Ska du söka sommarjobb? Här kommer lite tips!
Äntligen börjar sommaren närma sig och det är hög tid att söka sommarjobb. För dig som vill passa på att tjäna extra pengar och samtidigt skaffa dig värdefull arbetslivserfarenhet, är det hög tid att börja se dig om efter arbetsgivare. Men innan du kastar dig in i det praktiska finns det några saker att tänka på som hjälper dig undvika vanliga fallgropar. Här är en checklista för dig som vill förbereda dig väl inför jakten på sommarjobb.
Vilken typ av jobb är du ute efter?
När du ska söka sommarjobb är det första du ska tänka på vilken typ av jobb du letar efter. Vill du bara ha ett jobb som ger pengar in på kontot eller vill du passa på att skaffa dig erfarenhet som är kopplad till din utbildning? De flesta jobb ligger ute via jobbannonser, men du kan också själv ta kontakt med företag som du gärna skulle vilja jobba på och be att få tala med en personalansvarig. Berätta vem du är, varför du vill jobba på företaget och fråga om de har något arbete under sommaren som kan passa dig. Det gäller egentligen alla typer av jobb: var tydlig med varför du vill jobba just där och varför du tror att du skulle vara ett bra val.
Se över ditt CV och personliga brev
Det är alltid klokt att se över ditt CV och personliga brev innan du söker sommarjobb. CV:t ger en första bild av dig som person och dina kvalifikationer, så se till att det är uppdaterat och anpassat efter den befattning du söker. Här kan du med fördel ta hjälp av en vän eller släktning, eller ännu hellre en person som arbetar i den bransch där du söker sommarjobb. Låt dem komma med feedback och tankar på förbättringar som du skulle kunna göra för att ytterligare stärka dina egenskaper och sticka ut i mängden. Förbered också med referenser, det vill säga någon som kan gå i god för att du har de kompetenser du angett och är en trevlig arbetskamrat.
Kontrollera att du har rätt kvalifikationer
Innan du söker sommarjobb är det viktigt att kontrollera om du har det som krävs för att utföra jobbet, det som ofta kallas spetskompetens, till exempel språkkunskaper eller tekniska färdigheter. Den informationen hittar du oftast i jobbannonsen, så läs igenom den noga och se till att du uppfyller kraven innan du söker. Är du osäker brukar det finnas en kontaktperson att höra av sig till och ställa ytterligare frågor om tjänsten.
Söka sommarjobb eller extrajobb?
Kanske vill du inte bara söka sommarjobb, utan också ha möjlighet att jobba deltid när sommarlovet är slut? Då kan det vara bra att se dig om efter en arbetsplats som erbjuder deltidsjobb även under terminerna och där du tror att du skulle kunna trivas på lite längre sikt. Då kan du få en stadig inkomstkälla, men tänk på att det är stor konkurrens om den typen av jobb, så se till att börja söka så tidigt som möjligt. Vissa branscher har extra hög efterfrågan på personer som kan arbeta deltid, så med rätt kvalifikationer och inställning finns det ändå goda chanser att hitta det du söker. Att söka sommarjobb är en unik möjlighet att utforska olika yrken och branscher, så se till att sätta upp tydliga mål kring vad du vill uppå. Det kan handla om att lära dig nya färdigheter, bygga upp ditt nätverk eller få en bättre förståelse för hur en viss bransch fungerar. Med tydliga mål kan du få ut mer av din tid på ditt sommar- eller deltidsjobb.
Att lyckas med anställningsintervjun
Har du fått komma till intervju? Grattis! Då är du en bra bit på väg. Självklart kan det vara nervöst att presentera sig själv och att träffa arbetsgivaren, men det är också roligt och utvecklande. Ju mer erfarenhet du får av intervjuer, desto enklare blir det. Ett bra tips är att förbereda dig väl och lära känna företaget ordentligt innan du går dit. Gör efterforskning om arbetsgivaren och förbered även svar på frågor du kan tänkas få. Klä dig i det du känner dig fin och bekväm i men som också passar tjänsten. Kom i tid och var dig själv.
Kontrollera hur sommarjobbet påverkar dina studiemedel
Att få ett sommarjobb är förstås målet, men det kan också vara bra att veta att det finns regler som påverkar hur mycket du kan tjäna innan studiemedlet minskar eller helt försvinner. Därför är det viktigt att du undersöker hur sommarjobbet påverkar ditt studiebidrag eller -lån innan du tackar ja till en anställning. Hur mycket inkomst du får ha beror på din studietakt och hur många veckor du får stöd under ett kalenderhalvår. Det beloppet kallas fribelopp och hur stort det är hittar du genom att logga in på din sida på csn.se.
Till CSN.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Glöm inte anställningskontrakt
När du får ett sommarjobb ska du så snart som möjligt se till att få ett avtal där det står vad ni kommit överens om. Avtalet ska alltid vara skriftligt och ska innehålla saker som anställningsform, arbetsuppgifter, anställningstid, arbetstid och lön. Kontrollera också att det finns en uppsägningstid så att du vet med hur kort varsel du kan säga upp dig eller bli uppsagd. En månad är vanligt, men huvudsaken är att ni kommer överens.
Lycka till med ditt sommarjobb!