Björkbackens månadsbrev oktober 2021

Hej!

Nu var det länge sedan vi fick ut ett nyhetsbrev. Vi som arbetar på Björkbacken har haft en intensiv tid och mycket att göra, i och med pandemin, men vi ser nu ljuset i tunneln och hoppas på en tillbakagång till mer normala förhållanden.

Sommaren som varit

Sommaren bjöd på skön värme och mycket solsken och blev en härlig tid för våra boende! Vi hade självklart vårt traditionsenliga midsommarfirande utomhus med midsommarstång, allsång och alla klassiska maträtter på festbordet.

Vi spenderade mycket tid utomhus hela juni, juli och augusti och såg till att äta många måltider (och jättemycket jordgubbar!) ute på vår fina gård. Vi fick också njuta av skönsång när ungdomar som fått feriejobb som musikanter och sångare, kom och besökte oss och bjöd på ett väldigt trevligt uppträdande i trädgården.

Höstens aktiviteter

Vi har nyligen anordnat kräftskivor på alla avdelningar, som varit mycket uppskattat bland de boende. Några avdelningar önskade sig också sill-lunch, vilket vi såklart ordnade till. En gång i månaden ordnar vi lyxfrukost för alla boende och då blir det bland annat färska frallor, lite godare pålägg, olika delikatessostar, smoothies, färsk frukt och annat som sätter guldkant på vardagen.

Just nu satsar vi en hel del på musik. Vi har redan haft ett antal trubaduraftnar här på Björkbacken. Den senaste hade vi den 23 september då trubadur Fredrik Brandt bjöd oss på en blandad kompott av svenska visor och internationella låtar. I samband med detta gjorde vi en riktig festkväll av det hela med snittar, champagne ostbågar och chips. Den 27 oktober fortsätter vi med nästa musikafton då Barbershop-kvartetten ”Final count down” besöker oss.

Hösten är en vacker tid att promenera i, med lövens alla skiftande färger. Vi anordnar regelbundet promenadgrupper där vi tar oss tid att verkligen njuta av naturen. Utöver det så blir det varje vecka bollgympa och ballonggympa för de som vill. Många boende har dessutom bakat, och då blir det oftast bakverk efter säsong. Vi har smaskat på äppelpaj och givetvis kanelbullar, då vi firade kanelbullens dag den 4 oktober! Nu när det är som mest höstruskigt, vill många boende gärna titta på film, naturprogram är väldigt efterfrågat för tillfället.

Fram till jul kör vi sittgymnastik på Komm-in två gånger i veckan. Bingo anordnar vi varje vecka.

Vi har dessutom ett gäng hängivna bowlare på Björkbacken, så det blir en del bowling också. Många boende gillar att dricka kaffe tillsammans och lyssna på musik; och då blir det allt från gamla visor till Beatles och 60-tal.

Ganska ofta sätter vi på låtarna på YouTube, då de flesta vill se videorna också.

Måltider

När vi äter har vi stort fokus på att måltiden ska vara en aktivitet i sig, där målet är en lugn och fin miljö och en trevlig social samvaro som bidrar till stimulans. Vi har ett bra samarbete med restaurang Utsikten och för några veckor sedan delade Utsiktens personal ut en undersökning till de boende där de kan framföra sina synpunkter och tankar om maten. Kostrådet, där de boende kan återkoppla till Utsikten kring matens kvalitet och måltidsmiljön, har legat nere under pandemin men vi är på gång att starta upp det igen. Under pandemin har vi istället haft en tät dialog med Utsikten i avvaktan på att vi kan starta upp kostrådet igen.

Helt klart är i alla fall att husmanskost alltid är populärt bland Björkbackens boende. Högst i kurs står bland annat kalops och även raggmunk med fläsk. Dessutom gör Utsikten en jättegod lax med sås som är väldigt omtyckt.

Renoveringen av Björkbacken

Som det ser ut just nu så kommer renoveringen av Björkbacken inte att dra igång förrän under första delen av 2022. Vi som arbetar på Björkbacken tittar lite på färg och form för den framtida inredningen och tänker till kring trädgården som ska rustas upp, så att den ska bli tilltalande och tillgänglig för alla som bor här.

Det är ännu inte klart vilka boende som kommer att behöva flytta till ett annat vård- och omsorgsboende i kommunen på grund av renoveringen. När det är klart vilka personer som berörs kommer information om detta att gå ut via brev. Informationsmöten kommer också att anordnas dit närstående är välkomna. Boendesamordnaren kommer att hålla tät kontakt med samtliga boende och närstående kring detta, så fort det är klart vilka boende det gäller. De boende som inte behöver flytta till ett externt vård- och omsorgsboende i kommunen kommer att behöva flytta internt inom Björkbacken, till de delar som blivit renoverade. Information går även ut till dessa boende och närstående, när det är klart.

Fortsatt säkra besök

Trots att de flesta restriktioner lättat i samhället, håller vi fast vid våra säkra besök. Vi vill rikta ett stort tack till alla er anhöriga och närstående för gott samarbete och hänsynstagande vid besök hos oss på Björkbacken! Och för att ni så noggrant följer de rekommendationer som gäller för säkra besök. Länk till annan webbplats.

Ni ska också veta att alla medarbetare på Björkbacken fortfarande arbetar med munskydd på sig, vid allt arbete nära de boende. Det innebär att vid hjälp med hygien, vid servering av mat, vid städning i lägenheterna och så vidare, använder vi munskydd för att skydda de boende. Vid minsta symtom på sjukdom stannar medarbetarna hemma från arbetet.

Tredje dos vaccin

Alla Björkbackens boende kommer att få erbjudande av region Stockholm om en tredje dos vaccin mot covid-19. Vaccineringen påbörjas troligtvis under oktober och det blir, precis som innan, sjuksköterskorna här på Björkbacken som sköter själva vaccineringen av de boende som önskar ta vaccinet.

Har ni frågor eller funderingar är ni alltid varmt välkomna att höra av er till oss. Ha en jättefin höst!

Varma hälsningar,
Katarina, Petra och Jessica.

Sidan publicerad av: Äldre- och omsorgsförvaltningen
Senast uppdaterad: 12 oktober 2021