Björkbackens månadsbrev oktober

Hej,

Här kommer ett månadsbrev till dig som har en anhörig eller närstående som bor på Björkbackens vård- och omsorgsboende. Månadsbreven kommer vi varje månad att lägga upp på Björkbackens hemsida, för att ge er en inblick i hur era närståendes vardag ser ut, vad vi gör tillsammans, vad som händer inom verksamheten − samt hur vi arbetar för att göra Björkbacken så tryggt och säkert som möjligt under den pågående coronapandemin.

Tillbakablick på sommaren

Denna sommar bjöd på mycket fint väder, vi firade midsommar med sång från vår egen arbetsterapeut Fredrik, och flera boendeenheter hade sillunch på vår fina innegård. Vi anordnade också ett glasscafé med goda glasspinnar, och ett sommarcafé med fika − och våra boende fick erbjudande om att delta i olika aktiviteter. Allt med Coronasäkert avstånd och färgglada parasoll.

Inomhus fortsatte vi bland annat med vår populära frågesport, samt med pussel, bowling och Fia-spel.

Dukat kräftskivebord

Under augusti/september hade flera boendeenheter kräftskiva. Uppskattat och kul!

Vädret var fint många dagar under hösten, och vi spenderade mycket tid ute på innegården och i trädgården vid Björkbackens huvudentré.

Aktuellt på avdelningarna


Besöksförbudet hävt

Besöksförbudet är sedan den 1 oktober hävt, vilket så klart många tycker är roligt. De rekommendationer och rutiner som nu gäller, innebär bland annat att det är viktigt att ringa till respektive boendeenhet och boka tid innan besök. Som besökande behöver du också använda visir vid besöket (visiret får du vid ankomst), för att minimera risken för smittspridning så mycket som möjligt.

Mer kring detta kan du läsa på tyreso.se.

Du är också varmt välkommen att kontakta enhetschefer eller sjuksköterskor om du har frågor eller funderingar.

Kanelbulle

Kanelbullens dag

Under oktober har vi firat Kanelbullens dag. Flera av våra boendeenheter har bakat och bjudit på hembakat.

Besök av socialministern

Björkbacken har nyligen haft besök av socialminister Lena Hallengren, som ville veta mer om hur medarbetarna arbetar med de lokala besöksrekommendationer som kommunen tagit fram för besök på Tyresös fem vård- och omsorgsboenden. Intressant och roligt att få ta emot ett statsråd som var mycket intresserad av vår verksamhet.

Lena Hallengren tog även en digital fika med en av våra boende.

Ballong

Aktiviteter i coronatider

Då vi i nuläget inte kan erbjuda gemensamma aktiviteter inom Björkbacken, har vi utökat utbudet av aktiviteter på varje boendeenhet. Vi har aktivitetslådor med pussel, böcker, bowling-set, gympaballonger med mera, som är uppskattat och ger stimulans i vardagen.

Coronapandemins påverkan på verksamheten

Vi arbetar vidare med att hitta lösningar och rutiner för att ni ska kunna besöka era nära och kära på ett så säkert och tryggt sätt som möjligt. Kontakta oss gärna så att vi kan finna den bästa möjliga lösningen för dig och din närstående. Vi följer Tyresö kommuns besöksrekommendationer, som är baserade på Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens råd och anvisningar.

Covid-19-samordnare

Inom Björkbacken har vi också en såkallad covid-19-samordnare, och det är en av våra erfarna undersköterskor; Linda Wahlund som har denna tjänst under pandemin. Linda har utökad kunskap kring vårdhygien, aktuella riktlinjer och rutiner avseende skyddsutrustning och arbetar även med att se till att alla besök på Björkbacken genomförs säkert och att de följer kommunens besöksrekommendationer.

Ny köksmästare och kock

Till restaurang Utsikten, som står för maten på Björkbacken, har det kommit en ny köksmästare och ny kock. Ledningen på Björkbacken och restaurang Utsikten har sedan tidigare ett fint samarbete med regelbundna kostråd, och detta fortsätter under hösten. Under dessa möten tas synpunkter och idéer upp, och vi planerar för högtider och behov framåt.

Tack för denna gång, ett nytt månadsbrev kommer i slutet av november månad!

Vänliga hälsningar,
Katarina, Petra och Jessica.

Katarina Elyas, verksamhetschef på Björkbacken
E-post: Katarina.elyas@tyreso.se
Tel: 08-578 296 01

Petra Maurer
Enhetschef för boendeenheterna Viljan, Blåklockan och Gullvivan
E-post: petra.maurer@tyreso.se
Tel: 08-578 296 19

Jessica Thorildsson
Enhetschef för boendeenhet Kastanjen
E-post: jessica.thorildsson@tyreso.se
Tel: 08-578 296 77

Sidan publicerad av: Äldre- och omsorgsförvaltningen
Senast uppdaterad: 19 oktober 2020