Nyanlända kvinnor skapar trivsel i Granängsringen

(Pressmeddelande 22-02-08.) Nya lokalvårdare har övertagit städningen i Granängsringen i Tyresö. Gruppen består av några av områdets egna boende som har fått arbete via Tyresö kommun och Tyresö Bostäder. De jobbar med att hålla rent i trappuppgångar och andra allmänna utrymmen. Projektet är en del av kommunens jämställdhetsarbete och har i syfte att skapa ökad trivsel och trygghet i området.

Kvinnor i projektet Trappsteget.

Fr.v. Fateya Umar Abdullahi, Semira Yasin Mohammed, Shamsa Yarrow Hassan, Rahaf Bako, Jamileh Soltoui, Khadija Hussein Elhaj, Esperance Kirenga, Petra Kakoulakis (arbetsledare), Fatemeh Ahmadi och Haimanoth Habtegabr Zerom.

Nyanlända kvinnor saknar ibland utbildning och kunskaper i svenska språket. Därför har de begränsade möjligheter att delta i arbetslivet på lika villkor som andra. Detta vill Tyresö Bostäder och Tyresö kommun göra något åt genom att anställa kvinnor med lokal förankring i sitt eget bostadsområde, Granängsringen, för att städa i trapphus och andra gemensamma utrymmen.

– Vi är mycket glada att sjösätta detta initiativ, som inte bara ökar trivseln i området utan även ökad närvaro av vuxna. Vi har sett goda exempel på liknande projekt, till exempel i Botkyrka kommun. Deras projekt Qvinna i Botkyrka har gett inspiration till projektet och få kvinnorna att komma ut i arbetslivet och därmed möjlighet till egen försörjning, säger Tyresö Bostäders styrelseordförande Marie Åkesdotter.

Introduktion, utbildning och handledning

Tyresö kommun har arbetsgivaransvaret och anställer medarbetare. Kommunen ordnar också introduktion och handledning i yrket, stöd i svenska språket, kunskaper i jämställdhet, friskvård, hantering av hot och våld samt hjärt- och lungräddning. Tyresö Bostäder står för arbetsuppgifter och kontor, arbetskläder, städmaterial och utbildning.

– Vi hoppas att kvinnornas ökade närvaro och synlighet kan skapa trygghet och trivsel för alla som vistas i området. Genom projektet underlättar vi även för kvinnorna att bygga nätverk, något som är en viktig faktor i arbetslivet, säger Anna-Lena Engstedt, chef för arbetsmarknads- och socialförvaltningen på Tyresö kommun.

Projektet startade i november 2021 och är en del av initiativet Ett Tryggare Granängsringen. Till att börja med pågår det under ett år, med förhoppning om förlängning.

Kontakt

Marie Åkesdotter, styrelseordförande Tyresö Bostäder, tel 072-469 50 71, marie.akesdotter@tyresobostader.se

Anna-Lena Engstedt, chef för arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Tyresö kommun,
tel 08-578 294 91, anna-lena.engstedt@tyreso.se

Sidan publicerad av: kommunikation@tyreso.se
Senast uppdaterad: 8 februari 2022