Brottsförebyggande skyddsåtgärder

Det finns flera sätt att skydda sig mot inbrott och försvåra för inbrottstjuven om denna väl tar sig in. Man brukar tala om det fysiska- och mekaniska skyddet med dörrar, fönster, lås osv. Det finns även det responderande- och tekniska skyddet med olika typer av larmlösningar. Sedan handlar det om sådana åtgärder som görs för att försvåra för inbrottstjuven.

Det mekaniska skyddet

En rekommendation är att alltid först ta kontakt med sitt försäkringsbolag och rådfråga om dörrar, fönster, lås, larm och vad de kan rekommendera. Ibland kan de erbjuda rabatter och rekommendera företag eller vissa produkter.

Att ha ett bra lås på sin bostad är viktigt. Ännu viktigare är att låsa varje gång man lämnar bostaden. Det är vanligare än man tror att tjuven passar på att ta sig in i bostaden när man är iväg på kortare ärenden. Lås därför alltid alla låsen på dörren när du lämnar bostaden.

Den svagaste punkten på en villa, radhus eller en lägenhet på bottenvåningen är fönster och balkong/altandörrar. Även på dessa kan man skaffa lås så gör man det svårare för tjuven att ta sig in.

Ett bra inbrottsskydd ska inte bara försvåra inbrott, utan också försvåra bortförandet av stöldgods samt avskräcka från inbrottsförsök. Inget inbrottsskydd är fullkomligt men ju svårare det är att fullborda ett inbrott desto större är möjligheten att förövaren misslyckas eller blir upptäckt.

Några konkreta tips

  • Se över dina dörrar, fönster, lås, kolla med ditt försäkringsbolag vad de rekommenderar. Det hjälper inte att uppgradera dina lås, om du har en dålig dörr eller en svag dörrkarm eller vägg.
  • En enkel lösning är att installera en låskåpa över låsvredet som försvårar, för tjuven om denna använder låsslunga osv.
  • Fönster som sällan öppnas, till exempel källarfönster kan skruvas igen med envägsskruv eller monteras med fönsterspärr.

Larm

Ett larm kan vara ett komplement till mer effektiva metoder som till exempel grannsamverkan. Ett larm kan i vissa fall vara avskräckande.

Om du tänker köpa ett larm till din bostad är det bra att tänka på några saker:

En viktig fråga är typen av larm. Ska jag ha ett lokallarm, en slags telefonkedja där flera personer kan bli uppringda, eller ett centralanslutet larm som är kopplat till ett larmföretag eller väktarbolag? Kontakta gärna ditt försäkringsbolag för rådgivning.

Om man bor långt bort från någon centralort så är utryckningstiden för väktare ofta ganska lång. Väktaren får inte heller köra fortare än tillåten hastighet. I normalfallet griper inte väktaren någon men kan kontrollera om någon verkligen har brutit sig in eller om det är ett falsklarm.

Väktaren ser också till, i normalfallet, att eventuella trasiga rutor täcks över så att till exempel inte kyla eller regn ska förstöra bostaden eller inventarier. Det kan ju var så om du är bortrest, att det dröjer innan du är hemma igen och själv kan täcka för.

 Det finns ett stort antal larmlösningar och olika sorters abonnemang. Diskutera vidare med ditt försäkringsbolag och kontakta seriösa larminstallatörer.

Vidare finns det olika funktioner att koppla till ditt inbrottslarm. Allt ifrån larmsirén, till blixtljus, rökmaskiner och även brandlarm kopplat till ditt inbrottslarm. Fundera över vilka funktioner du ska prioritera.

Märkning

Märk dina värdesaker och krångla till det för tjuven. Vid märkning försvårar du för tjuven att sälja vidare, de stulna föremålen. Dessutom ökar sannolikheten att du får tillbaka stulna föremål om de är märkta.

Olika typer av märkning

  • Märkpenna med osynligt "bläck", syns under UV-lampa. Kan exempelvis användas att märka på ramen på baksidan på en värdefull tavla med. Märkningen syns inte för blotta ögat.
  • Ristpenna. Den här skrapar man fast sin märkning i föremålet med. Kan exempelvis användas på verktyg, cyklar m.m. Ristningen blir permanent i materialet och kan sänka värdet på varan.
  • MärkDNA. Det är en slags vätska som man penslar på det värdefulla föremålet. Syns inte för blotta ögat och det är en unik blandning i varje flaska som kan spåras till ägaren. Synlig med UV-lampa. Lämplig för konst, smycken m.m.

Du kan kontakta en lokal bygghandel i Tyresö för förfrågan om märkutrustning. Är du intresserad av märkDNA, kontakta återförsäljare.

Sidan publicerad av: sakerhetsenheten@tyreso.se
Senast uppdaterad: 26 februari 2024