Föräldrautbildning - ABC

ABC står för Alla barn i centrum och är ett program med fyra föräldraträffar som syftar till att stärka relationen mellan barn och föräldrar.

Hur vill du att ditt barn ska komma ihåg dig om 20 år? Idag vet vi att starka band mellan barn och föräldrar är den bästa grunden för en harmonisk uppväxt till trygga och självständiga individer som vuxna. Därför arrangerar vi föräldrautbildningar i form av ABC:s gruppträffar. På träffarna varvar vi diskussioner, filmer och övningar baserat på den senaste forskningen inom föräldraskap och barns utveckling.

För vem?

ABC-träffarna riktar sig till alla föräldrar boende i Tyresö, med barn 3-12 år i Tyresös förskolor och skolor. Just nu pågår även pilotprojektet ABC tonår, som riktar sig till föräldrar med barn 13-18 år. Programmet består av fyra gruppträffar kring varsitt tema. Hela programmet pågår under ungefär två månader och varje möte tar cirka två och en halv timme. Träffarna är gratis.

ABC tonår - pilotprojekt

ABC-kurser hösten 2019

De planerade kurserna för hösten 2019 är fullbokade.

Kursen innehåller fyra träffar. Om ni är två vårdnadshavare är det önskvärt att båda är med på kursen. Om det inte är möjligt, bör det vara samma person som går på alla gruppträffarna.

Efterfrågan på platser är mycket stor och därför kommer gruppledarna att begära bekräftelse på din anmälan, annars går platsen till någon på reservlistan.

Kurs 1 (3-12 år) FULLBOKAT
Torsdagar jämna veckor med start den 5 september.
Datum: 5 september, 19 september, 3 oktober, 17 oktober.
Tid: 18.00 - 20.30
Kursledare: Camilla Schöldberg, behandlare och Tünde Morin, behandlare
Lokal: Resursenheten, Regnbågsgatan 8, 2 tr

Kurs 2 (3-12 år) FULLBOKAT
Torsdagar udda veckor med start 12 september.
Datum: 12 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober.
Tid: 18.00 - 20.30
Kursledare: Maria Johansson, behandlare och Satu Sahlberg, behandlare
Lokal: Resursenheten, Regnbågsgatan 8, 2 trf

Pilotprojekt - ABC tonår

Vill du som förälder till en tonåring vara med och prova ett nytt material för föräldrar i grupp? ABC tonår riktar sig till alla föräldrar boende i Tyresö med tonåringar 13-18 år.

På gruppträffarna kommer du att dela erfarenheter och ta del av forskning. Mellan träffarna kommer du ha tillfälle att öva på innehållet i träffarna. Vid fyra tillfällen á två timmar får du träffa andra föräldrar och samtala utifrån olika teman.

Materialet är framtaget utifrån forskning om föräldraskap. Innehållet bygger också på vad föräldrar själva önskar lära sig mer om och på vad tonåringar tycker att föräldrar behöver. FN:s barnkonvention genomsyrar materialet.

Innehåll ABC tonår

Träff 1: Vara tillsammans. Att vara tonårsförälder. Hur kan du hitta sätt att vara tillsammans med din tonåring?

Träff 2: Bra samtal. Hur kan du som förälder ha bra samtal med din tonåring?

Träff 3: Välja en lugn väg. Att må bra och minska stress. Hur du som förälder kan hantera besvärliga situationer på ett lugnt sätt.

Träff 4: Förändra. När du som förälder ställs inför utmanande situationer.

Kurs ABC tonår FULLBOKAT
Onsdagar udda veckor med start den 23 oktober.
Datum: 23 oktober, 6 november, 20 november, 4 december.
Tid: 18.00 - 20.00
Kursledare: Christer Gulbrandsen, leg. familjeterapeut, ABC-instruktör och Elio Bussoli, leg. psykolog, ABC-instruktör.
Lokal: Pluggvägen 6A, ingång A2, en trappa ner

Om ABC

ABC har utvecklats i ett samarbete mellan Stockholms Stad, Karolinska Institutet, STAD, Spånga-Tensta stadsdel och Södertälje kommun. Innehållet utgår från forskning kring föräldraskap och barns utveckling, samt FN:s barnkonvention.

ABC har utvärderats av Karolinska Institutet. Resultaten visar att att ABC har positiva effekter på upplevd föräldrakompetens samt på föräldrars upplevelse av barns utveckling och hälsa.

Läs mer om ABC (Ipsykologi.se)länk till annan webbplats

Se en film om ABClänk till annan webbplats

Sidan publicerad av: Helena Törnqvist
Senast uppdaterad: 24 september 2019
Upp