Budget- och skuldrådgivning

Orolig över att pengarna inte ska räcka till? Det finns hjälp att få. Om du vill ha personlig hjälp kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare. Men du kan också enkelt skaffa dig ekonomisk överblick på egen hand.

Gert Johansson och Tobias Augustin, budget- och skuldrådgivare i Tyresö kommun

Gert Johansson och Tobias Augustin är kommunens budget- och skuldrådgivare.

Detta kan budget- och skuldrådgivningen hjälpa dig med

Tyresö kommun erbjuder ekonomisk rådgivning som kan hjälpa dig ta kontrollen över din ekonomi. Vi riktar oss både till dig som hamnat i skuldfällan och till dig som känner oro över vardagens utgifter. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri.

Så här brukar det gå till:

  • Du och rådgivaren gör tillsammans en enkel sammanställning av ditt ekonomiska läge.
  • Vi tar fram en bild av hur din ekonomi kan se ut i framtiden.
  • Vi går vidare med en strategi för hur du bäst möter de ekonomiska förändringar som väntar dig.

Du kan även få hjälp av oss med att skriva brev, göra beräkningar och fylla i mallar eller ansökningar.

Du får vara anonym

Budget- och skuldrådgivningen sker under sekretess. Vi antecknar bara sådan information som behövs för rådgivningen. Till exempel namn och kontaktuppgifter. All information tas bort när det gemensamma arbetet upphör. Du har givetvis rätt att vara anonym.

 

Kontakta oss!

Vill du få personlig hjälp att göra en ekonomisk sammanställning, prognos eller ta fram en strategi kan du börja med att kontakta oss på det sätt du känner dig bekväm med.

Tyresö kommuns budget- och skuldrådgivare


Gert Johansson

Tobias Augustin

Telefon

08-578 276 75

08-578 283 27

E-post

gert.johansson@tyreso.se

tobias.augustin@tyreso.se

SMS

073-688 76 75

072-469 53 27

Brev

Tyresö kommun
Budget- och skuldrådgivningen
135 81 Tyresö

 

Möte på plats – eller på distans

När du tar kontakt med oss bestämmer vi tillsammans om vi ska träffas på Servicecenter (i kommunhuset) eller på distans (webbmöte via så kallat Säkra möten).

Om du vill boka ett webbmöte så behöver du dator med internetuppkoppling och kamera. Du får mer information om hur det går till när du kontaktar oss.

Detta kan du själv göra för att få koll på din ekonomi

En bra start är att skriva ned inkomster, boendekostnad, tillgångar samt eventuella lån, krediter, avbetalningar och skulder. Då får du snabbt en första koll på ditt hushålls ekonomiska förutsättningar. Och det är ett bra underlag om du behöver prata med exempelvis olika myndigheter eller fordringsägare.

Konsumentverkets budgetkalkyl

Konsumentverkets budgetkalkyl är ett verktyg för att du ska få ett helhetsgrepp om din ekonomi.

Tips! Om du väljer att gå vidare och boka ett personligt samtal med Tyresö kommuns budget- och skuldrådgivare kan du mejla resultatet av budgetkalkylen till oss. Då har vi ett underlag att utgå ifrån vid vårt möte med dig.

Konsumentverkets budgetkalkyl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Testa din ekonomi – fem snabba frågor

Att leva med ekonomisk stress är jobbigt och det påverkar ofta hälsan. Gör vårt stresstest genom att svara på fem frågor. Du är anonym när du gör testet och inga uppgifter sparas.

Test: Hur mår din ekonomi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du är inte ensam – många Tyresöbor har ansträngd ekonomi

Många i Tyresö lever med en ansträngd ekonomi eller är i riskzonen för överskuldsättning. Omkring 20 procent av den vuxna befolkningen har ekonomiska problem under kortare eller längre perioder. I Tyresö motsvarar det cirka 5 000 personer.

Problemen kan bero på små ekonomiska marginaler och låg ekonomisk buffert eller ingen buffert alls – något som skapar en sårbarhet vid arbetslöshet, sjukdom eller annan livsförändring.

Du som finns nära någon med ekonomiska problem

Även du som möter någon med ekonomiska problem kan behöva hjälp. Kanske är det din partner, din vän eller ditt barn? Eller någon du träffar i ditt arbete?

Om du tycker det är svårt att stötta personen, kan du berätta om kommunens budget- och skuldrådgivning. Be personen ta kontakt med budget- och skuldrådgivaren – som har kunskap om och erfarenhet av att prata med människor om ekonomiska problem. Du kan även själv ta kontakt med budget- och skuldrådgivaren och be om råd.

Sidan publicerad av: servicecenter@tyreso.se
Senast uppdaterad: 12 april 2024