09 mars 2023

Så utbildar du dig till undersköterska eller vårdbiträde

Det finns stor efterfrågan på utbildad personal i vården och som nyutexaminerad undersköterska eller vårdbiträde är du extra välkommen på arbetsmarknaden. Söker du roliga och utmanande jobb där det finns stora chanser att du kommer vara uppskattad och efterfrågad? Är du omtänksam och självgående? Toppen, samhället behöver dig – här hittar du allt du behöver veta om två av de populäraste yrkena inom vården.

Undersköterska eller vårdbiträde

Därför ska du studera till undersköterska eller vårdbiträde

Efterfrågan på arbetsmarknaden när det gäller undersköterska och vårdbiträde är stor och yrkesrollerna har goda framtidsutsikter. Det är också roller där du hela tiden får utbilda dig och lära dig nytt. Du har möjlighet att rikta in dig på det du tycker är intressant och kan känna dig trygg i att du både på kort och lång sikt kommer vara efterfrågad i din roll. Enligt SCB anses nämligen både undersköterska och vårdbiträde vara framtidsyrken. Undersköterskor och vårdbiträden jobbar dagligen med människor och vardagen blir aldrig enformig eller tråkig.

SCB - Trender och prognoser om utbildning och arbetsmarknad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bakgrund och erfarenheter

Många som studerar till undersköterska eller vårdbiträde har ingen tidigare erfarenhet av vården alls, utan kommer direkt från gymnasiet. Andra har kanske jobbat ett par år inom något annat yrke, som restaurang eller handel och har lärt sig service – vilket är en bra färdighet även inom vården eftersom du arbetar mycket med att ta hand om människor i utsatta situationer. Oavsett vilken bakgrund du kommer från, finns alltid chansen att ta reda på om undersköterska eller vårdbiträde kan vara något för dig.

Så här blir du undersköterska eller vårdbiträde

För att bli sjuksköterska eller vårdbiträde krävs det en utbildning på gymnasienivå eller högre. En vanlig utbildning är undersköterskeprogrammet, som du kan läsa här hos oss på Komvux. Utbildningarna via Komvux ger dig en bred kunskap inom vård- och omsorg och du väljer själv om du vill studera på hel- eller deltid. Du kan alltså skräddarsy din utbildning till viss del, för att kunna kombinera din vardag med till exempel arbete under tiden. Utbildningen startar två gånger per år och det ingår fyra veckors praktik (arbetsplatsförlagt lärande, APL) per studieperiod (utbildningens längd är sex studieperioder). Du kan också studera till undersköterska eller vårdbiträde via högskola eller universitet. Oavsett vilken utbildning du väljer krävs vanligtvis grundläggande behörighet, som innebär att du har fullföljt gymnasieskolan, eller har motsvarande kunskaper.

Läs mer om studieperioder

Vad ingår i utbildningen?

I utbildningen till undersköterska eller vårdbiträde ingår ämnen som till exempel anatomi och fysiologi, omvårdnad och psykiatri. I undersköterskeutbildningen ingår sedan även gerontologi och geriatrik, liksom fördjupningskurser i omvårdnad, psykiatri och psykologi. Bra att veta är att även om du börjar med att utbilda dig till vårdbiträde kan du komplettera din utbildning till undersköterska senare.

Det här tjänar en undersköterska eller vårdbiträde

Att tjäna mycket pengar är kanske inte den främsta orsaken till att bli undersköterska eller vårdbiträde. Orsakerna är snarare att få vara en viktig del av samhället och att kunna göra skillnad för människor i sin vardag. Lönerna inom vården är generellt sett lägre än andra medellöner, men varierar mycket beroende på ålder, anställning (fast-, vikarie eller timanställd), kön och var i landet du arbetar. Generellt sett tjänar en undersköterska inom kommunal verksamhet i snitt 30 000 kronor/månaden före skatt. Ett vårdbiträde tjänar ännu mindre, 26 400 kronor/månaden före skatt i genomsnitt. Men det finns också specialister och konsulter inom dessa yrken som tjänar betydligt mer.

Bra att tänka på när du vill studera till undersköterska eller vårdbiträde

Många som studerar till undersköterska eller vårdbiträde gör också praktik i vården under utbildningen. Arbetstiderna varierar ofta en hel del och du behöver många gånger jobba skift eller arbeta kvällar och helger. Därför underlättar det om du är motiverad, engagerad och flexibel som person – både under och efter utbildningen. Vissa vårdinrättningar har också hög stressnivå, vilket kan vara en utmaning för den som inte är van. Utbildningen kan med andra ord vara stundtals krävande och ställa höga krav på stresstålighet – samtidigt som den kommer introducera dig till mycket arbetsglädje. För någon som inte har erfarenhet kan det även vara svårt att förstå de olika arbetsuppgifterna – men här kan du läsa mer om skillnaden mellan en undersköterska och ett vårdbiträde och de olika utbildningarna:

Undersköterska eller vårdbiträde – vad är skillnaden?

Kan jag söka utbildningen även om jag inte har svenska som förstaspråk?

Om du saknar svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 ingår det också i kursen, så att du inte behöver läsa det utöver utbildningen. Du lär dig alltså termer och fackspråk under utbildningen.

Välj utbildning och påbörja din framtid

För dig som är nyfiken på att studera till undersköterska eller vårdbiträde och få en möjlighet att arbeta i olika verksamheter inom vården kan det vara bra att fundera på vilken av utbildningarna du vill välja. Utbildningen till vårdbiträde hos oss omfattar 800 poäng under 4 studieperioder (1 år om du väljer heltid) med möjlighet till förlängning. Utbildningen till undersköterska omfattar 1 500 poäng över 6 studieperioder (1,5 år om du väljer heltid). Vill du veta mer kan du kontakta någon av våra studievägledare så hjälper de dig gärna. Eller titta in på länken nedan så hittar du allt om vår utbildning, hur du ansöker och vilka kurser som ingår.

Vård & omsorg – undersköterska

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 4 april 2023