28 november 2022

Blir 2023 året du tar steget och pluggar på Komvux?

2023 betyder nya mål och möjligheter – som att ta steget och plugga på Komvux. Att satsa på dig själv och din karriär ger dig chansen att börja följa dina drömmar och investera i din framtid. Du får stöd och hjälp att hitta rätt utbildning och ansöka, och vem vet, kanske blir din utbildning något av det bästa och roligaste du har gjort?

Studerande

En livsinvestering

När du satsar på dig själv och nya kunskaper investerar du också i något du kommer ha glädje av hela livet. Din utbildning och din kunskap lägger helt enkelt grunden till ett livslångt lärande och ett yrke som kommer ge dig den vardag du eftersträvar. Antingen har du precis börjat din karriär, och behöver kunskapen för att kunna arbeta med det yrke du drömt om, eller så har du redan jobbat några år och vill få chansen att vidareutbilda dig inom det du redan jobbar med. Oavsett kommer det här året på Komvux att få dig att utvecklas och hjälpa dig framåt i din karriär.

Allt du behöver är drömmarna

För att läsa på Komvux behöver du inte så mycket förkunskaper. Oavsett om du har eller saknar en gymnasieutbildning eller fullständiga betyg kan rätt ambitioner och drömmar ta dig långt. Komvux finns för dig som vill ta chansen till ny kunskap som tar dig hela vägen till det mål du har satt upp. Dessutom får du hjälp av våra duktiga studievägledare som stöttar dig på vägen.

Våga ta chansen att läsa på Komvux

Att ta steget och våga ge sig ut i något som är okänt kan kännas både svårt och lite läskigt. Ofta är det värst i början men när du väl är i gång med din utbildning upptäcker du säkert att det var enklare än du trodde att börja studera. Faktum är att många tycker att läsa på Komvux är bland det roligaste de har gjort i livet.

Att välja och välja om

Under gymnasietiden har du kanske gjort vissa val som du inte är helt nöjd med eller inte tycker är rätt för det nya liv du vill skapa. Men ingen fara, du har alltid möjlighet till en andra chans. I Sverige är alla kommuner nämligen skyldiga att erbjuda komvuxutbildning till dig som behöver komplettera dina kunskaper.

Fler valmöjligheter med yrkesutbildning

På Komvux finns en rad yrkesutbildningar för dig som har som mål att snabbt kunna börja jobba. Du kan till exempel plugga in din gymnasieexamen samtidigt som du får ett yrke på köpet. Du behöver alltså inte läsa in dina betyg för att sedan gå vidare till högskola eller universitet, utan kan lära dig ett efterfrågat yrke direkt. Yrkesutbildningen ger dig det du behöver för att kunna arbeta på en gång när du är klar med utbildningen. Det ingår också arbetsplatsförlagt lärande i de flesta utbildningar, där du får göra praktik. Praktiken ger dig chans att prova på yrket och skapa kontakter i den bransch du vill jobba i. Många som går en yrkesutbildning får jobb redan under praktiken och kan börja sin nya karriär efter utbildningen. Kanske blir det du.

Distansutbildningar som passar livet

På Komvux väljer du var och när du vill studera. Du kan välja att läsa på plats i ett klassrum, men flera av våra kurser är också möjliga att läsa på distans. På distans sker alla kontakter digitalt och för många är det en praktisk lösning som passar in i livet. Allt du behöver är tillgång till en dator. När du läser på distans kan det vara enklare att kombinera jobb för att kunna försörja dig under studietiden och skaffa dig en utbildning samtidigt som du får livet och vardagen att fungera.

Utbildningar på Komvux 2023

Vårterminen 2023 finns många yrkesutbildningar och kurser att välja mellan, till exempel ekonomi- och löneadministratör, elevassistent, undersköterska, frisör och grafisk formgivning. Läs om om kurserna och om hur du ansöker på c3l.se.

Vill du se alla våra utbildningar och yrkesutbildningar kan du titta här.

För dig som är ny i Sverige

Kanske är du ny i Sverige och behöver lära dig bättre svenska innan du skaffar ett jobb? Då finns det kurser och utbildningar där du kan läsa till ett yrke samtidigt som du lär dig språket. Du kan exempelvis läsa till resurspedagog, barnskötare, elevassistent med mera på Komvux och lära dig svenska på samma gång.

Svenska för yrkesutbildade

Vill du, kan du också läsa en SFX-utbildning, det vill säga svenska för yrkesutbildade. Det är en kurs för dig som inte har svenska som modersmål men redan har kunskaper inom ett yrke. Du är kanske redan bussförare, programmerare eller har något yrke inom vården. Då får du lära dig branschtermer och yrkessvenska för att kunna arbeta.

Här kan du läsa mer om våra SFX-utbildningar.

Ta första steget i dag

Att ta steget och ansöka till Komvux kan kännas krångligt men är något du troligen inte kommer att ångra. En bra början är att boka ett möte med någon av våra studievägledare. Då hjälper de dig hitta fram till den utbildning som skulle passa dig och ditt liv just nu. Allt för att du kan börja jobba mot dina drömmar och skapa den framtid du vill ha.

Ansök nu – gör så här

  • Titta runt bland våra utbildningar och hitta en som passar dig
  • Ansök via hemsidan, eller
  • Boka en tid med en studievägledare - vi hjälper dig gärna

Utbildningar på C3L.

Studie- och yrkesvägledning.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 28 november 2022