Matavfallsinsamling
Matrester innehåller massor av energi och näring. Om du slänger det tillsammans med restavfallet går värdefullt material upp i rök. Det viktigaste är självklart att äta upp maten, men av det som ändå blir över kan vi producera värdefull biogas och biogödsel.
Om matavfallsinsamling
1 januari 2024 infördes obligatorisk matavfallsinsamling i Sverige. Tyresö kommun har beviljats dispens för att implementera kravet senast år 2026. Vi uppmuntrar till att ansöka om matavallsinsamling redan nu i vår e-tjänst så att övergången blir smidig inför lagkravet. Då ska även närsortering av förpackningar vara infört, detta för att skapa samordningseffekter.
Matavfall blir biogas och biogödsel
Ditt matavfall transporteras till en biogasanläggning för förbehandling och rötning. Här bildas biogas som kan användas som fordonsbränsle. När matavfallet har rötats får man kvar en näringsrik rötrest som används som biogödsel för att odla ny mat på åkermark. Vi gör miljön en tjänst när vi sorterar ut vårt matavfall, eftersom användandet av fossila bränslen och konstgödsel minskar.
För boende i småhus
Småhus har behovshämtning av matavfallet, men ställ gärna ut ditt matavfallskärl varje vecka. Hämtningen av matavfallet är kostnadsfri.
När du anmält dig till matavfallsinsamlingen får du ett startpaket bestående av:
- Ett matavfallskärl (140 l)
- En påshållare
- Matavfallspåsar (ett års förbrukning)
- Information om hur du sorterar ditt matavfall.
Kompostera ditt matavfall
Önskar du kompostera ditt matavfall i en varmkompost eller bokashibehållare ska du skicka in en ansökan till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF).
För flerbostadshus
Matavfallsinsamling för flerbostadshus, samfälligheter, grupphusområden och andra med gemensamhetslösningar kommer att bli obligatorisk. Det är styrelsen/hyresvärden som ansvarar för att skicka in en intresseanmälan för matavfallsinsamling. Hämtningen av matavfallet för hushåll är kostnadsfri. Varje hushåll i föreningen får ett startpaket bestående av matavfallspåsar, en påshållare och en informationsbroschyr som förklarar hur sorteringen går till. Tyresö kommun tillhandahåller startpaketen och styrelsen/hyresvärden ansvarar för att de delas ut.
Insamlingslösningar för samfälligheter
Läs om olika insamlingslösningar för matavfall som kommunen erbjuder för samfälligheter och vad som behövs för att komma igång med matavfallsinsamling.
Läs om matavfallsinsamling och insamlingslösningar för samfälligheter
Är du intresserad av att sortera ut ditt matavfall men saknar möjlighet i ditt flerbostadshus? I hyres- och bostadsrättshus är det hyresvärden eller styrelsen som kan fatta beslut om att gå med i matavfallsinsamlingen. Påverka din värd eller bostadsrättsförening med ett brev eller en motion. I brevmallen hittar du förslag på hur du kan tipsa din fastighetsägare om fördelarna med att bidra till insamlingen.
Förslag på brev till hyresvärd
Förslag på motion till föreningsstämma
För verksamheter
Matavfallsinsamling kommer att bli obligatorisk. Alla typer av verksamheter såsom skolor, gruppboenden, restauranger, livsmedelsbutiker och kontor ska ansluta sig till matavfallsinsamling. Detta innebär att personalen sorterar ut sina matrester i separata behållare. Kärlen töms mot en kostnad enligt gällande avfallstaxa. För att starta matavfallsinsamling behöver ni göra en intresseanmälan.
Matavfallspåsar
I Tyresö använder vi oss endast av papperspåsar för matavfall. För att matavfallet ska kunna bli biogas och biogödsel är det väldigt viktigt att det läggs i rätt påsar. Andra påsar som plast- och bioplastpåsar förstör rötningsprocessen av matavfall. Detta gäller även de bruna papperspåsarna som förekommer i livsmedelsbutiker för frukt och grönt. Den typen av påse fungerar för hemkompost, men är inte anpassad för att rötas på biogasanläggning. Använd därför endast de papperspåsar du får från kommunen.
Tänk på att paketera ditt matavfall väl och vik ihop matavfallspåsen ordentligt innan den slängs i matavfallskärlet.
Har du sopsug i ditt område?
