Naturguidningar

Tyresö har en rik och varierad natur. Du kan gå med på en gratis guidad tur för att uppleva och lära dig mera om vår fina kommun. Föranmälan krävs. Det finns också turer för dig som vill gå ut på egen hand. Välkommen ut i naturen!

blåsippor

Aktuella guidningar

Fortet vid Gammelström

Dag: Tisdag den 4 april
Klockan: 10.00-13.00

Medelsvår guidning i stundtals kuperad terräng
Skogen på höjderna norr om Tyresö-Flaten är en liten pärla med sina lavklädda tallhällar, hängande skägg- och tagellavar, grovstammiga granar, hassellundar och smala, vindlande stigar. På ett bergskrön sträcker sig ett gammalt fort som ingick i den så kallade korvlinjen, som uppfördes kring förra sekelskiftet och var en del av Stockholms fasta försvar. På sluttningarna ner mot Gammelström blommar blåsipporna och vid strömmen porlar vattnet vidare mot Lillsjön och Tyresö-Flaten.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 3 km.
Samling: Busshållplats Nyfors kl 10.00 (buss 873).
Avslutning: Samma plats.

Länk till anmälan

Kolardammarna – vårblommor och vattenrening

Dag: Onsdag den 19 april
Klockan: 11.00-13.30

Lättvandrad guidning anpassad för rullstolar och barnvagnar
Kolardammarna ligger i Alby naturreservat. Längs kanten möts du av grovstammiga aspar, tallbackar, små berghällar och öppna gräsmarker. Här blommar vitsippor, blåsippor, vårfryle, nagelört och andra vårblommor. I dammarna myllrar det av små och stora vattendjur och på en ö har bävern byggt en hydda. I dammarna renas också dagvattnet från Bollmora, Fårdala och Öringe på sin väg till Albysjön. Cirka 2,5 timmar inklusive matsäckspaus. Knappt 2 km.
Samling: Busshållplats Öringe kl 11.00 (buss 875). Kommer du med bil samlas vi på parkeringen vid Fårdala ridskola. Med Färdtjänst, uppge adress Ridskolevägen 2.
Avslutning: Samma plats.

Länk till anmälan

Tre strömmar – Nyfors, Uddby och Follbrinksströmmen

Dagar: Lördag den 22 april och måndag den 24 april
Tid: 10.00-14.00

Medelsvår till svår guidning med en del knöliga partier
Tyresö är med sina tre strömmande vattenfall unikt i Stockholmstrakten och var därför ett av regionens viktigaste industrisamhällen under 1500- och 1600-talen. Vi vandrar mellan de brusande vattenfallen längs södra Albysjön. Bland jätteekarna och hassellundarna spirar vårfloran och på de magra hällarna växer knotigagrovstammiga tallar. Med lite tur får vi se den underjordiska blomman vätteros som bara visar sig några veckor om året. Cirka 4 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 6 km.
Samling: Busshållplats Nyfors kl 10.00 (buss 873).
Avslutning: Busshållplats Tyresö Kyrka (buss 875).

Länk till anmälan

Kolardammarna och Alby

Dag: Fredag den 12 maj
Tid: 10.00 - 13.00

Lättvandrad guidning
I Kolardammarna renas dagvattnet på sin väg till Albysjön. Vandringen går längs dammarna och den slingrande Fnyskbäcken och avslutas vid de gamla
kulturmarkerna vid Uddby och Alby med bygravfält från järnåldern. Längs vägen möts vi av grovstammiga aspar, ekbackar, barrskog, groddammar, vårblommor
och öppna hagmarker.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 3 km.
Samling: Busshållplats Öringe kl 10.00 (buss 875).
Avslutning: Alby friluftsgård (härifrån är det cirka 10 minuters gång till busshållplats Nyfors, buss 873).

Länk till anmälan

Gammelström och Tyresta

Dag: Tisdag den 16 maj
Tid: 18.00 - 21.00

Lättvandrad guidning
Vi vandrar längs Tyresö-Flatens norra strand till Gammelströms porlande vatten.
Här möts vi av Tyresta, södra Sveriges största gammelskog med mossrika granskogar och tallklädda hällmarker. Vid kulturmarkerna i Oppsätra blir det öppnare med grovstammiga ekar och blommande torrbackar och hällar. Vårfloran spirar och med lite tur kan vi få se rariteter som kattfot och sårläka.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus. Drygt 3 km.
Samling: Busshållplats Nyfors kl 18.00 (buss 873).
Avslutning: Samma plats.

