Din krisberedskap
I händelse av kris eller i värsta fall krig är det viktigt att du som invånare är förberedd. I en kris kommer hjälpen från samhället först att gå till de som behöver den som allra mest. Det är därför viktigt att du har en egen krisberedskap.
Vid en kris behöver du vara beredd på att under den första tiden klara dig själv med vatten, mat, värme och kommunikation.
Läs om hur du bygger upp din egen krisberedskap, hur kommunen varnar och informerar vid en större olycka eller kris samt om din och kommunens roll vid krig.
Rusta för en allvarlig händelse
Var den enskildes ansvar börjar och slutar och det offentligas ansvar tar vid finns inte reglerat så att det i alla lägen går att veta exakt hur ansvarsfördelningen ser ut. Det är beroende av händelse och framför allt hur din egen förmåga ser ut.
Är vi starka och friska bör vi räkna med att samhällets resurser till en början kommer att användas för att hjälpa svaga och utsatta människor som till exempel äldre, sjuka och barn.
Lagen om skydd mot olyckor utgår från principen att den enskilde har ett primärt ansvar för att skydda sitt liv och sin egendom. Det innebär att du själv ska genomföra och bekosta olika åtgärder för att begränsa skador som kan uppstå vid en olycka. Det är först när du inte klarar av att hantera en händelse som det offentliga ska kunna ge stöd.
I ditt ansvar ingår att:
- vara medveten om och förbereda dig för att olyckor och kriser kan inträffa som påverkar vår invanda och trygga vardag
- vara medveten om att samhällets resurser vid svåra händelser först måste riktas till grupper som inte själva kan ta sitt ansvar
- aktivt hålla dig informerad om vad myndigheter och andra ansvariga aktörer gör för att hantera en händelse samt följa instruktioner och råd från myndigheterna
- ha en beredskap för att möta grundläggande behov som tillgång på vatten, mat och värme, framförallt i inledningen av en kris.
Det offentligas ansvar
Det offentliga, exempelvis myndigheter och kommuner, måste också ge dig som enskild förutsättning att hantera din egen säkerhet på ett rimligt sätt. Risken för att utsättas för skador i vårt samhälle ska vara så liten som möjligt och vi ska kunna räkna med akut hjälp och stöd vid en svår olycka.
Att ha en "krislåda" innebär att du ska ha mat, vatten, värme och kommunikation för att klara dig utan samhällets hjälp i minst en vecka. Det är din så kallad hemberedskap.
I broschyren "Om krisen eller kriget kommer" finns checklistor med det du behöver ha hemma:
Checklistor ur broschyren Om krisen eller kriget kommer , 87.3 kB.
Listan från Livsmedelsverket innehåller livsmedel som kan förvaras i rumstemperatur under lång tid, är enkla att tillaga eller kan ätas direkt som de är.
Lista på vilken mat du kan ha i en krislåda , 571 kB.
För dig som är äldre
Även du som är äldre måste, i den mån du kan, bygga upp en egen beredskap. Be släkt och vänner om hjälp med att införskaffa det du behöver för att klara dig under en kris.
Har du hemtjänst och brukar få hjälp med inköp så kan hemtjänstpersonalen hjälpa dig beställa den extra mat som du skulle behöva vid en krissituation.
Det är även viktigt att du som har receptbelagda mediciner, tar med dem i din krisplan.
Läs mer på MSB:s sida om mediciner Länk till annan webbplats.
Testa din krisberedskap
MSB har tagit fram en folder med sju uppdrag att genomföra under en vecka för att se hur du klarar det utifrån din nuvarande verklighet. Syftet är att vara bättre förberedd vid olika krissituationer.
Ladda ner foldern Sju dagar , 653.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Vid ett elavbrott slocknar ljuset, radion och TV tystnar, spisen blir inte varm, kylen och frysen blir efter hand obrukbara, värmeelementen kallnar, telefoner kan inte laddas och datorn kan inte användas.
Vår vattenförsörjning är också beroende av el. Efter några timmars elavbrott kommer inget vatten ur kranarna i höghus eller högt belägna småhus. Ur privata brunnar kan vatten inte erhållas genom eldrivna pumpar.
