05 juli 2018

Tyresö bland landets bästa arkitekturkommuner

Elva av totalt 290 kommuner och näst bäst i Stockholmsområdet. Tyresö kommun hamnade högt upp när den samlade arkitektkåren fick säga sitt om landets bästa arkitekturkommun.

Tyresö placerar sig elva på listan över landets bästa arkitekturkommuner

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund och bygger på enkätsvar från 1000 arkitekter runtom i Sverige. Dessutom vägs offentlig statistik, som värderar kommunernas förmåga att planera byggandet i relation till bostadsbehovet, in i bedömningen.

Växjö och Landskrona i topp

I år toppas listan av Växjö följt av Landskrona och Örebro. I fjol fanns inte Tyresö med bland de 20 bästa kommunerna men har i år tagit ett rejält skutt upp på listan och placerar sig på elfte plats. I Stockholmsområdet är det endast Järfälla som är före på nionde plats.
– Det är väldigt roligt att vår satsning på att öka bostadsbyggandet och samtidigt verka för en hög kvalitet på arkitekturen uppmärksammas, säger Sara Kopparberg, stadsbyggnadschef i Tyresö kommun.

Höga krav på byggaktörer

Hon menar att det inte rör sig om någon slump att Tyresö placerar sig högt upp på listan.
– Vi ställer höga krav på byggaktörerna och vi är noga med att följa upp det vi kommit överens om, alltså att de bygger vad de har lovat. Vid markanvisningstävlingar så säljer vi dessutom inte marken till högstbjudande utan till den som har det projekt med bäst kvalitéer och som passar platsen bäst, säger Sara Kopparberg.

Hand i hand med arkitekturpolitiken

Louise Masreliez, arkitekt och förbundsordförande för Sveriges Arkitekter, menar att utmärkelsen är viktig för stadsutvecklingen i Sverige.
– För andra året i rad lyfter vi goda exempel och kommunala förebilder genom att dela ut pris till årets Arkitekturkommun. Priset går hand i hand med arkitekturpolitiken som klubbades under våren och syftar till att stärka arkitekturen i våra framtida städer. En kommun som satsar på arkitektur har större chanser att skapa miljöer av hög kvalitet där människor kan trivas och må bra, säger hon i ett pressmeddelande.

De 20 bästa arkitekturkommunerna i landet

1. Växjö
2. Landskrona
3. Örebro
4. Uppsala
5. Malmö
6. Lund
7. Linköping
8. Knivsta
9. Järfälla
10. Simrishamn
11. Tyresö
12. Mölndal
13. Norrköping
14. Karlskrona
15. Tjörn
16. Umeå
17. Helsingborg
18. Täby
19. Västerås
20. Kristianstad

Sidan publicerad av: Karl Schriver-Abeln
Senast uppdaterad: 9 juli 2018
Upp