06 december 2018

Tyresö gymnasium satsar på e-sport

Unga personer sitter framför datorer i en datorsal.

Foto: Scandinav

Tyresö gymnasiums elever och lärare utvecklar tillsammans skolans e-sportsprofil. Eleverna bygger nya e-sportsdatorer, inreder ett e-sportsrum och arrangerar e-sportsevent som sitt gymnasiearbete.

Tyresö gymnasium satsar på e-sport. Oavsett vilket program eleven väljer får de ta del av denna satsning.

– Vi tycker att det är viktigt att eleverna får äga sin utbildning och fokusera på sina intressen för att sedan kunna jobba med det som yrke. Våra elever kommer att kunna arbeta med olika områden inom e-sport och datorspel, såväl på scenen som bakom scen och i broadcastingstudion eller som spelutvecklare, säger Lena Beskow, rektor på Tyresö gymnasium.

E-sportinriktat gymnasiearbete

För att ge en försmak av framtiden fyller skolan en buss med intresserade elever och åker till Dreamhack i Jönköping den 30 november. Där får de uppleva e-sport på toppnivå och möta andra intresserade från hela världen som samlas på världen största digitala festival.

På elprogrammets inriktning dator- och nätverksteknik gör just nu eleverna i årskurs 3 sitt gymnasiearbete riktat mot esport. De bygger speldatorer och kommer arrangera spelevent i skolans aula. Ett mindre e-sportsevent den 19 december och ett större den 30 januari, samtidigt som Tyresö gymnasium har öppet hus.

– Eftersom spelintresset är stort bland våra elever ger vi ännu mer utrymme åt spelutveckling på dator- och nätverksteknik. Under hela årskurs 2 kommer de nya eleverna som börjar hösten 2019 arbeta med ett datorspelsprojekt. Det sker i programmeringskurserna och vi använder då en 3D-motor för att skapa spel, säger Lena Beskow.

E-sport som individuellt val

Alla elever som går i åk 2 på skolans olika program får även möjlighet att välja e-sport som individuellt val från januari 2019 i kursen idrottsspecialisering. Under hösten 2019 öppnas dörrarna för hela skolan och Tyresö gymnasiums idrottsförening, TGIF, arrangerar e-sportseftermiddagar. Här inkluderas alla elever på skolan.

– Vi kommer sätta ihop ett livestreamingsystem så att vi kan livesända e-sport via twitch.tv och Youtube, både från skolans e-sportsrum och från aulan. Vi kommer att fokusera på att synas online så att fler unga får veta att de kan komma till oss och plugga e-sport, säger Lena Beskow.

Spelen CSGO, LoL och FIFA är mycket populära bland unga så det har eleverna själva valt att fokusera på. Mer spel kommer på sikt.

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 28 mars 2019
Upp