Det är viktigt att vara förberedd om ett långvarigt elavbrott skulle inträffa. Kommunen ansvarar för att minska påfrestningarna för de mest utsatta grupperna i samhället samt organiserar bland annat trygghetspunkter och vattentappställen. Du ansvarar för din beredskap i hemmet. Läs mer om trygghetspunkter längre ner på sidan.
I Tyresö är det Vattenfall som äger elnätet. På deras webbplats finns en karta där du kan se pågående strömavbrott, driftstörningar i elnätet samt när strömmen förväntas vara tillbaka i kommunen.
Aktuella strömavbrott hos Vattenfall Länk till annan webbplats.
Dricksvatten
Om dricksvattenförsörjningen slås ut kommer kommunen att ställa ut vattentankar där du kan hämta dricksvatten.
Toalettbesök
Finns det inget dricksvatten går det inte heller att spola i toaletten. Du kan kissa i toaletten men lägg papperet i en papperskorg bredvid. Bajsa kan du göra i en kraftig plastpåse som du fäster i toaletten eller i en hink. Påsen slänger du sedan som vanligt restavfall.
Under en kris kan det behövas fysiska platser där du som Tyresöbo exempelvis kan få information och tillfälligt väderskydd eller ladda din mobiltelefon. De kallas Trygghetspunkter. Om Tyresö drabbas av en kris kan kommunen aktivera en eller flera Trygghetspunkter, utifrån var krisen uppstår och dess omfattning.
Här finns våra Trygghetspunkter:
- Bio Forellen – Bollmora torg 9
- Bollmoradalens kyrka – Kyrkogränd 14
- Krusboda skola – Krusboda torg 14
- Kumla skola – Tors väg 12
- Kulturcentrum på Nyboda skola – Pluggvägen 6 Hus B
- Trollbäckens kyrka – Vendelsövägen 38
- Tyresö Församlingshem – Kyrkvägen 6
- Tyresö gymnasium och aulan – Farmarstigen 7
- Tyresö skola – Tyresövägen 6.
Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)
Vid allvarliga olyckor där allmänheten kan utsättas för fara finns ett särskilt varningssystem – VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) även kallad Hesa Fredrik.
Om du hör ett tut som du misstänker är VMA-signalen så följ information via någon av följande kanaler
- Sveriges Radio P4 Stockholm (FM frekvens 103,3 MHz) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- SVT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tänk på att det finns många olika ljud som kan misstas för att vara en VMA-signal, exempelvis sprängningar på byggarbetsplatser, signaler från larm från industrier med mera.
Läs mer om VMA och hör hur det låter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Test av VMA-signalen
Signalen testas fyra gånger per år, kl 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Under två minuter hörs ett intervall av först 7 sekunders signal, sedan 14 sekunders tystnad, om vartannat. När de två minuterna gått blir det först en längre paus av tystnad (90 sekunder) innan den 30 sekunder långa "faran över"-signalen avslutar testet.
VMA-signalen ljuder via så kallade tyfoner som finns placerade på olika platser i kommunen, med hänsyn till tätbebyggt område. Låter tyfonen konstigt eller inte alls vid ett prov kan du felanmäla det.
Extremväder som skyfall, översvämningar och värmeböljor blir allt vanligare. Förbered dig och underlätta för kommunens insatser:
- Följ väderprognosen och ladda ner appar för att få varningar. Ta varningarna på allvar.
- Länk till Sveriges Radio P4 Stockholm (FM frekvens 103,3 MHz) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Länk till SMHI Länk till annan webbplats. - Läs mer om hur kommunen jobbar med snöröjning vid snöoväder.
Länk till sida om snöröjning - Bor du i hus kan du förbereda dig vid risk för översvämning,
Länk till sidan om översvämningsrisker och åtgärder
Våra roller vid krig
Sverige är tryggare än många andra länder men det finns hot mot vår frihet och säkerhet. Skulle hoten bli allvar och Sverige dras in i krig har vi som lever här, en skyldighet att hjälpa till i försvaret av Sverige. Alla kan göra något och alla behövs.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram en kort film om krisberedskap och civilt försvar.
Se MSB:s film Hela Sverige tillsammans Länk till annan webbplats.
