26 mars 2020

Därför ska du läsa ett yrkesprogram på Tyresö gymnasium

Elever på Hotell- och turismprogrammet lär sig blanda drinkar i kursen Barteknik

Vill du verkligen ha ett jobb där du känner att dina talanger kommer till sin rätt och ditt intresse har blivit ditt yrke? Då ska du läsa ett yrkesprogram. Här är alla dina utbildningsmöjligheter på Tyresö gymnasium. Du lär dig ditt yrke från grunden och kan börja jobba direkt efter din examen.

Vill du ta till vara på dina talanger och kunna börja jobba med det du vill så snart som möjligt? Då är ett yrkesprogram ditt rätta studieval. På Tyresö gymnasium har vi många olika yrkesförberedande program som gör dig redo för arbetslivet och en anställning så fort du är klar med din utbildning. Här får du veta mer om vilka fördelarna är med att läsa ett yrkesprogram och vilka olika program vi har att erbjuda dig här på Tyresö gymnasium. Din framtid väntar på dig!

Yrkesprogram – för dig som vill lära dig ett yrke från grunden
Är du praktiskt lagd, har ett intresse som du vill jobba med och vill du lära dig ett yrke som leder till jobb direkt efter gymnasiet? Då är yrkesprogrammen ditt utbildningsval. Det finns många olika yrkesprogram och inriktningar som passar alla intressen och talanger, till exempel inom teknik, turism och service, elteknik, design och styling, fordon och data. På ett yrkesprogram blandas den teoretiska utbildningen med praktik och du får lära dig ditt yrke helt och hållet så att du kan bli anställd, eller till och med bli egen företagare, efter gymnasiet. Det är mycket motiverande att studera någonting som man är intresserad av och känner att man verkligen vill bli bra på så din studietid kommer att bli både rolig och kännas väldigt givande.

Du kan börja jobba efter gymnasiet
Yrkesprogrammen är uppbyggda på ett sådant sätt att du ska kunna bli anställd så snart du har tagit din yrkesexamen. Vet du vad du vill jobba med och längtar efter att få ha det som yrke, tar yrkesprogrammet dig snabbt ut i arbetslivet så att du kan få hålla på med det du brinner för.

Läser du elteknik hos oss är lärlingstiden dessutom inkluderad i utbildningen. Du kan alltså bli elektriker på tre år i stället för fyra, vilken innebär att du kan börja jobba som förstaårsmontör direkt efter gymnasiet.

Yrkesprogrammen leder ofta till jobb direkt efter skolan
Många av utbildningarna inom yrkesprogrammen sker i samarbete med näringslivet och det finns en stor efterfrågan på arbetskraft inom nästan alla inriktningar. Enligt SCB får 8 av 10 som går ett yrkesprogram ett jobb efter sin utbildning. Här på Tyresö gymnasium vet vi av erfarenhet att våra elever ofta går direkt från oss till sin nya karriär. Våra utbildningar innehåller nästan alltid arbetsplatsförlagt lärande (APL), det vill säga att du är ute hos arbetsgivare och praktiserar. Det ger dig otroliga möjligheter att knyta kontaktakter och visa vad du kan. Det är en oerhörd chans att få ett jobb direkt efter din examen och de arbetsgivare vi samarbetar med är väldigt nöjda med våra elever. Många av dem erbjuds jobb redan under sin praktik. Bli en av dem du med!

Du kan även läsa vidare
Yrkesprogrammen på Tyresö gymnasium gör dig behörig att söka till yrkeshögskolan. Du kan också välja till kurser till din utbildning som ger dig högskolebehörighet. På ett yrkesprogram finns det flera vägar till din framtid.

Du kan jobba utomlands
På yrkesprogrammen får du kunskaper som inte bara efterfrågas i Sverige, utan även i resten av världen. Du kan göra internationell karriär om du drömmer om det. Flera av våra utbildningar öppnar dörrar ut mot världen. Om du till exempel läser på stylistinriktningen eller på hotell- och turismprogrammet kan du göra din APL utomlands och ta chansen att knyta kontakter i andra länder.

