23 maj 2018

Torg på prov testar nya mötesplatser

Texten "Torg på prov, sommaren 2018" tryckt på parkbänk. Grönska och Tyresö centrum-skylten i bakgrunden.

En välbesökt plats utan möjlighet till möte. Det vill kommunen ändra på och slår under sommaren upp ”Torg på prov” i ett hörn av busstorget vid Tyresö centrum.

Platsen utanför centrumets sydvästra entré har tillfälligt antagit formen av ett litet grönskande torg, med sittplatser, planteringar och stolar. Här ska man kunna möta sina vänner, äta sin lunchlåda eller bara njuta en stund av solen i väntan på bussen.

– Det här är en av kommunens mest välbesökta platser, mer än 1 000 personer passerar förbi här varje timme under rusningstiden. Men det finns inget bra ställe att stanna upp. Därför testar vi att under sommarmånaderna göra ett provisoriskt torg här, berättar projektledare Emma Shepherdson.

Inom några år ska hela busstorget byggas om för att bli bättre, tryggare och trivsammare. I väntan på det tar kommunen tillfället i akt att testa hur en möblerad torgyta tas emot, för att sedan kunna utvidga platsen och göra den permanent.

Markytan vid det tillfälliga torget – eller ”Torg på prov” som det står på stolar och bänkar – utmärks av en slingrande, färgsprakande målning. Alstret är skapat av konstnären Shora Dehnavi.

 – Designen är skapad för att påminna om slingrande växtlighet. Färgerna och det rundade mönstret är valt för att bryta av mot det grå och kantiga busstorget, berättar Shora.

Emma ser också framför sig hur pop up-torget kan användas i demokratiska syften.

 – Här kan vi ha medborgardialoger om planerade byggen eller informera om kommande aktiviteter, säger Emma.

I september kommer ”Torg på prov” att plockas ned, för att förhoppningsvis återkomma nästa sommar.

Sidan publicerad av: Maria Harvig
Senast uppdaterad: 23 maj 2018
Upp