28 november 2022

Kom förbi oss på Lärcenter!

Vill du få hjälp med dina studier? Hitta en lugn plats att studera på? Låna en dator och få hjälp med olika datorprogram? Eller har du svenska som andraspråk och vill få stöd samt en möjlighet att träna på att prata svenska? Då är Lärcenter den perfekta platsen för dig!

Personal på Lärcenter

Personal på Lärcenter.

Lärcenter är en nystartad möjlighet för dig som studerar på C3L där du kan få just den hjälp och det stöd du behöver i dina studier. Det är öppet för alla elever alla dagar i veckan (måndag till fredag) och du behöver inte anmäla dig innan. Vad du än behöver hjälp med så är du välkommen till oss på Lärcenter!

Det här kan du få hjälp med hos Lärcenter

Initiativet till Lärcenter kommer från rektor Carina Frisk som tillsammans med specialpedagog Jenny Olsson och ämneslärare står för planering och genomförande. Tanken med Lärcenter är att skapa en plats där alla elever kan få stöd och hjälp med sina studier så att fler klarar sina studier och når sina mål.

Jenny Olsson

Specialpedagog Jenny Olsson

På Lärcenter kan du komma och träffa lärare, personal och andra studenter, säger Jenny. Du kan få studiehandledning, låna en dator och få datorhjälp, få hjälp både på ditt modersmål och med att tala svenska. Här finns även studieplatser om du vill hitta en lugn plats där du får studiero.

Lärcenter är öppet för alla elever på C3L. Oavsett om du läser kurser eller program, eller om du läser i klassrum eller på distans. Även du som läser kurser på NTI är välkommen hit.

Trots att Lärcenter precis har öppnat är det redan välbesökt. Det är många som söker sig hit för att få hjälp med sina studier eller med att träna att tala svenska. Hos Lärcenter kan du få hjälp med följande:

  • Dina studier. Du kan få studiehandledning i olika ämnen och hjälp med din studieteknik. På Lärcenter finns det lärare, specialpedagog, språkstödjare och personal på plats som kan hjälpa dig när det är någonting du undrar över eller vill veta mer om.
  • En lugn plats att studera på. Ibland kan det vara svårt att koncentrera sig på studierna hemma. Då kan det vara skönt att kunna gå till en plats som både ger studiero och där det finns lärare nära till hands om du behöver hjälp med någonting. Förutom själva Lärcenter, så finns det även grupprum och tysta studieplatser vid Studiecenter. Vill du vara ifred och ha tyst omkring dig så har vi särskilda sköna möbler som är ljudisolerade så att du inte störs av ljud och prat och grupprum.
  • Svenska, SVA och SFI. Om du har svenska som andraspråk och vill träna på att bli bättre på att tala svenska finns det många möjligheter på Lärcenter. Du kan få hjälp av lärare och personal och du kan även få hjälp med svenskan i dina studieuppgifter.
  • Modersmålsstöd. Här finns det språkstödjare men även lärare som tillsammans kan många olika språk, bland annat spanska, franska, arabiska, persiska, kurdiska och tigrinja.
  • Låna dator och få hjälp med datorprogram. På Lärcenter och i Studiecenter har du möjlighet att låna dator och på Lärcenter kan du även låna iPad. Du kan också få hjälp med hur du använder program som Word, PowerPoint, Googles appar, Vklass och Google classroom, till exempel om du behöver göra en PowerPoint-presentation i dina studier men är osäker på hur det går till.
  • Träffa andra. Hos Lärcenter har du möjlighet att träffa lärare, specialpedagog och annan personal. Kan vi inte hjälpa dig direkt kan vi hitta någon som kan. Du kan även träffa andra elever, till exempel om ni snart ska ha prov och vill läsa tillsammans. Det blir alltid lättare när man är fler och kan stötta varandra.

Lärcenter är en mötesplats där du alltid blir sedd och får hjälp. Du behöver inte anmäla dig innan så du kan komma förbi när du vill när vi har öppet. C3L är öppet kvällstid två dagar i veckan och om Lärcenter är stängt så kan du alltid använda en dator i Studiecenter.

Lärcenter fortsätter att utvecklas

Det har gått snabbt för Lärcenter att bli en populär plats för studenterna på C3L där de kan få stöd och hjälp för att lyckas med sina studier. Många är positiva till möjligheten att få hjälp med sina studier utan att behöva boka tid. Och det här är bara början. Jenny Olsson berättar att det redan är fler möjligheter och samarbeten på gång.

Vårt nästa projekt är att bygga ett digitalt lärcenter för de elever som läser kurser på distans. De är självklart välkomna hit, men vi vill även utvecklas och kunna erbjuda digitala tjänster för studiehjälp, säger hon.

Det pågår även ett samarbete med Centrumvux Lärcenter i Haninge.

”En del av våra elever är skrivna i Haninge och då kan de även gå till Lärcentret där för att få hjälp med sina studier. Vi informerar därför om Haninges Lärcenter och deras öppettider”, berättar Jenny. Hon nämner även samarbetet med Ung i Tyresö där elever som har varit borta från skolan en längre tid kan få hjälp med att bli inkluderade och att komma i gång med att studera igen.

Lärcenters öppettider

  • Måndag-torsdag: 10-12 och 13-16
  • Fredag: 10-12

Lärcenter är öppet för alla elever och du behöver inte anmäla dig i förväg. Vill du ringa oss kan du göra det på 070-169 81 75.

Välkommen!

Här kan du läsa mer om Lärcenter och om den personal du träffar där.

Under 2023 är Lärcenter under utveckling. Det betyder att tider och annat kan ändras vartefter.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 19 januari 2023