09 februari 2018

Att tänka på inför gymnasievalet

Hej! Vi heter Urban och Sofia och arbetar som studie- och yrkesvägledare på Tyresö gymnasium. Här kommer våra bästa tips inför ditt gymnasieval.

Urban&Sofia

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du frågor eller funderingar.

Hur väljer jag rätt gymnasieprogram?
Inför gymnasievalet är det viktigt att man gör en analys av den egna studieförmågan! Det är inte så att yrkesprogrammen är ”lättare” men utifrån vad du är bra på och intresserar dig för kan vissa program vara mer lättillgängliga för dig. Det viktigaste är att du väljer något som du tycker är intressant och som du kan tänka dig att ägna tid åt under de närmaste tre åren. Att välja något som man är intresserad av gör det lättare att hålla motivationen uppe och resultatet blir bättre om man lägger ner tid på kurser man tycker är intressanta och meningsfulla.

Kan man söka till högskolan om man har gått ett yrkesprogram?
En vanlig bild är att högskoleförberedande program ger fler möjligheter efter gymnasiet men det kan ibland vara tvärtom!

Fördelen med att välja ett yrkesprogram är att du får både en yrkesutbildning samtidigt som du kan lägga till kurser för att kunna söka till högskola/universitet. Det är mycket svårare att skaffa yrkesutbildning om du har gått ett högskoleförberedande program, utbudet av yrkesutbildning är mer begränsat efter gymnasiet om man har studerat ett högskoleförberedande program.

Vad är bra med att välja ett yrkesprogram?

  • Du blir behörig att arbeta inom ett yrke direkt efter gymnasiet (t.ex. frisör, målare, receptionist, elektriker, nätverkstekniker, bilmekaniker, stylist, m.fl.).
  • Du har möjlighet att välja till kurser för grundläggande behörighet för att kunna söka till vidare studier på högskola/universitet efter gymnasiet.
  • Det ingår praktik (APL) i din utbildning (minst 15 veckor).

Hur ser arbetsmarknaden ut för den som har gått ett yrkesprogram?
Elever med fullgjord gymnasieexamen från ett yrkesprogram har mycket god chans att få arbete direkt efter gymnasiet. Många av våra elever får jobb på sina praktikplatser.

Vad behöver man tänka på inför gymnasievalet?
Resvägen har betydelse! Orkar man resa den väg som krävs för att ta sig till skolan? Det finns elever som inte orkar slutföra utbildningen på grund av att resvägen är för lång och att byta program kan vara svårt då det inte alltid finns plats på andra skolor.

Välj utifrån din egen förmåga och dina egna intressen! Vad är målet med dina studier och vad vill du att utbildningen ska leda till? Är målet efter gymnasiet vidare studier eller är ditt mål att arbeta? Vilka olika alternativ finns för att möjliggöra detta?

Studie- och yrkesvägledning på gymnasiet

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 20 februari 2018