25 mars 2019

Praktik i solen och jobb direkt

En receptionist och två praktikanter kramas i en hotellreception.

Julia Axelsson och Amanda Lisell på praktik på Teneriffa. Här tillsammans med sin spanska kollega Maria (till vänster) i receptionen på hotell The Suites at Beverly Hills. Foto: Privat.

Alla elever ska få möjlighet till praktik utomlands. Det målet har Tyresö gymnasium satt upp för dem som går hotell- och turismprogrammet.
– Det här är en toppenutbildning, tycker Amanda, Julia och Elin som just kommit tillbaka från sin utlandspraktik.

Amanda Lisell och Julia Axelsson går ut gymnasiet i vår. Ingen av dem är orolig för att då stå utan jobb.
– Det räcker faktiskt att söka till det här programmet så får man jobb. Jag fick extrajobb som frukostvärdinna två månader efter att jag började här. Jag vet att jag
kommer att få jobb efter skolan, men jag vet inte exakt vad jag kommer att jobba med. Under utbildningen har jag fått massor av kontakter, säger Julia.

Kul och lärorikt

Både Julia och Amanda är pigga på ett jobb utomlands – inte minst efter att ha gjort sin praktikperiod på sex veckor på ett hotell på Teneriffa. Julia jobbade med ”guest relations” – ett slags värdinnejobb som innebär att gå runt på hotellområdet och fånga
upp gästernas önskemål och svara på frågor.
– Det var kul och jag kände att det här kan jag, säger hon.

Amanda gjorde hela praktiken i hotellets reception.
– Det var mycket att ta in, men jag lärde mig mer och mer för varje vecka. Jag pratade med många gäster och kände att jag klarade av det. Jag har utvecklats mycket och
börjat tro på mig själv. Och så lärde jag mig mycket spanska, säger hon.

Glad ung flicka står framför en världskarta.

Elin Edengren ordnade själv sin praktikplats.

Elin Edengren går andra året på det treåriga programmet. Hon valde programmet för att hon gillar att jobba med människor och är serviceminded.
– Man märker ju själv när man blir dåligt bemött som kund att det där skulle jag kunna göra bättre. Jag har också som mål att en dag starta ett eget hotell och då känns den här utbildningen rätt, säger hon.

Elin ordnade själv sin praktikplats på ett hotell i spanska Benidorm. Hon var där i fyra veckor och prövade på det mesta – reception, kök, städ, servering med mera.

– Jag fick en bra bild av hur hotellet är uppbyggt och vad man gör i olika yrken. Nu vet jag hur man ska tänka. Det här var en bra början på väg mot ett eget hotell, säger hon.

Tre glada tjejer från Tyresö gymnasium står nära varandra och ler in i kameran.

Amanda Lisell, Elin Edengren och Julia Axelsson praktiserade utomlands. Foto: Lars Fuglesang.

EU-pengar så fler kan åka

Amanda, Julia och Elin valdes ut av sin lärare tack vare sina goda prestationer i skolan. Men alla som går HT-programmet har inte fått praktisera utomlands, antalet
platser är begränsat. Michael Krobath, som är lärare i spanska och tyska och dessutom ansvarig för HT-programmet och för arbetet med skolans internationalisering, har dock långtgående planer på att kunna erbjuda utlandspraktik
åt fler.

En man i ljusblå tröja står vid ett bord i ett klassrum med en bok uppslagen framför sig.

Michael Krobath.

– Målet är att alla som vill ska få åka utomlands. Tyresö gymnasium har sökt Erasmuspengar från EU och om det godkänns får vi råd med det. Hittills har vi finansierat platserna själva tillsammans med hotellen, säger han.

Skolans satsning ligger väl i linje med EU:s ambitioner att skapa ”europeiska medborgare” som är öppna för att möta andra kulturer.
– Vi tycker det är jätteviktigt att vidga elevernas vyer och låta dem se turistbranschen inifrån, säger Michael Krobath.

För lätt att få jobb?

Samtidigt är han lite undrande över varför inte fler söker sig till hotell- och turismprogrammet. Besöksnäringen är den snabbast växande i Sverige. Ändå är det svårt för Tyresö gymnasium att fylla en hel klass med 20 elever varje läsår.
– Programmet är relativt nytt så det kanske är många föräldrar som inte vet att det
finns. Ett annat problem för oss är att det är så lätt att få jobb. Flera hoppar av under utbildningen för att de hellre vill tjäna pengar än få en färdig gymnasieutbildning.
Men man vet aldrig vad som händer framöver, därför är det alltid bättre att ha med sig en gymnasieexamen, säger han.

Och Julia Axelsson som snart är färdigutbildad låter nästan som en levande reklampelare för skolan när hon får sista ordet:
– Med den här utbildningen kommer du alltid att få roligt på jobbet. Gör ditt intresse till ditt jobb. Välj Tyresö gymnasium!

Text: Bengt Rolfer

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 1 april 2019
Upp