VMA – om larmet går

VMA står för Viktigt Meddelande till Allmänheten. Vid allvarliga olyckor där allmänheten kan utsättas för fara finns ett särskilt varningssystem – Viktigt meddelande till allmänheten.

Prov

Signalen provas fyra gånger årligen kl 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
I Tyresö finns tyfoner på olika platser i kommunen med hänsyn till tätbebyggt område.

Låter tyfonen konstigt eller inte alls vid ett prov? Felanmälan på tyfon vid ex . årliga prov gör du till Södertörns brandförsvarsförbund som ska åtgärda fel på tyfoner. Här finns formulär för felanmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Riktigt larm?

Om du hör ett tut som du misstänker är Hesa Fredrik så följ information via Sveriges Radio P4länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, SVTlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller på Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Detta är de första kanalerna som VMA till allmänheten visas på.
Tänk på att det finns många olika ljud som kan misstas för att vara en VMA-signal, exempelvis sprängningar på byggarbetsplatser, signaler från tåg och larm från industrier.

Läs mer om VMA och hör hur det låterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skyddsrum

Skyddsrum är till för att ge befolkningen fysiskt skydd vid krig. Men vad är egentligen ett skyddsrum? Var finns de och vem ansvarar för dem?

Läs mer om skyddsrumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan publicerad av: sakerhetsenheten@tyreso.se
Senast uppdaterad: 17 februari 2021

Hitta på sidan