03 december 2021

Tyresöbyggnad utsedd till årets NollCO₂-projekt

Vård- och korttidsboende Sköndalsvillan som just nu byggs i Norra Tyresö Centrum, har utsetts till årets NollCO₂-projekt i Sweden Green Building Awards.

Byggnad i vinkel. Byggnaden är i fem våningar och fasad i tegel och trä, med en inskjuten sjätte våning.

Bild: Liljewall arkitekter

I området vid nuvarande Bollmora vårdcentral har Hemsö byggt ett vårdboende med ca 80 platser, samt korttidsboende med 12 platser. Skönsdalsvillan består av sju våningar med underliggande p-garage inräknat. Byggnaden har i 2021 års Sweden Green Building Awards utsetts till årets NollCO₂-projekt.

Motviering

"Utöver en nominering i Årets Miljöbyggnad har projektet även nominerats i kategorin Årets NollCO2-projekt. Så utöver det ovanliga i ett äldre- och korttidsboende med en Miljöbyggnadscertifiering var projektet det första äldreboendet att certifieras i NollCO2. Här ryms både äldre- och korttidsboende, en lokal i bottenvåningen och högst upp i byggnaden finns gemensamhetslokaler med anslutning till en stor takterrass. Planerad inflyttning är satt till våren 2022. Här har fokus bland annat legat på klimatpåverkan och energianvändning och lösningar med hybridstommar i betong/KL-trä. Solceller i kombination med geoenergi och vattensparande åtgärder samt återbrukad tegelfasad återfinns i projektet."

Se alla vinnarna Länk till annan webbplats.

Om certifieringen NollCO2 Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: Maria Harvig
Senast uppdaterad: 8 september 2022