(2 min och 11 sek lång film)
Totalförsvar
Om landet var i krig skulle all verksamhet som bidrar till att försvara Sverige kallas totalförsvar. Totalförsvaret består av två delar:
- Militärt försvar – ansvarar för att försvara Sverige mot väpnat angrepp.
- Civilt försvar – omfattar hela samhällets ansvar för att det som fungerar i vardagen också kan fungera vid kris eller krig, till exempel sjukvård, barnomsorg, transporter och dricksvatten.
Din plikt att hjälpa till
I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att vid krigsfara och krig ska du hjälpa till, efter förmåga. Detta gäller alla, från det år man fyller 16 till det år man fyller 70 år.
Totalförsvarsplikten kan vara inom
- Värnplikt – inom det militära försvaret.
- Civilplikt – inom verksamheter som regeringen beslutar om, exempelvis räddningstjänst eller inom elförsörjning.
- Allmän tjänsteplikt – det innebär att anställda fortsätter gå till sitt vanliga jobb. Invånare kan också få i uppgift att utföra annat arbete som är viktigt för totalförsvaret. Det kan vara att jobba på förskola eller som chaufför eller något annat som behövs just då.
Totalförsvarspliktiga kan bli krigsplacerade. Är du krigsplacerad har du fått en krigsplaceringsorder av din arbetsgivare.
Läs mer om totalförsvarsplikten på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats.
Det civila försvaret är en del av totalförsvaret. Kommunens roll i det civila försvaret är ytterst att förbereda oss på alla slags samhällsstörningar som riskerar att skada oss. Det som ska värnas är samhällets grundläggande skyddsvärden:
- människors liv och hälsa
- samhällets funktionalitet
- demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter
- miljö och ekonomiska värden
- nationell suveränitet.
För att motverka eller återhämta sig från hot eller störningar behöver kommunen tydliga planer, övad förmåga och åtgärder som definierats i förväg. Detta arbetar vi med kontinuerligt.
Sedan 7 mars 2024 är Sverige medlem i Nato. Som Natomedlem omfattas vi av de ömsesidiga försvarsgarantierna och de skyldigheter som följer av medlemskapet.
En av de centrala skyldigheterna Sverige har som medlem är att stärka den nationella motståndskraften genom att utveckla sin nationella militära och civila försvarskapacitet. Kommunen, som en del av det civila försvaret, bidrar till att stärka den nationella motståndskraften.
Du kan vara ett stort stöd vid kriser. Några exempel på hur du kan engagera dig:
- Gå med i en frivillig försvarsorganisation som har uppdrag inom totalförsvaret:
Länk till sida om Frivillig resursgrupp i Tyresö
Länk till MSB:s sida om frivilliga försvarsorganisationer Länk till annan webbplats. - Gå en kurs i exempelvis hjärt- och lungräddning (HLR).
- Bli blodgivare om du kan.
- Prata med andra där du bor om hur ni kan stärka er gemensamma beredskap, exempelvis i bostadsrättsföreningen, hyreshuset eller grannsamverkansgruppen.
Broschyren Om krisen eller kriget kommer
I broschyren "Om krisen eller kriget kommer" finns viktig information om hur du ska agera vid kris eller krig. Broschyren har uppdaterats och i november 2024 skickas den till hela Sveriges befolkning. Broschyren finns digitalt på flera språk, på lätt svenska, inläst på svenska och engelska, teckenspråkstolkad och i punktskrift.
Länk till MSB:s webbplats och broschyren "Om krisen och kriget kommer" Länk till annan webbplats.
Krisinformation.se – hur samhället hanterar kriser
Vid en kris samverkar flera myndigheter och organisationer och det kan vara svårt att veta vem som kan ge svar på dina frågor. Krisinformation.se är en webbportal för krisinformation där du som medborgare får information om hur samhället hanterar kriser. Bakom informationen står ansvariga myndigheter.
På webbplatsen beskrivs vilket ansvar myndigheter, länsstyrelser, kommuner och andra ansvariga aktörer har före, under och efter en krishändelse och vilken beredskap som finns för att förebygga kriser.
Det är oroliga tider så känner du dig orolig, eller om någon i din närhet känner sig orolig, finns det stöd att få. På krisinformation.se har de samlat information som du kan ta del av, och var du kan vända dig.
