29 september 2020

Hundrade Fritidsbanken öppnar i Tyresö

Nu kan du låna sport- och friluftsutrustning gratis på 100 platser i landet. 1 oktober invigs nämligen den 100:e Fritidsbanken och den ligger i Tyresö, utanför Stockholm. I tider av ökat stillasittande behöver vi sänka trösklarna för fysisk aktivitet och Tyresö blir landets 89:e kommun med en eller flera fritidsbanker.

Nu kan du låna sport- och friluftsutrustning gratis på 100 platser i landet. 1 oktober invigs nämligen den 100:e Fritidsbanken och den ligger i Tyresö, utanför Stockholm. I tider av ökat stillasittande behöver vi sänka trösklarna för fysisk aktivitet och Tyresö blir landets 89:e kommun med en eller flera fritidsbanker.

Fritidsbanken grundades i Deje, norr om Karlstad, 2013 och har sedan dess spridit sig över landet; från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Här kan folk i alla åldrar låna sport- och friluftsartiklar gratis, precis som på ett bibliotek, och utrustningen är skänkt av personer, företag och föreningar som inte längre använder den.

­– Det känns fantastiskt roligt att kunna öppna upp Fritidsbanken i Tyresö och att vi blir nummer hundra gör det extra speciellt, Fritidsbanken har fått in så mycket utrustning från Tyresöborna att personalen har fått köpa in extra hyllor för att få plats med allt. Detta starka engagemang visar att satsningen ligger helt rätt i tiden vad gäller hållbarhet, cirkulär ekonomi och är dessutom ett sätt för kommunen att uppmuntra till mer rörelse, säger Thomas Sundblad (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Tyresö.

I en studie från forskningsinstitutet RISE från 2020 framgår det att 54 procent av låntagarna anser att de rör sig mer tack vare Fritidsbanken. Samtidigt visar en nyligen publicerad rapport från Världshälsoorganisationen WHO att svenska skolelevers fysiska hälsa låg i botten i jämförelse med en rad andra länder i Europa och Nordamerika.

– Det här är en utveckling vi måste vända och genom att låna ut hundratusentals sport- och friluftsartiklar gratis sänker vi tröskeln till fysisk aktivitet i landet, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken Sverige. Intresset för Fritidsbanken är väldigt stort, inte minst i Stockholmsregionen, så därför känns det extra bra att nummer hundra hamnar just i Tyresö.

För att minska smittspridning är invigningen begränsad till inbjudna gäster, inklusive press. Bandet klipps av Thomas Sundblad (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Tid: 1 oktober kl 14.30–15.30. (Mellan 16.00 och 19.30 är allmänheten välkommen att kika på lokalerna.)

Plats: Granängsringen 65, Tyresö

För ytterligare information

Fritidsbanken Sverige, Henric Byström, kommunikationsansvarig, 0735-14 07 35, henric@fritidsbanken.se

Läs mer om Fritidsbanken Sverige Länk till annan webbplats.

Fritidsbanken Tyresö kommun, Niklas Ryholt, platsansvarig, 08-578 281 78, niklas.ryholt@tyreso.se

Läs mer om fritidsbanken i Tyresö

Fakta

Varumärket Fritidsbanken ägs av Fritidsbanken Sverige ideell förening, där alla lokala huvudmän som driver en eller flera fritidsbanker är medlemmar.

Fritidsbanken Tyresö drivs av Tyresö kommun.

Fritidsbanken har blivit flerfaldigt prisbelönade, bland annat på Idrottsgalan två år i rad, där den senaste utmärkelsen (2020) var Årets Peppare. Det delades ut av Generation Pep och Riksidrottsförbundet och överlämnades av H.K.H Prins Daniel.

Sidan publicerad av: kommunikation@tyreso.se
Senast uppdaterad: 13 oktober 2020