du chansen att bli en del av den utvecklingen.

Vad är e-sport egentligen?
Att spela dator- och tv-spel, är det verkligen en seriös sport? Ja, faktiskt. Det är ett område där det har hänt mycket de senaste åren. Att spela spel har gått från att vara någonting man roar sig med hemma till att bli en global lagsport där miljontals spelare världen över spelar tillsammans i lag, möter andra lag i stora turneringar och lockar massor av åskådare och sponsorer. E-sporten har fullkomligen exploderat de senaste åren och involverar allt fler spelare och aktörer. Prissummorna i tävlingarna har gått från småslantar till att handla om miljonbelopp och när finalen i Worlds 2018 (World Championship i spelet League of Legends) gick av stapeln i Sydkorea sågs den av 200 miljoner tittare, mer än antalet tittare som såg Super Bowl. Allt fler stora bolag (Samsung, Intel, Mastercard m.fl.) etablerar sig inom e-sporten och investerar i den. Det är även en starkt växande sport inom betting. Det är alltså definitivt en sport att ta på allvar.

En del tror att e-sport går ut på att alla spelar samma spel men precis som med den traditionella idrotten, som ju har ett stort antal olika grenar, är e-sporten uppdelad på olika spel. De största just nu är bland annat League of Legends, DOTA 2, CS:go, Starcraft 2 och Fortnite. Att det finns flera spel/grenar att välja på gör att man precis som med all annan sport kan specialisera sig och utveckla särskild taktik och träning, och precis som med övriga sporter kräver e-sporten dedikation, disciplin och massor av utbildning och träning.

E-sporten är en ny sport, och utbildningarna i den är ännu färskare. Den första svenska e-sportsutbildningen på gymnasial nivå dök upp 2015 och i takt med att intresset ökar, ökar också trycket på de som vill plugga e-sport på gymnasiet. Självklart vill vi på Tyresö gymnasium erbjuda möjligheten att läsa e-sport som tillval för de som brinner för sporten och vill satsa på den.

E-sport på Tyresö gymnasium
Dataspel är redan en viktig del av skolans utbildningar. De elever som går el- och energiprogrammets inriktning mot datorteknik får lära sig spelutveckling i programmering 1 och 2, och får skapa en portfolio med arbetsprov att visa upp när de söker eftergymnasiala spelutvecklingsutbildningar. Från och med 2019 har dessutom alla elever som går i årskurs 2 på Tyresö gymnasiums olika program möjlighet att välja e-sport som individuellt val i kursen idrottsspecialisering och får då fem timmars schemalagd e-sport. Skolan har även ett välutrustat e-sportrum som eleverna och personalen har skapat tillsammans. I samarbete med Tyresös föreningsverksamhet hålls speleftermiddagar i det e-sportsrummet. För de elever som är intresserade fyller skolan en buss och arrangerar en resa till evenemanget Dreamhack i Jönköping, där eleverna kan få uppleva e-sport på toppnivå och träffa andra intresserade.

Eftersom spelintresset är stort bland eleverna på Tyresö gymnasiums ger skolan nu ännu mer utrymme åt spelutveckling på dator- och nätverksteknik, till exempel finns det möjlighet för eleverna i årskurs 3 på elprogrammets inriktning dator- och nätverksteknik att göra sitt gymnasiearbete riktat mot e-sport. De bygger även speldatorer och arrangerar spelevent i skolans aula. Eleverna bygger dessutom ett e-sportscafé ihop med fritidsgårdarna och håller turneringar där. Tyresö gymnasium arrangerar e-sportseftermiddagar där alla elever på skolan är välkomna. Dessutom skapas ett livestreamingsystem som gör det möjligt att livesända skolans e-sport via twitch.tv och Youtube.

Ett annat spännande projekt är Tyresö gymnasiums e-sportbil. Det är en spelbil med ratt, säte och skärmar för en realistisk spelupplevelse. Spelbilen är byggd av elever på fordons- och eldata-programmen och den har bland annat visats upp på Tyresövallen.

Tyresö gymnasium tar e-sporten på allvar och ger eleverna möjlighet att lära sig och utvecklas inom det här spännande området. Så här säger gymnasiets rektor Lena Beskow:

Vi tycker att det är viktigt att eleverna får äga sin utbildning och fokusera på sina intressen för att sedan kunna jobba med det som yrke. Våra elever kommer att kunna arbeta med olika områden inom e-sport och datorspel, såväl på scenen som bakom scen och i broadcastingstudion eller som spelutvecklare.”

Counter Strike-stjärnan från Tyresö gymnasium
Fredrik ”REZ” Sterner är inte bara ett känt namn inom e-sporten och en Counter Strike-spelare som gått så långt att han kan leva på sin sport. Fredrik är även en tidigare elev på Tyresö gymnasium som tog examen 2017. När han blickar tillbaka ser han sin tid på skolan och stödet från lärarna som en stor del i att han kunde satsa på och lyckas inom e-sporten.

Fredrik spelade Counter Strike redan som sjuåring och när han nådde tonåren var han så duktig på att spela att han reste runt på många olika tävlingar. Att e-sporten och studierna kunde samsas utan problem tackar han lärarna och sin mentor på Tyresö gymnasium för. Tack vare det stödet hittade Fredrik en balans mellan studierna och spelandet, och kunde ta examen samtidigt som han utvecklades till proffs inom sin sport. Han upplevde även ett stort stöd från sina klasskompisar:

När jag kom hem från turneringar och fick höra hur alla i klassen kollade på mina matcher under lektionerna. Med tanke på att jag behövde resa rätt mycket och vara ifrån gymnasiet en del så mådde jag väldigt bra och var nöjd med min plats. Hela min gymnasietid var perfekt!”

För de som vill satsa på e-sport har Fredrik några ord på vägen:

Jag tycker det viktigt att förstå hur mycket jobb det krävs för att lyckas och nå toppnivå inom e-sport. Sedan ska man spela och kämpa för att man verkligen tycker det är kul och inte för att man måste.”

På Tyresö gymnasium kan du kombinera din passion för spel och e-sport med studier utan problem. Lyckas du inte bli ett proffs och kan leva på ditt spelande har du fortfarande roligt och får en utbildning som ofta leder till jobb direkt efter examen. På Tyresö gymnasium får du det bästa av två världar!

Sidan publicerad av: Lars Fuglesang
Senast uppdaterad: 3 april 2020