Det är viktigt att du bara använder de papperspåsar för matavfall med klisterremsa som du får av din hyresvärd eller bostadsrättsförening. När påsen är fylld upp till den streckade markeringen på insidan av påsen viker du ihop den och försluter med klisterremsan.
Det är viktigt att du ställer matavfallspåsen i påshållaren. Hållaren ventilerar papperspåsen och gör matavfallet torrare. Om påsen ställs i en tät behållare förstörs cirkulationen och påsen kan bli blöt och gå sönder. Detsamma gäller om man lägger ett lock på påshållaren. Påshållaren tål även att göras rent i diskmaskin.
Saknar du en påshållare kan du hämta en ny på kretsloppscentralen.
Hämta ut påsar
Om dina matavfallspåsar håller på att ta slut kan du hämta ut nya på:
- Kretsloppscentralen
- Servicecenter
- ICA Kvantum (Tyresö centrum)
- ICA Supermarket (Trollbäcken)
- Coop Tyresö Strand
- Stora Coop (Tyresö centrum)
- Biblioteken i centrum, Strand och Trollbäcken.
Reservation för att matavfallspåsarna kan ta slut.
Behöver du fler matavfallspåsar avsedda för sopsug? Kontakta din styrelse eller hyresvärd.
Beställa matavfallspåsar
Det går även bra att beställa matavfallspåsar och få det levererat.
Bor du i ett flerbostadshusområde är det styrelsen/hyresvärden som beställer påsar, kontakta därför dem om dina påsar är slut.
Beställ påsar (till e-tjänst för småhus) Länk till annan webbplats.
Beställ påsar (till e-tjänst för flerbostadshus) Länk till annan webbplats.
Beställ påsar (till e-tjänst för verksamheter) Länk till annan webbplats.
- Byt matavfallspåsen ofta, minst var tredje dag, även om den inte är full.
- Låt blött matavfall rinna av innan du lägger det i påsen.
- Släng ofärgat hushållspapper och ofärgade servetter med matavfallet, det suger upp en del av fukten.
- Skölj fiskrens och räkskal i kallt vatten och förvara i frysen. Lägg det i matavfallsbehållaren strax innan tömning.
- Diska påshållaren regelbundet med diskmedel eller stoppa i diskmaskinen.
- Rengör ditt matavfallskärl med jämna mellanrum. Du kan också spraya lite ättika i kärlet så håller du undan flugor och lukt.
Hur sorterar man matavfall?
Se filmen om matavfallsinsamling - Sortera rätt för miljön!
Minska ditt matsvinn
Matsvinn är livsmedel som av olika anledningar inte äts eller dricks upp.
Varje år slängs cirka 95 kilo mat per person i Sverige (Naturvårdsverket 2020). Av det uppskattas en tredjedel vara mat som skulle kunna ätas. Bara i Tyresö innebär det tusentals ton matavfall varje år. Det bästa är att äta upp maten du köper, då sparar du både på miljön och pengar.
Oundvikligt matavfall till matavfallsinsamlingen
Även om det bästa är att äta upp sina matrester så uppstår det alltid oundvikligt matavfall i hushållet, såsom kaffesump och kaffefilter, ägg- och potatisskal. Detta vill vi sortera ut som matavfall då det innehåller mycket energi som är viktig att ta tillvara på. Det är ett enkelt sätt för dig att göra en stor skillnad för miljön.
Fallfrukt
För dig som har mycket fallfrukt i trädgården finns nu en separat container för fallfrukt på kretsloppscentralen. Vi ser till att det blir biogas och biogödsel av din fallfrukt. Även om det bästa för miljön och plånboken självklart är att äta upp frukten som trädgården ger.
Är du osäker på vad du kan lägga i matavfallet?
Exempel på matavfall
- Matrester (oätbara), tillagade eller råa
- Kött, fågel, fisk och skaldjur
- Skal från skaldjur och fiskrens
- Frukt och grönsaker
- Pasta, ris och gryner
- Bröd, kakor och bullar
- Ägg och äggskal
- Teblad, tepåsar, kaffesump och filter.
Exempel på det som INTE är matavfall
- Tobak, fimpar och snus
- Tuggummi
- Glasspinnar och ätpinnar
- Kattsand
- Blomjord och krukväxter
- Löv, gräs och grenar
- Blöjor, bindor och tamponger
- Dammsugarpåsar
- Grillkol och aska.
Sorteringsguiden hjälper dig att sortera rätt
Om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall så kan du alltid ta hjälp av Sorteringsguiden.