Budget- och skuldrådgivning

Orolig över att pengarna inte ska räcka till? Du är inte ensam. Många i Tyresö lever med ansträngd ekonomi. Men det finns hjälp att få. Och du kan enkelt skaffa dig ekonomisk överblick på egen hand.

Kostnadsfri ekonomiverkstad

Tyresö kommun erbjuder ekonomisk rådgivning som är opartisk och kostnadsfri. Rådgivningen – ekonomiverkstaden – riktar sig inte bara till dig som hamnat i skuldfällan, utan även till dig som känner oro över vardagens utgifter.

Det finns alltså hjälp att få. Men det är också enkelt att skaffa sig överblick på egen hand.

Enkelt att skaffa sig koll

En bra start är att skriva ned inkomster, boendekostnad, tillgångar samt eventuella lån, krediter, avbetalningar och skulder. Då får du snabbt en första koll på ditt hushålls ekonomiska förutsättningar. Också ett tillräckligt bra underlag när du pratar med olika myndigheter, fordringsägare till exempel.

Du kan även använda Konsumentverkets budgetkalkyl. Resultatet går att mejla till kommunens budget- och skuldrådgivare, så får du ett underlag att utgå ifrån om du väljer att gå vidare och boka ett samtal om dina utgifter.

Konsumentverkets budgetkalkyl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som finns nära någon med ekonomiska problem

Även du som möter någon med ekonomiska problem kan behöva hjälp. Kanske är det din partner, din vän eller ditt barn? Eller någon du träffar i ditt arbete? Om du tycker det är svårt att stötta personen, kan du berätta om kommunens budget- och skuldrådgivning. Be personen ta kontakt med budget- och skuldrådgivaren – som har kunskap om och erfarenhet av att prata med människor om ekonomiska problem. Du kan även själv ta kontakt med budget- och skuldrådgivaren och be om råd.

Testa din ekonomi – fem snabba frågor

Att leva med ekonomisk stress är jobbigt och det påverkar ofta hälsan. Är du osäker på hur din ekonomi mår? Gör vårt stresstest genom att svara på fem snabba frågor. Du är anonym när du gör testet och inga uppgifter sparas.

Test: Hur mår din ekonomi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När din ekonomi inte mår bra

Konsumentverket ger tips och råd under tuffa perioder och hjälper dig skaffa kunskap om din ekonomi.

Om du inte kan betala – Hallå konsument Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Koll på pengarna – kostnadsfri broschyr att ladda ned Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du är inte ensam

Många i Tyresö lever med en ansträngd ekonomi eller är i riskzonen för överskuldsättning. Statistiskt sett har omkring 20 procent av den vuxna befolkningen ekonomiska problem under kortare eller längre perioder. I Tyresö motsvarar det cirka 5 000 personer.

Problemen kan bero på små ekonomiska marginaler och låg ekonomisk buffert eller ingen buffert alls – något som skapar en sårbarhet vid arbetslöshet, sjukdom eller annan livsförändring.

Du får vara anonym

Tyresö kommun erbjuder ekonomisk rådgivning som kan hjälpa dig ta tillbaka kontrollen över din ekonomi. Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri. Tillsammans gör du och rådgivaren en enkel sammanställning av ditt ekonomiska läge. Ni tar också fram en bild av hur din ekonomi kan se ut i framtiden. Därefter går ni vidare med en strategi för hur du bäst möter de ekonomiska förändringar som väntar dig.

Tyresö kommun tar inga personuppgifter utan samtycke från den som kommer för budget- och skuldrådgivning. Du kan välja den samarbetskanal som du känner dig mest trygg med. Om du önskar kan du vara anonym.

Kontakta rådgivningen på det sätt du själv vill

Vill du få personlig hjälp att göra en sammanställning, prognos eller ta fram en strategi kan du kontakta rådgivningen på det sätt du känner dig bekväm med.

  • telefon: 08-57827675 och 08-57828327
  • videosamtal: ring, skicka e-post eller sms för bokning av möte
  • e-post: gert.johansson@tyreso.se och tobias.augustin@tyreso.se
  • sms: 073-6887675 och 072-4695327
  • brev: Tyresö kommun, Budget- och skuldrådgivningen, 135 81 Tyresö 

Få rådgivning på distans med videosamtal

Du kan möta budget- och skuldrådgivaren på distans, till exempel hemifrån eller på kontoret. Med hjälp av videosamtal kan ni tillsammans göra en ekonomisk sammanställning, leta upp skulduppgifter, diskutera och komma fram till en strategi. Du kan även få hjälp med att skriva brev, göra beräkningar och fylla i mallar eller ansökningar.

Vill du boka ett möte med videosamtal? Berätta detta när du kontaktar budget- och skuldrådgivningen, så får du mer information om hur det går till. Du behöver dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling och kamera.

Sidan publicerad av: servicecenter@tyreso.se
Senast uppdaterad: 13 juni 2022