Därför ska du inte vänta för länge med att söka studiemedel
Har du ansökt till en utbildning inför nästa termin och ska söka studiemedel? Vad roligt! Då är du säkert laddad – men har kanske också en del frågor om när det är dags och hur du gör? Här hittar du mer om varför du bör ute i god tid när du ska söka studiemedel och en checklista på allt du behöver veta.
Ansök så tidigt som möjligt
Att vara ute i god tid är det allra viktigaste när du ska söka studiemedel. Varför då? Jo, för det första kan det ta många veckor innan du får svar och ännu längre innan du får dina pengar om din ansökan godkänts. Väntar du för länge kan det alltså innebära att du kommer efter med ekonomin redan i början av terminen. För det andra finns det en begränsad mängd pengar att söka varje termin, och väntar du för länge riskerar du helt enkelt att de är slut.
Det här behöver du
För att kunna söka studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) behöver du först och främst ha ansökt till en utbildning, på minst halvfart. Du behöver dock inte ha blivit antagen, utan kan söka när som helst. Det är också viktigt att du läst de igenom informationen på CSN:s hemsida så att du vet vilken typ av studiemedel du vill ansöka om. Du behöver även ha konto i en svensk bank där du kan få dina pengar insatta och en giltig e-postadress att använda i kommunikationen med CSN.
Det här kan du få pengar för
Studiemedlet från CSN består av flera olika delar, bidrag, lån och extra tillägg för särskilda situationer. Du kan med andra ord ansöka om bara bidrag, eller bidrag plus lån och eventuella tillägg. Bidraget är den del av studiemedlet du inte behöver betala tillbaka. Låter det krångligt? Ingen fara. På csn.se kan du räkna ut hur mycket studiestöd du har rätt till. Kom ihåg att du kan söka bidrag och lån för ett år i taget, så ta reda på hur många poäng du ska läsa samt när studierna börjar och slutar. Det är enklast att söka för både höst- och vårterminen om du studerar båda.
Ansök även om du inte fått ditt antagningsbesked
Det viktiga är att inte vänta på att bli antagen på en utbildning eller kurs innan du söker CSN, utan att göra det så fort som möjligt. Du kan välja att ansöka senare, det finns helt enkelt inget sista datum utan du kan till och med göra det efter att du börjat studera, men varför chansa?
Vad är fribelopp?
När du ansöker om bidrag eller lån stöter du säkerligen på begreppet fribelopp. Ett fribelopp är en gräns för hur mycket du får tjäna, utan att studiemedlet påverkas. Ska du jobba extra samtidigt som du studerar, vilket många väljer att göra, är det viktigt att hålla koll på din inkomst och jämföra den med fribeloppet för att undvika att studiemedlet sänks. Ändras din inkomst under studietiden är det också av yttersta vikt att du kontaktar CSN och meddelar det.
Då betalas pengarna ut
När kommer pengarna, är en av de vanligaste frågorna CSN får. När du sökt studiemedel betalas pengarna ut för fyra veckor i taget och den första utbetalningen sker i samband med att du börjar på din utbildning. Sedan kommer studiemedlet den 25:e varje månad, men kom ihåg att när utbildningen gör uppehåll gör även utbetalningarna det. För att få dina utbetalningar krävs det förstås också att du har skickat in din ansökan, att CSN har fattat sitt beslut, att skolan har rapporterat att du har börjat studera där och att du har lämnat in en studieförsäkran, eftersom de här fyra faktorerna kan påverka utbetalningen.
Får du studiemedel även för studier på komvux?
Precis som när du läser på universitet eller högskola har du rätt att söka studiemedel från CSN om du studerar på komvux eller folkhögskola. Du kan också få en högre bidragsdel och en lägre lånedel. Du ansöker precis som vanligt, men även här är det viktigt att du skickar in din ansökan så fort som möjligt, eftersom de pengar CSN har fått beviljat av riksdagen kan ta slut. Gör de det får du vänta till nästa år med att ansöka. Undantag är om du ska läsa upp ett ämne du redan har betyg i, då kan du inte ansöka om studiemedel för komvuxstudier.
Om du inte klarar dina poäng
Ibland blir det inte som man tänkt sig och du kanske inte har möjlighet att fullfölja din utbildning. Men som tur är får du alltid behålla de studiemedel som du redan fått beslut om, även om du inte klarar studietakten. Självklart måste du även då betala tillbaka lånet som vanligt, och vara registrerad på kurserna för att behålla pengarna, men du har alltså flera chanser att läsa in dina resultat. Har du särskilda skäl till att du inte klarat kursen tar CSN även hänsyn till dem, förutsatt att du kan lämna in efterfrågade intyg.
Glöm inte bort din ansökan – sök studiemedel direkt
Så när ska du skicka in din ansöka om studiemedel? Vårt råd är att göra det så fort som mjöligt, det är ingen idé att vänta.
Här ansöker du om studiemedel på en gång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..