Du kan skapa din portfolio
På Tyresö gymnasium vill vi att du ska kunna växa i ditt yrke och ha möjligheten att visa upp dina talanger för potentiella arbetsgivare. Därför kan du som till exempel läser datorteknik, frisör och stylist skapa en portfolio med arbetsprover som visar vad du verkligen kan och förbättrar dina chanser att få jobb.

Du kan lära dig ett yrke även om du inte är behörig för gymnasiet
På Tyresö gymnasium kan du även läsa yrkesintroduktion. Om du drömmer om att arbeta inom ett visst yrke, men saknar behörighet att söka till ett yrkesprogram på gymnasiet, kan du läsa in kärnämnen som du saknar från grundskolan samtidigt som du läser yrkeskurser och har arbetsförlagt lärande (APL) eller praktik. Det hjälper dig att kunna få jobba med det som du drömmer om. Hos oss får alla en chans. Yrkesintroduktion finns kopplat till flera av våra program.

Våra yrkesprogram på Tyresö gymnasium
Är du intresserad av teknik? Gillar du bilar? Vill du ut i världen och jobba? Eller brinner du för hår, mode och styling? Vad som än är din passion, har vi utbildningen som tar dig mot dina drömmar och mål. Här är de yrkesprogram vi erbjuder på Tyresö gymnasium och vart de kan ta dig.

  • Hotell- och turismprogrammet. Turismnäringen tillhör världens snabbast växande branscher. Det finns massor med karriärmöjligheter världen över. Gillar du att resa och att jobba med människor och gäster när det går undan, är hotell- och turismprogrammet något för dig.
  • El- och energiprogrammet – datorteknik. Går du igång på teknik, och då speciellt på data, nätverk och programmering, är det här yrkesprogrammet för dig. El- och energiprogrammets inriktning dator- och kommunikationsteknik omvandlar dina intressen till möjligheten att jobba med exempelvis data- och nätverksteknik, programmering, webb- och spelutveckling.
  • El- och energiprogrammet – elteknik. Är du tekniskt intresserad och vill jobba i ett fritt och ansvarsfullt yrke som blir allt hetare i takt med att världen blir allt mer beroende av teknologi, då ska du läsa elteknik. Det här programmet ger dig möjlighet att jobba som till exempel service- eller installationselektriker eller larminstallatör. Dessutom gör du din lärlingstid under utbildningen och är färdig montör efter gymnasiet.
  • Fordon- och transportprogrammet. Brinner du för bilar och teknik är fordonsprogrammet programmet för dig. Här får du lära dig allt du behöver för att kunna reperare, underhålla och serva framtidens bilar (inklusive elbilar).
  • Hantverksprogrammet – frisör. Har du en kreativitet inom dig som du vill släppa ut och jobba med? Gillar du färg, form och att skapa med händerna? Då ska du utbilda dig till frisör för att få möjligheten att jobba med det du brinner för och drömmer om.
  • Hantverksprogrammet – stylist. Är ditt största intresse mode, make-up och styling, är stylistprogrammet utbildningen som ger dig kunskaperna för att kunna kombinera din kreativitet med försäljning och marknadsföring, så du kan jobba inom skönhet, mode och detaljhandel.

Är du osäker på vad du ska välja för utbildning är du välkommen till Tyresö kommuns studie- och yrkesvägledning eller prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan. Alla elever på Tyresö gymnasium erbjuds vägledningssamtal där vi utgår från dina behov och ger dig den information som du behöver om dina valmöjligheter. Vi är måna om din framtid - låt oss hjälpa dig att bli det du drömmer om!

Sidan publicerad av: Lars Fuglesang
Senast uppdaterad: 26 mars 2020