Länk till anmälan

Tyresö slottspark

Dag: Måndag den 22 maj
Tid: 11.00 - 14.00

Lättvandrad guidning anpassad för rullstolar och barnvagnar
Tyresö slottspark är en av Sveriges äldsta engelska parker. I den lummiga miljön spirar vårens och försommarens alla blommor. Här finns också grovstammiga lövträd som al, bok, ek och lind och blommande fruktträd. Vi vandrar i lugnt tempo i
parken och ut på Notholmen där vi äter vår matsäck vid havet.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 3 km.
Samling: Busshållplats Tyresö kyrka kl. 11.00 (buss 875). Kommer du med färdtjänst, samlas vi på borggården vid Tyresö slott, uppge adress Tyresö slott.
Avslutning: Samma plats

Länk till anmälan

Klövberget

Dag: Lördag den 27 maj
Tid: 10.15 - 14.38

Dag: Onsdag den 31 maj
Tid:12.15 - 16.43

Medelsvår guidning i kuperad terräng med en del knöliga partier
Vi vandrar på Klövbergets hällmarker på en förkastningsbrant med en storslagen utsikt över Kalvfjärden. På hällmarkerna växer mäktiga gamla grovstammiga tallar och i de fuktigare partierna finns en frodig granskog med lavklädda grenar. Via en
vindlande trappa tar vi oss ner till Kalvfjärdens strand. Här möts vi av släta hällar och en frodig ädellövskog där myskmadran och sårläkan sprider sin väldoft.
4 – 4,5 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 6 km.
Samling 27 maj: Busshållplats Trinntorp kl. 10.15 (buss 819).
Avslutning 27 maj: Busshållplats Ällmora (buss 819) kl 14.38.

Samling 31 maj: Busshållplats Trinntorp kl 12.15
Avslutning 31 maj: Busshållplats Ällmora kl 16.43.

Länk till anmälan

Guideprogrammen som pdf

Guideprogram april 2023 , 3.8 MB.

Guidningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn

Lättvandrade guidningar våren 2023 , 1019.2 kB.

Praktisk information

Vi genomför guidningarna i alla väder. Ta med matsäck, rejäla skor eller stövlar och kläder efter väder. Vid lättvandrade turerna går vi i lite jämnare terräng i ett lugnt tempo. Vill du ha mer information om de olika turerna får du gärna kontakta vår naturguide Martina Kiibus, se kontaktuppgifter ovan.

Tyck till om naturguidningen

Har du varit med på en guidning är vi tacksamma om du vill meddela oss vad du tyckte genom att fylla i utvärderingen. Det tar bara några minuter och du är anonym.

Till utvärderingen Länk till annan webbplats.

Gå på tur på egen hand – bli din egen naturguide!

Gå gärna vandringar i Tyresö på egen hand med hjälp av en handledning. Här finns fyra olika turer.

Guidehandledningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn

Tyresös natur är fantastisk och Tyresöborna älskar att gå ut i skog och mark. För att även du som har lite svårare att röra dig ska kunna njuta av Tyresös natur har Tyresö kommun tagit fram guidehandledningar över områden där det även går att ta sig fram med rullstol och andra hjulburna fordon. Handledningarna – som är i pdf-form och lätta att skriva ut – är försedda med tydliga kartor och beskriver naturen i de olika områdena.

Här hittar du kartor och information om speciella promenader som du som är hjulförsedd kan uppleva på egen hand.

Dyviks lövängar

Dyviks lövängar ligger vid Dyviksmaren längst ut på Brevikshalvön. Markerna tillhörde förr Dyviks gård, ett skärgårdshemman som funnits sedan medeltiden. När skötseln av ängarna upphörde under 1930-talet, växte de gamla kulturmarkerna igen. Sedan 1984 har arbetsgruppen Dyviks lövängar återupptagit arbetet och sköter om ängarna på traditionellt vis med lieslåtter, fagning och lövtäkt. Den traditionella lieslåttern ger en rik flora med en mångfald av olika ängsblommor. Här finns också hassellundar, grovstammiga ekar, strandängar och en vacker innerskärgårdsnatur. Vandringen är cirka 600 meter lång.
Naturguide Dyviks Lövängar , 1.7 MB, öppnas i nytt fönster.

Kolardammarna

Kolardammarna ligger i Alby naturreservat som inrättades 1975. Dammarna renar dagvattnet från Bollmora och utgör ett vackert inslag i landskapet. Längs strandkanten möts du av grovstammiga aspar, tallbackar, små berghällar och öppna gräsmarker. Vattendraget som Kolardammarna är en del av heter Fnyskbäcken och är ett sidoflöde i Tyresån, det stora sjösystemet på Södertörn. Namnet Kolardammarna kommer av att det förr fanns en kolbotten på ängarna där dammarna nu ligger. Vandringen är knappt 2 km lång.
Naturguide Kolardammarna , 1.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Tyresö slottspark

Tyresö slottspark anlades på 1700-talet och är en av Sveriges äldsta engelska parker med välordnade gångvägar, en konstgjord bäckravin med broar och omväxlande vyer. Här växer gamla grovstammiga lövträd som al, bok, ek och lind och blommande fruktträd. Betande får bidrar till att hålla landskapet öppet och ger en artrik försommarflora. Vandringen är cirka 3 km lång.
Naturguide Tyresö slottspark , 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad av: Martina Kiibus
Senast uppdaterad: 28 mars 2023