24 november 2022

10 anledningar att plugga till en gymnasieexamen på Komvux

Visste du att nästan var fjärde elev i Sverige hoppar av eller går ut gymnasiet med ofullständiga betyg? Det är alltså vanligare än man tror. Är du en av dem kan du ge dig själv en andra chans genom att läsa in gymnasieexamen på komvux. Då förbättrar du också dina framtidsutsikter på arbetsmarknaden. Här är flera bra skäl att ta steget.

Studerande

Orsakerna bakom att få ofullständiga betyg i gymnasiet kan vara många. En rörig tid i livet, flytt eller flykt, sjukdom, mental ohälsa eller att du inte riktigt fick det stöd du behövde. Genom att läsa in en gymnasieexamen på komvux nu när du är vuxen, får du samma möjligheter som alla andra till både drömutbildningar och jobb.

1. Du kan utgå från där du är i dagsläget

Kanske har du läst på gymnasienivå tidigare, men inte fått fullständiga betyg. Kanske har du aldrig ens börjat på gymnasiet och tycker att skolbänken känns mindre lockande. Ingen fara, du har självklart möjlighet att läsa på komvux ändå. Du utgår från dina förutsättningar och kan komplettera med en gymnasieexamen på ditt sätt.

2. Du kan välja hur

När du pluggar till en gymnasieexamen på komvux kan du antingen läsa en högskoleförberedande utbildning, det vill säga där du väljer de kurser som krävs för att få ditt gymnasiebetyg och få högskolebehörighet. Du kan också välja att läsa enstaka kurser och få betyg i de ämnen du saknar från gymnasiet, till exempel svenska eller matematik. En tredje väg är att gå är att läsa in en yrkesexamen, det vill säga att du läser till ett specifikt yrke. Det finns alltså många sätt att läsa på komvux och du kan välja det som passar dig och din situation bäst.

3. Du kan passa på att ta en yrkesexamen

Om du väljer att läsa en yrkesexamen på komvux kan du få en yrkestitel samtidigt som du får din gymnasieexamen, till exempel inom barn- och fritid, hotell- och turism, fordon- och transport, vård och omsorg eller bygg- och anläggning. Den stora fördelen med en yrkesexamen är att du kan börja arbeta direkt efteråt. Du behöver inte läsa vidare på universitet eller högskola om du inte vill. En yrkesutbildning tar dig snabbt ut i yrkeslivet.

4. Du får ett slutbetyg

Att få ett fullständigt gymnasiebetyg kan kännas riktigt bra. Vill du i stället komplettera för att få ett slutbetyg kan du göra det på komvux. Då läser du in en gymnasieexamen eller höjer dina betyg genom enstaka kurser. Enstaka kurser ges i de flesta ämnen och du väljer själv vilka du vill läsa.

5. Du har möjlighet till prövning

Har du redan goda kunskaper i ett ämne, men saknar betyg, kan du göra en så kallad prövning. Då läser du en kurs på egen hand och får sedan tentera av ett ämne eller en kurs, ofta genom både skriftliga och muntliga prov.

Här kan du läsa mer om prövningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

6. Ett friare sätt att studera

Du får mer ansvar själv över dina studier, men har tillgång till stöd och hjälp när du behöver. Många upplever att upplägget på komvux gör det lättare att ta till sig information och kunskap.

7. Du bestämmer takten

Något av det bästa med att plugga en gymnasieexamen på komvux är att du kan styra studietakten själv. Normalt sett tar en hel gymnasieutbildning på komvux ca två år, men du kan också välja att studera på deltid, till exempel om det passar din familjesituation bättre eller om du vill kunna jobba samtidigt.

8. Läs in en gymnasieexamen på komvux på distans

Är du en av dem som trivs med att plugga på distans, så har du möjlighet att du välja det. Ofta kan du också lägga upp studierna så att du ibland är i klassrummet och ibland hemma vid din dator. Tycker du däremot att det är enklare att få stöd av klasskamrater och lärare i ett klassrum kan du göra det, du väljer det som passar dig.

9. Du behöver inte ha fyllt 20 år

De flesta studerande på komvux är över 20 år och du är också behörig att delta i komvux på gymnasial nivå från den 1 juli det år du fyller 20. Förutsättningen är att du saknar de kunskaper som utbildningen ger. Är du under 20 kan du ändå komma in på utbildningen, om du har särskilda skäl. De skälen kan till exempel vara personliga förutsättningar.

10. Du får nya möjligheter

Att läsa in en gymnasieexamen på komvux är en andra chans för dig som saknar förutsättningarna att ta dig dit du vill. Det är aldrig för sent att ta tag i sitt liv. Vi hjälper dig gärna och stöttar dig, så att du kan skapa dig en vardag som du trivs med. Varmt välkommen att ansöka!

Så här ansöker du

Du ansöker via den kommun där du bor och är folkbokförd (vilket oftast brukar vara där du bor). Du kan också gå en utbildning i en annan kommun om du har speciella skäl, du ansöker ändå via hemkommunen som hjälper dig vidare.

Här hittar du de utbildningar som finns hos oss.

Har du frågor om utbildningarna, är du varmt välkommen att höra av dig. Våra studie- och yrkesvägledare hjälper dig gärna.

Studie- och yrkesvägledningen på C3L

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 24 november 2022