13 februari 2020

Från Tyresö till Turkiet – Gymnasiet gjorde det möjligt för Amanda

Amanda Lisell ska snart åka till Turkiet för att börja arbeta som turistguide.

På Tyresö gymnasium kan många elever ta chansen och göra sin praktik eller APL som det heter i utlandet. Tidigare har eleverna på hotell- och turismprogrammet haft den möjligheten men från och med hösten utökas det till även fordonsprogrammet och hantverksprogrammet med inriktning frisör-stylist.

En av eleverna som tog chansen att göra praktiken utomlands är Amanda Lisell. Redan när hon började gymnasiet så var hennes mål att få göra utlandspraktik. Så blev det också, hon gjorde praktik både på Teneriffa och i Turkiet.

Nu har hon dessutom fått en anställning som turistguide i just Turkiet. För henne har möjligheten som hon fick via Tyresö gymnasium betytt jättemycket.

– Verkligen, både för mig personligen men också har det betytt jättemycket när jag fick det här jobbet, berättar hon. Jag växte jättemycket, det var en omställning och jag fick utmana mig själv. Men jag blev mer självsäker, jag vågar ta för mig mer och vet mina förutsättningar och vad jag faktiskt kan göra.

– Utlandspraktiken hade nog betydelse för att jag fick jobbet också, fortsätter hon. Jag har erfarenhet av att arbeta utomlands, vet hur det är och hur det fungerar. Jag var också under min praktik i Turkiet på besök på företagets huvudkontor vilket jag tror också spelade roll.

Amanda menar att Tyresö gymnasium som skola också har gjort mycket för henne, hennes möjlighet att få arbeta utomlands och att klara en gymnasieutbildning med höga betyg och nästan 100 % närvaro.

– Jag trivdes så himla bra på Tyresö gymnasium, berättar hon. Med lärarna, med klassen, med utbildningen, egentligen med allt. Jag tycker verkligen inte att ryktet som gymnasiet hade för några år sedan stämmer. Det är fantastisk skola som verkligen ger bra möjligheter.

– Man måste ha rätt tankesätt när man åker på utlandspraktik, berättar hon. Det är annorlunda att komma ut, man bor själv, tar hand om sig själv i ett nytt land. Det är som att bo själv och ha ett riktigt jobb, det var lite läskigt i början men verkligen superkul och man växer verkligen.

Sidan publicerad av: Lars Fuglesang
Senast uppdaterad: 13 februari 2020
Upp