09 mars 2023

Går det att få lån från CSN för studier på komvux?

Kanske har du kommit in på din utbildning, kanske funderar du på att söka – men först vill du troligen veta om det går att få lån och bidrag från CSN för studier på komvux. Vad gäller egentligen och hur fungerar det? Frågorna är många, men här reder vi ut dem.

Pengar

Kostar det pengar att studera på komvux?

Att studera på komvux är gratis för dig som elev, förutom att det ibland tillkommer kostnader för kurslitteratur och skrivmaterial. Däremot behöver du försörja dig under tiden du studerar för att kunna betala mat, hyra och så vidare, och därför ger CSN (Centrala studiestödsnämnden) dig möjlighet till studiestöd under tiden.

Kan jag ansöka om studiemedel när jag pluggar på komvux?

Det korta svaret är ja. Precis som när du pluggar på universitet eller högskola har du rätt att söka studiemedel från CSN för studier på komvux eller folkhögskola. När du läser på komvux kan du dessutom få en högre bidragsdel och en lägre lånedel inom studiemedlen. Det får du genom att ansöka precis som vanligt och sedan kontrollerar CSN om du har rätt till det högre bidraget. Det är dock viktigt att du ansöker i tid, eftersom CSN fattar beslut i den ordning ansökan kommer in. Ansöker du för sent på terminen finns det risk att de pengar som CSN fått beviljat av riksdagen kan vara slut och då måste du vänta till nästa år för att ansöka. Har du redan påbörjat dina studier och fått bidraget tidigare har du förtur, så att du ska kunna slutföra din utbildning.

När kan jag inte söka studiemedel för studier på komvux?

Vill du läsa upp ett betyg i bara ett ämne som du redan har betyg i, kan du inte få studiemedel via CSN för dina studier på komvux. Du kan alltså bara söka studiemedel för en utbildning eller ämne(n) du tidigare inte fått betyg i.

Måste jag studera heltid på komvux för att kunna få studiemedel från CSN?

Komvux ger dig möjligheten att studera i den takt som passar dig och ditt liv just nu. Därför har du rätt till studiemedel eller studiestartstöd även om du studerar på femtio eller sjuttiofem procent. Det betyder att du kan, men behöver inte, studera heltid för att få ditt CSN-bidrag. Studiemedlet är alltid beräknat på heltid och ges för varje hel kalendervecka. Studerar du till exempel på halvtid i 20 veckor, har du bara använt 10 av dina veckor. Många komvuxskolor har heller inget uppehåll mellan terminerna. Är det fallet räknas din studietakt från din sammanhängande studieperiod, det vill säga hur länge du läser utan studieuppehåll.

Kan jag jobba och plugga samtidigt – trots att jag har studiemedel?

Ja, det är vanligt att jobba och studera samtidigt för att dryga ut kassan. Har du studiemedel eller lån från CSN, får du bara tjäna upp till ett visst belopp utan att dina studiemedel påverkas. Det finns alltså en gräns för hur stora inkomster du får ha om du vill behålla dina bidrag och den summan kallas för fribelopp. Vilket fribelopp just du har kan du räkna ut på CSN:s hemsida. Glöm inte bort att lönen räknas till det kalenderhalvår den betalas ut och att eventuella sommarjobb kan påverka dina bidrag och lån, även om du jobbar mellan terminerna. Det är också viktigt att meddela CSN om din inkomst ändras under året.

CSN – Fribelopp, inkomster under studietiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur många kurser måste jag läsa på komvux för att ha rätt till studiemedel från CSN?

Det är inte antalet kurser, utan poängen du läser per vecka som studiemedlet beräknas för. Läser du i 20 veckor behöver du därför läsa 400 poäng för att få fullt studiemedel, men väljer själv om du vill läsa kurserna på hel- eller deltid.

Vad händer med mitt studiemedel om jag inte klarar mina kurser på komvux?

Mycket kan hända i livet och ibland blir det inte som man tänkt sig. Därför är du kanske orolig att du ska få problem att betala tillbaka pengarna till CSN ifall du inte klarar av dina kurser. Men som tur är får du behålla de studiemedel som du redan fått beslut om under terminen, även om du inte klarar av studietakten. I stället avvaktas beslut och du betalar som vanligt i slutet av studietiden. Du måste givetvis vara registrerad och läsa kurserna för att få behålla dina pengar, men får flera chanser att läsa in dina resultat. Har du läst in poängen senare rapporteras det till CSN av skolan, så att du kan ansöka om studiebidrag som vanligt inför nästa år igen. Finns det däremot särskilda skäl till att du inte klarade kurserna tar CSN hänsyn till dem. Det kan till exempel vara att en nära anhörig varit sjuk, ett dödsfall i familjen eller att du fått en funktionsnedsättning som du inte kände till sedan tidigare. Du skickar då in ett personligt brev där du förklarar situationen och bifogar eventuella intyg.

Så här ansöker du om studiemedel från CSN

På csn.se och ”Mina sidor” ansöker du om studiemedel för dina studier på komvux. Där hittar du också mer om de olika stegen och hur du ansöker.

Ansök om studiemedel hos CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utbildningar att ansöka till på Tyresö komvux hittar du här:

C3L – utbildningar

Kurser som du kan ansöka till hittar du här:

Alvis webbansökan – Hitta kurser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 9 mars 2023