Minnessvårigheter

Den som har minnessvårigheter kan själv, eller via exempelvis en anhörig, ansöka om att få delta i dagverksamhet för personer med minnesnedsättning. I kommunen finns även en demenssjuksköterska som ger stöd och hjälp till personer med minnesnedsättning och råd till anhöriga.

Vad är demens?

Demens är ett samlingsnamn för många olika sjukdomar som bland annat ger minnesstörning, försämrad tankeföring, sviktande omdöme, svårigheter att orientera sig i tid och rum och personlighetsförändringar.

Dagverksamhet för personer med minnesnedsättning

Logga Silviahemcertifiering

På dagverksamheterna utformar vi dagen efter våra gästers behov och intressen. Personalen på dagverksamheterna är undersköterskor med specialkompetens kring minnesnedsättning.

Verksamheterna är Silviahemcertifierade, vilket innebär att personalen genomgått stiftelsen Silviahemmets gedigna utbildning inom demensvård.

Exempel på aktiviteter på dagverksamheterna:

  • promenader
  • utflykter
  • tidningsläsning
  • musik, sång och dansstunder
  • lugna och avkopplande stunder

När gästerna kommer serverar vi frukost. Vi äter sedan lunch tillsammans. Eftermiddagskaffe serveras innan det är dags att åka hem.

Så här ansöker du

Kontakta en handläggare på förvaltningen för liv och hälsa, eller ansök via E-tjänstportalen. Du kan också fylla i och skicka in ansökningsblanketten du finner längst ner på denna sida.

Demenssjuksköterska - rådgivning

Demenssjuksköterskan ger stöd och hjälp till personer med minnesnedsättning och råd till deras anhöriga.

Om du upplever att du har minnesnedsättning kan du få råd av demens- och Silviasjuksköterska Lena Nylund. Hon ger dig information om minnesrelaterade sjukdomar och ger dig även stöd och råd i din situation.

Anhöriga kan också få stöd genom telefonrådgivning, handledning kring bemötande och förhållningssätt. Lena Nylund arrangerar även anhöriggrupper och utbildning om demenssjukdomar.

Lena Nylund

Lena Nylund, demens- och Silviasjuksköterska

Vill du ha råd och stöd?

Kontakta Lena Nylund.
Ring 08-578 298 78 eller skicka e-post till lena.nylund@tyreso.se

Sidan publicerad av: Maria Lagerqvist
Senast uppdaterad: 30 september 2019
Upp