09 mars 2020

Hur är det att plugga på Tyresö gymnasium?

Från Tyresö gymnasiums studentdag 2018

Glada elever firar att de har tagit studenten. Foto: Lars Fuglesang

Är du nyfiken på hur det är att vara student på Tyresö gymnasium? Här får du veta allt du behöver om hur det är att plugga hos oss och vart det kan ta dig i livet. Vi är skolan med det lilla extra!

Funderar du på att söka till Tyresö gymnasium? Då är du säkert nyfiken på hur det är att plugga här. Att ta det här steget i din utbildning är ett stort kliv och det är viktigt att det blir rätt, både under studietiden och när det kommer till vart din utbildning tar dig efter gymnasiet. Vi värnar om våra elever och vill att de ska lyckas så bra som möjligt i livet.

Hit kommer du om du vill göra ditt intresse till ditt jobb. På Tyresö gymnasium erbjuder vi ett följande yrkesförberedande utbildningar, el- och energiprogrammet (datorteknik och ellteknik), hantverksprogrammet (frisör och stylist), hotell- och turismprogrammet och fordonsprogrammet. Vi erbjuder också introduktionsprogram, yrkesintroduktion, gymnasiesärskola och Second Chance School.

Det som gör Tyresö gymnasium till en skola utöver det vanliga är vår gemenskap, vårt engagemang och de höga förväntningar vi har på varandra. Hos oss får du inte bara kunskaper för livet och lära dig ett yrke, här får du även utveckla din samarbetsförmåga, kreativitet, initiativkraft, självständighet samt förmågan att se möjligheter och omsätta idéer i praktisk handling.

Din studietid blir ett viktigt steg till jobb
De flesta av våra elever har ett jobb som väntar när de är klara med sin utbildning. Det beror självklart på att de är mycket duktiga, drivna och ser till att ta alla chanser som erbjuds dem. Men vi hjälper dem gärna på vägen och gör det lättare att komma ut i arbetslivet. Här på Tyresö gymnasium har vi sedan en lång tid tillbaka ett bra och nära samarbete med branscherna vi utbildar för.

En stor del av utbildningarna här har arbetsplatsförlagt lärande (APL), det vill säga att man är ute hos en arbetsgivare och praktiserar. Inte nog med att man får lära sig yrket av de som verkligen kan det, det är också ett gyllene tillfälle att knyta kontakter och visa att man har en genuin utbildning och kunskap. Tyresö gymnasium är inte bara en skola, det är också din väg till ett jobb.

En skola att trivas i
Att gå gymnasiet handlar ju inte bara om att få kunskaper så att man kan få ett jobb efter utbildningen. Det är även en viktig tid i livet som handlar om att möta andra, skapa kontakter, få vänner, kunna trivas, ha kul och känna sig trygg på sin skola. Våra duktiga lärare gör sitt bästa för att ge dig en varierad, modern och meningsfull utbildning. Dessutom lyssnar de och vår övriga personal på alla elever och ser till att de får vad de behöver. På Tyresö gymnasium har du även tillgång till en mentor som är med dig och ger dig det stöd och den information som du behöver under din utbildning.

När du inte har lektion kan du njuta av vårt fina bibliotek fyllt med böcker och lugna vrår, ta en fika med kompisarna i vårt café, äta både frukost och lunch i vår härliga matsal, få upp pulsen på fotbollsplanen, i gymmet eller i idrottshallarna, eller kanske bara ta det lugnt och hänga lite med klasskompisarna i våra stora luftiga och avkopplande lokaler.

Självklart kan du som elev vara med och påverka det som händer på skolan, till exempel genom programråd och skolkonferenser.

Stöd och resurser för att du ska lyckas och må så bra som möjligt
Här på Tyresö gymnasium tar vi hand om våra elever så att alla kan nå sina mål. Därför har vi ett starkt elevvårdsteam som stöttar och hjälper vid behov. Vår skolsköterska tar hand om de mediciniska behoven och erbjuder alla som vill ett samtal kring hälsa och trivsel. Kuratorerna hjälper till med stöd som rör allt från skoltrötthet och stress till konflikter och självbild, de där situationerna i livet när man kan behöva någon som stöttar och går att prata med. Våra studievägledare hjälper dig att hitta rätt bland utbildningar och valmöjligheter. Dessutom har vi speciallärare och möjlighet att stötta med extra anpassningar, mer undervisningstid, planeringsstöd, resurspersoner, hjälp med prov och mycket annat. Det viktiga är att din gymnasietid blir så bra så möjligt så du kan må bra och ta dig mot dina mål och drömmar.

Praktisk information om Tyresö gymnasium:

  • Via Vklass - den gemensamma digitala lärplattformen för Tyresös kommunala skolor och gymnasium - får du den information du behöver om skolan och din utbildning. När du loggar in på Vklass kan du till exempel anmäla frånvaro, få information om aktuella händelser, hitta schema och pedagogisk planering, kommunicera med lärare och andra elever, få inbjudningar och boka utvecklingssamtal m.m.
  • Du får ett busskort från kommunen om du går på gymnasiet i Tyresö
  • Alla elever på skolan har en olycksfallsförsäkring genom Europeiska som gäller både under skol- och fritid
  • Har du missat en kurs eller ett större kursavsnitt? Ingen fara, det finns möjlighet till omprov vissa onsdagskvällar. Vilka kvällar som gäller kan du se på Vklass.
  • Det finns en resurstimme så att du som elev kan få möjlighet till extra stöd, handledning, eller bara prata med en lärare. Du kan se i schemat när resurstimmen är.
  • Skolans matsal hittar du på plan 2 och den är öppen mellan 11.00 och 13.00. Där serveras två maträtter per dag tillsammans med en salladsbuffé. Dessutom serverar vi frukost fyra dagar i veckan (tisdag–fredag 7.45–8.10). Självklart är maten gratis för våra elever. Är du vegetarian, har allergier eller behöver specialkost fyller du i en blankett vid skolstarten. Specialkosten finns i en låda i kylen i matsalen och du värmer den själv i mikrovågsugnen som finns i matsalen.

Öppet hus
Har du några frågor eller vill veta mer om Tyresö gymnasium är du självklart välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig. Vill du verkligen se med egna ögon hur det är att gå här, se lokalerna, prata med eleverna och lärarna och få en känsla hur det är att ta nästa steg i din utbildning hos oss, har vi öppet hus onsdag den 6 maj 2020 mellan 17.00 och 18.30.

Varmt välkommen till Tyresö gymnasium!

Sidan publicerad av: Lars Fuglesang
Senast uppdaterad: 26 mars 2020
Upp