Viktigt om e-tjänster och e-post!

Publicerad: 21 januari 10:29

Har du använt kommunens e-tjänster eller skickat e-post till kommunen någon gång mellan torsdag 16 januari kl 08.00 till och med måndag 20 januari kl 16.00? Då kan du behöva skicka om e-tjänsten eller e-postmeddelandet.

Behöver du skicka om? Läs mer här

Detta är grannsamverkan

Det är polisen och kommunen som ansvarar för grannsamverkan och det bygger på ett samarbete mellan polisen, kommunen och de boende i ett område.

 Grannsamverkan innebär att

  • du som boende är engagerad, extra uppmärksam och reagerar på onaturlig aktivitet i ditt område.
  • du bryr dig om dina grannar, vilket leder till ökad gemenskap i grannskapet.
  • du tar del av informationsutskick från kommunen och polis, förmedlar informationen vidare till dina grannar. Tar del av informationskampanjer gällande förebyggande åtgärder och insatser.
  • du har en bra kontakt med sina grannar, kommunen, polisen, fastighetsägare.

Samverkan mellan grannar får inte blandas ihop med medborgargarden.

Grannsamverkan handlar om att människor i grannskapet skärper vaksamheten och håller naturlig kontakt med varandra. Det är de boende själva i ett grannsamverkansområde som bestämmer hur kontakten ska se ut. Vanligen sprids information mellan de boende genom sms-kedjor, via e-post eller sociala medier.

Det räcker inte med att sätta upp skyltar i området som det står grannsamverkan på, för att grannsamverkan ska ha en effekt på brottsligheten. Uppmärksamhet och engagemang i att tillsammans hjälpas åt att förhindra brott i det egna bostadsområdet utgör grunden för grannsamverkan.

Det innebär att alla i området är mer uppmärksamma på vilka som rör sig i området, noterar det som verkar misstänkt eller konstigt och tillkallar polis vid pågående brott som till exempel ett pågående inbrott, ringer du 112.

Om du ser något som kan sättas i samband med ett tidigare inbrott, eller annan brottslighet, eller vill lämna tips till polisen som kan vara till nytta i en polisutredning ombeds den boende i området att tipsa polisen genom att ringa 11414 eller lämna tips via polisens hemsida.

Starta grannsamverkan

När ni i ert område är överens om att ni vill starta grannsamverkan kontaktar ni brottsförebyggande strategen på säkerhetsenheten. Det är ni boende, fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar i ert område/trapphus som initierar start av grannsamverkan. Steg ett är att utse ett kontaktombud i ditt blivande grannsamverkansområde.

Hur du startar grannsamverkan

Sidan publicerad av: sakerhetsenheten@tyreso.se
Senast uppdaterad: 21 maj 2018
Upp