Till sidan Stöd vid oro, på Krisinformation.se Länk till annan webbplats.
Frågor och svar vid fara för krig
I händelse av fara för krig (höjd beredskap) eller krig är målet att samhället ska fortsätta fungera så normalt som möjligt. Det är viktigt att alla har en krisplan, det vill säga, Nedan har vi listat några frågor som du kanske funderar över. Det
Skyddsrum är till för att ge befolkningen fysiskt skydd vid krig. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. Om ett skyddsrum blir fullt måste du söka dig till ett annat.
Skyddsrum är för att skydda människor i första hand. Husdjur kan inte tas med, såvida det inte är en ledarhund eller assistanshund.
Det är upp till fastighetsägarna att i fredstid använda skyddsrummen som de vill, till exempel som förråd, cykelrum eller föreningslokaler. Skyddsrummen behöver inte städas ur nu, då det inte finns något hot mot Sverige.
Skyddsrummen är inte allmänna platser förrän de aktiveras. Det betyder att du inte kan begära att få se ett skyddsrum.
När ett skyddsrum aktiveras ska vatten och enklare toaletter finnas på plats.
På MSB:s webbplats finns en länk till skyddsrumskartan där du kan du söka på din adress och se var skyddsrummet finns.
Om skyddsrum på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du inte klarar dig på egen hand, behöver du få hjälp från grannar eller andra i närheten att utrymma vid en kris- eller krigssituation.
Ja! Målsättningen är att skolor och förskolor kommer att fungera som vanligt även vid fara för krig (höjd beredskap) och i krig, så långt det går.
Förskolor
Förskolorna kommer att ha öppet som vanligt. Skulle det uppstå ett kraftigt ökat behov av omsorgsplatser på ”obekväm arbetstid”, det vill säga kvällar och helger, så skulle kommunen ordna fler förskolor med de möjlighterna.
Skolor
Om ditt barn är i skolålder men under 16 år är gäller skolplikten även under höjd beredskap och krig och kommunen är enligt lag skyldig att bedriva utbildning.
För att förenkla logistiken och samordningen av undervisningen skulle man även kunna samla elever på vissa skolor och stänga andra.
Fritids
Fritidsverksamheten behöver inte vara öppen enligt lagen, men kommunen bedömer att vissa fritidsgårdar ändå bör bedriva verksamheten under krig, om än i begränsad form.
Totalförsvarsplikten gäller från det år man fyller 16 år men kommunen kommer fortsätta att bedriva utbildning i gymnasieskola, anpassad gymnasieskola och komvux, så långt det går.
Det är Länsstyrelsen som beslutar om verksamheterna ska stängas ner för att istället använda resurserna på annat håll.
Länsstyrelsen kan dock besluta att utbildning, på gymnasial nivå, inom ett speciellt viktigt område kan fortsätta att bedrivas, exempelvis inom vården.
Målsättningen är hemtjänsten kommer att fungera som vanligt även vid fara för krig (höjd beredskap) och i krig, så långt det går.
Du som bor hemma och har hjälp med inköp av matvaror får idag leverans via Mathem. Skulle inte Mathem kunna leverera dina beställningar kommer hemtjänsten hjälpa dig genom att handla dina varor istället, så länge mataffärer är öppna.
Du som bor hemma och får matleverans från kommunen fortsätter att få maten levererad.
Vill du lära dig mer?
Ju mer vi vet, desto tryggare blir vi! Det gäller även dig. Ju mer kunskap du har, desto bättre kan du förbereda dig, navigera om en krissituation uppstår och fatta rätt beslut för dig och din familjs säkerhet.
Det finns en digital utbildning som är för dig som är nyfiken på civilt försvar och krisberedskap. Utbildningen vänder sig till dig som är 18 år och äldre. Du behöver inte ha några förkunskaper.
Låt oss bygga en tryggare och mer medveten gemenskap tillsammans!
Utbildningen "Medveten, redo, trygg" är framtagen av Nacka kommun i samarbete med Civilförsvarsförbundet, Länsstyrelsen i Stockholm, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Myndigheten för psykologiskt försvar och Svenska Röda Korset.
Till utbildningen Medveten, redo, trygg Länk till annan webbplats.