Medeltidsdagar

Tyresö medeltidsdagar ägde rum den 19–20 maj 2018 kl 11–17 på Lilla Tyresö, nära Tyresö slott och kyrka. Här kan du läsa om allt skoj som hände dessa soliga dagar!

SONY DSC

Foto: Sara Hartman.

Medeltidsklädd mamma håller i sin lilla pojke. Prinsvillan i bakgrunden.

Foto: Lena Guthe

Medeltidsdagarna i Tyresö är numera en kär tradition för många familjer och en ny upplevelse för dig som inte har varit här. Det blir tornerspel, medeltida marknad, spektakel med gycklare och musik och roliga aktiviteter för barn. Alltihop på historisk mark med blommande äppelträd i skuggan av Tyresö slott.

Program – båda dagarna:

  • 11.00 Invigning med musiker, gycklare och riddare.
  • 12.00 Gycklargruppen Pest & Kolera uppträder på marknadsplatsen.
  • 13.00 Djärva svärdskämpar strider om ära och berömmelse på rännarbanan.
  • 13.30 Prata med riddare och klappa hästar på rännarbanan.
  • 14.00 Medeltida musik med IDISI från Ryssland. På marknadsplatsen.
  • 15.00 TORNERSPEL - Den ofrivillige riddaren. Med Riddare från Arboga på rännarbanan.
  • 16.00 Gycklargruppen Pest & Kolera uppträder på marknadsplatsen.

Här är en länk till årets programblad: Program Tyresö medeltidsdagar 2018 

Nytt tornerspel – den ofrivillige riddaren

Vem sitter egentligen på riddarens häst? Är det där verkligen en riddare? Skratt, spänning och oväntade vändningar i årets tornerspel. En upplevelse utöver det vanliga! Tornerspelet ingår i entréavgiften.

Medeltida marknad

På den medeltida marknaden kan besökarna strosa runt bland hantverkare i tidstypiska dräkter. Där fanns allehanda varor och äkta hantverk till försäljning: korg- och läderarbeten, smycken av brons, silver och bärnsten, knivar, keramik, tyger och tvålar. Det finns också goda korvar, must, doftande bröd och brända mandlar. Passa på och köp fina kläder av ull och lin efter historiska förlagor. En mantel av ylle passar i den svala sommarkvällen.

Se fler bilder från marknaden

Mat och café

Blir du hungrig kan du slå dig ner på krogen Glada Galten där det serveras medeltida mat. Nyhet i år är caféet "Svarta koppen" som serverar kaffe, söta kakor, glass och annat för de sugna. (Okej, det fanns inte kaffe här på medeltiden, men vi fuskar lite...och sötsaker fanns definitivt!) En annan nyhet är pannkaksbuffén där du kan äta hur mycket pannkakor du vill för 90 kr. Barn betalar 10 kr/år.

Två glada barn med medeltida kläder på sig.

Kanske är de ättlingar till riddare Erengisle? Foto: Ryno Quantz.

Aktiviteter för barn och vuxna

På området finns roliga aktiviteter för barn och vuxna; bågskytte, svärdstest, yxkastning, spjutkastning och den spännande anordningen blida. Prova också på att spela musroulette. Barnen kan måla vapensköldar och prova på det medeltida hantverket tovning. Ett absolut måste är gycklarskolan där ungarna kan lära sig jonglera, prova på diabolo eller akrobatik. Och håll i struthättan – det finns till och med en medeltida, skojig karusell!

Foto: Janne Bergström

Musik och spektakel

Väpnare försvarar området, riddare tränar stridskonst och gycklare ställer till med oreda. Pest & Kolera är den värsta gycklargruppen av alla – missa inte deras galna show! Ända från Ryssland kommer den häftiga gruppen IDISI, fyra tjejer från Moskva som lirar medeltida musik så det river i skinnet. De har tagit sig över Östersjön för att på sitt intensiva sätt underhålla alla som besöker Tyresö.

Idisi bandlänk till annan webbplats

Se också upp för hetlevrade tempelriddare, plompare, flotesuggor och annat löst folk. Busar får sitta i stocken!

Det medeltida Tyresö

Platsen där medeltidsdagarna går av stapeln heter Lilla Tyresö och ligger nära Tyresö slott och kyrka. Här låg det medeltida Tyresöhus, säte för ett av Stockholmsområdets största gods med tillhörande gårdar. Där Prinsvillan nu ligger fanns på medeltiden ett större, borgliknande stenhus och av den gråstensgrunden kan man än i dag ana rester av i gräsmattan bakom det vita huset.

Fakta Tyresö medeltidsdagar

Tid: Lördag 19 maj–söndag 20 maj kl 11.00–17.00
Gatuadress:
Lilla Tyresö Vandrarhem, Kyrkvägen 5, vid Tyresö kyrka och Tyresö slott.

Biljettpris inklusive tornerspel, gycklarskola och vissa aktiviteter: 100 kr för vuxna, 50 kr för barn (från 4 år upp till 18 år). Du kan betala med kort, kontanter och Swish.
Obs! Att kortbetalning endast finns i entré 1, huvudentrén. Kommer du via gångbron från slottsparken till entré 2 så tar vi kontanter och Swish.
För den som vill handla något inne på marknaden, betala för någon aktivitet eller köpa mat gäller Swish och/eller kontanter. Så lite kontanter är praktiskt att ha med sig!
Swish: 123 069 10 63. Skriv hur många vuxna och barn du betalar för.
Rabatt vid förköp: 80 kr för vuxna, 40 kr för barn. Biljetter säljs på tyreso.se/biljetterlänk till annan webbplats eller biblioteken i Tyresö centrum, Strand och Trollbäcken. Förköpspriset gäller fram till kl 24.00 på fredagen för 19 maj och kl 24.00 på lördagen för 20 maj.

Barnaktiviteter: Några är gratis, några kostar en slant mellan 10 och 80 kronor.

Ta sig hit: buss 875 går från Gullmarsplan via Tyresö centrum till Tyresö kyrka (ca 30 minuter). Bussen stannar cirka 100 meter från medeltidsområdet. Linje 875 förstärks med tre extrabussar mellan Tyresö centrum och Tyresö kyrka 19–20 maj kl 10.45– 17.30.

P-plats:
Kyrkängen, p-avgift 20 kr. OBS! Begränsat antal p-platser. Ta gärna cykel eller buss.

Tillgänglighet: Det finns två parkeringsplatser för rörelsehindrade vid Lilla Tyresö precis i anslutning till medeltidsområdet. Dessa går tyvärr inte att boka utan det är först till kvarn som gäller. Kör Kyrkvägen ända fram till entré 1 där entrévärdarna står. De visar dig sedan var parkeringsplatserna är. Adress för färdtjänst är Kyrkvägen 5. Vid frågor kontakta Lena Guthe tel 070-488 94 03.

Frågor om arrangemanget: Lena Guthe tel 08-578 294 03, 070-488 94 03, e-post: lena.guthe@tyreso.se

Frågor om marknaden:
Mikael Thun tel 070-379 87 07. Utställare som inte har medeltida tält eller kläder undanbedes vänligen.

Får man ta hunden med sig in på området? Ja, om den är kopplad.

Arrangör:
Tyresö kommun. Samarbetsparter är AUG Glada Galten och Lilla Tyresö vandrarhem AB.

Sidan publicerad av: Lena Guthe
Senast uppdaterad: 13 september 2018
Upp