Naturguidningar

Tyresö har en rik och varierad natur. Du kan gå med på en gratis guidad tur för att uppleva och lära dig mera om vår fina kommun. Föranmälan krävs. Det finns också turer för dig som vill gå ut på egen hand. Välkommen ut i naturen!

Kängor på mossig sten.

Vi genomför guidningarna i alla väder. Ta med matsäck, rejäla skor eller stövlar och kläder efter väder. Vid lättvandrade turerna går vi i lite jämnare terräng i ett lugnt tempo. Vill du ha mer information om de olika turerna får du gärna kontakta vår naturguide.

Läs om biologisk mångfald

Naturguidningar 2021

Just nu gäller max 7 deltagare per guidning. Om restriktionerna förändras i maj, kommer vi att kunna fylla på med fler deltagare. Så anmäl dig även om det är fullbokat, då kommer du på reservlista och så hör vi av oss om det skulle finnas plats.

Guideprogram maj 2021


Kolardammarna och Alby - vårblommor, vattenrening och vikingagravar.
Lättvandrad
Dag: onsdag den 5 maj och torsdag den 6 maj
Klockan: 10.05-13.00

Kolardammarna ligger i Alby naturreservat och utgör ett vackert inslag i landskapet. I dammarna renas också dagvattnet på sin väg till Albysjön. Vandringen går längs dammarna och vidare längs den slingrande Fnyskbäcken, i öppna kohagar, genom skogen till Ahlstorp och avslutar vid de gamla kulturmarkerna vid Uddby och Alby med bygravfält från järnåldern. Längs vägen möts du av grovstammiga aspar, ekbackar, små berghällar, groddammar, vårblommor och öppna hagmarker.
Lättvandrat. Cirka 3 km. Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling: Busshållplats Öringe kl 10.05 (buss 875, 819).
Avslutning: Vid Alby friluftsgård (härifrån är det cirka 10 minuters gång till busshållplats Nyfors, buss 873).

Länk till anmälan

Gammelström och Tyresta - gammelskog och blomstermarker
Lättvandrad
Dag: onsdagen 19 maj
Klockan: 10.30-13.00 och 18.00-20.30

Vi vandrar längs Tyresö-Flatens norra strand till Gammelströms porlande vatten. Här möts vi av Tyresta som är södra Sveriges största gammelskog med mossrika granskogar och tallklädda hällmarker. Vid kulturmarkerna i Oppsätra blir det öppnare med grovstammiga ekar och blommande torrbackar och hällar. Försommarfloran spirar och med lite tur kan vi få se rariteter som sårläka och kattfot.
Lättvandrat. Drygt 3 km. Cirka 2,5 timmar inklusive matsäckspaus.
Samling: Busshållplats Nyfors kl 10.30 eller kl 18.00 (buss 873).
Avslutning: Busshållplats Nyfors (buss 873).

Länk till anmälan

Gå på tur på egen hand – bli din egen naturguide!

Gå gärna vandringar i Tyresö på egen hand med hjälp av en handledning. Här finns fyra olika turer.

Vårbingo – upptäck vårens djur och växter på ett nytt och kul sätt

På våren händer det mycket i Tyresös natur. Blommor och knoppar slår ut, insekter vaknar till liv, fåglarna börjar sjunga och grodorna vandrar till sina kärr och dammar.
Så gå ut i naturen och spela vårbingo! Pricka in fyra i rad. Du kan göra det i närmaste skog eller naturområde. En del arter är lättare att hitta än andra. Vid Kolardammarna i Alby naturreservat och runt Barnsjön är det stor chans att du hittar dessa växter och djur.

Guidehandledningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn

Tyresös natur är fantastisk och Tyresöborna älskar att gå ut i skog och mark. För att även du som har lite svårare att röra dig ska kunna njuta av Tyresös natur har Tyresö kommun tagit fram guidehandledningar över områden där det även går att ta sig fram med rullstol och andra hjulburna fordon. Handledningarna – som är i pdf-form och lätta att skriva ut – är försedda med tydliga kartor och beskriver naturen i de olika områdena.

Här hittar du kartor och information om speciella promenader som du som är hjulförsedd kan uppleva på egen hand.

Dyviks lövängar

Dyviks lövängar ligger vid Dyviksmaren längst ut på Brevikshalvön. Markerna tillhörde förr Dyviks gård, ett skärgårdshemman som funnits sedan medeltiden. När skötseln av ängarna upphörde under 1930-talet, växte de gamla kulturmarkerna igen. Sedan 1984 har arbetsgruppen Dyviks lövängar återupptagit arbetet och sköter om ängarna på traditionellt vis med lieslåtter, fagning och lövtäkt. Den traditionella lieslåttern ger en rik flora med en mångfald av olika ängsblommor. Här finns också hassellundar, grovstammiga ekar, strandängar och en vacker innerskärgårdsnatur. Vandringen är cirka 600 meter lång.
Naturguide Dyviks Lövängar

Kolardammarna

Kolardammarna ligger i Alby naturreservat som inrättades 1975. Dammarna renar dagvattnet från Bollmora och utgör ett vackert inslag i landskapet. Längs strandkanten möts du av grovstammiga aspar, tallbackar, små berghällar och öppna gräsmarker. Vattendraget som Kolardammarna är en del av heter Fnyskbäcken och är ett sidoflöde i Tyresån, det stora sjösystemet på Södertörn. Namnet Kolardammarna kommer av att det förr fanns en kolbotten på ängarna där dammarna nu ligger. Vandringen är knappt 2 km lång.
Naturguide Kolardammarna

Tyresö slottspark

Tyresö slottspark anlades på 1700-talet och är en av Sveriges äldsta engelska parker med välordnade gångvägar, en konstgjord bäckravin med broar och omväxlande vyer. Här växer gamla grovstammiga lövträd som al, bok, ek och lind och blommande fruktträd. Betande får bidrar till att hålla landskapet öppet och ger en artrik försommarflora. Vandringen är cirka 3 km lång.
Naturguide Tyresö slottspark

En liten film om anpassad naturguidning

Sidan publicerad av: Martina Kiibus
Senast uppdaterad: 11 april 2021