01 november 2022

Sista ansökningsdagen närmar sig – här är din checklista

Nu börjar det bli dags att söka till vårens kurser på Komvux och ansökan är öppen. Kanske har du skjutit upp att ta tag i det hela, men ingen fara. Här kommer en checklista med allt du behöver veta för att kunna söka till kurser och utbildningspaket som börjar i januari.

Checklista

Håll koll på sista ansökningsdagen

Det första du behöver ta reda på är när det gäller dina framtida studier är när ansökningen stänger. Det brukar variera för olika utbildningar, men för vårens Komvuxkurser är det hög tid att ansöka. Exempelvis så stänger ansökan till barnskötare/elevassistent på C3L Tyresö komvux den 5 december och för SFB och SFX-IT stänger ansökan för den första starten den 18 december. Ansökningsdatumet för just din kurs eller utbildningspaket ser du i webbansökan. Där hittar du också information som kursens innehåll, längd, poäng och datum.

Hitta kurser i webbansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Planera takten

Kurser inom grundläggande och gymnasial vuxenutbildning använder poäng som grund för att räkna ut studietakten. Det betyder att du själv kan välja vilken studietakt som passar dig och ditt liv. 100 procent ger 20 poäng per vecka, 75 procent 15–19 poäng och 50 procent 10–14 poäng. Vill du få hjälp att planera dina studier ska du vända dig till någon av våra studie- och yrkesvägledare så kan vi tillsammans sätta upp en studieplan. Det gäller oavsett om du tänkt läsa enstaka kurser eller en hel utbildning.

Studie- och yrkesvägledning på C3L.

Terminstider för våra utbildningar som går under vårterminen 2023 är:

  • Fristående kurser: måndag 9/1-fredag 26/5
  • Nya starter i yrkesutbildningar och kombinationsutbildningar: måndag 9/1-torsdag 22/6
  • Fortsättningsgrupper i Ekonomi och IT-paket: måndag 2/1-fredag 26/5
  • Fortsättningsgrupper i Vård, barn- och fritid och kombinationsutbildningar: måndag 2/1-torsdag 22/6.

Se över din behörighet

Du är behörig att studera på komvux i Stockholm från och med 1 juli det år du fyller 20 år ­– eller om du har en gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasieskolan. Du kan alltså studera hos oss även om du är under 20 år, bara du har ditt studiebevis. Är du skriven i en annan kommun än Tyresö? Då kan du ansöka via vårt system och lämna den till din hemkommun.

Distans eller på plats?

Vilket studieupplägg passar dig bäst? Många av våra kurser och utbildningspaket går på distans och allt du behöver är en dator och en webbkamera. Bra hörlurar är också ett tips när du studerar hemifrån, för att kunna få en bra upplevelse. Innan du ansöker, ta reda på om utbildningen är på plats eller på distans och vad som passar dig bäst.

Ansök enkelt och smidigt

När du väl har bestämt dig för vilken eller vilka kurser du ska söka gör du det smidigt via vår hemsida. Välj utbildning och klicka på ”Lägg i kurskorg”. Observera att du behöver registrera ett personligt konto och logga in via BankID. Sedan kan du enkelt bifoga dina betyg digitalt och snabbt komma i gång. På c3l.se hittar du mer om hur ansökan går till för just din kurs.

Om ansökan

Prioritera dina val

Du kan prioritera dina val i ansökan efter första- och andrahandsval. Den kurs eller utbildningspaket du helst vill gå sätter du alltså högst upp på listan. Sedan kan du välja flera kurser som andrahandsval om du inte kommer in på ditt förstahandsval. Tycker du det är svårt att välja kan du alltid kontakta oss, så hjälper vi dig diskutera vad som passar bäst för dig.

Planera ekonomin

Undervisningen på våra vuxenutbildningar i Tyresö är kostnadsfri. Det enda du behöver köpa är kurslitteraturen, och ibland kan det tillkomma en kopieringsavgift. För att ha råd med dina omkostnader under tiden du studerar kan du söka bidrag eller lån via CSN. Din ålder och situation bestämmer hur mycket du får i studiebidrag eller studielån, så börja med att ta en titt på vad som gäller specifikt för vuxenutbildningar på CSN.

Om bidrag och lån för komvux på CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sök omställningsstudiestöd

Är du 27–62 år och befinner dig mitt i arbetslivet? Då är den 1 oktober ett datum att hålla reda på. Från och med det datumet kan du som vill bredda din kompetens söka ett nytt omställningsstudiestöd från CSN. Omställningsstudiestödet gäller för studier som börjar 1 januari – 30 juni 2023 och består av dels ett bidrag på upp till 80 procent av din lön upp till maxbelopp, dels av ett lån. På CSN kan du läsa mer om omställningsstudiestöd.

Om omställningsstöd på CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ansök om särskilt stöd

Som student hos oss har du alltid rätt till det stöd och de anpassningar du behöver för att klara dina studier. Behöver du särskilt pedagogiskt stöd under utbildningen ber vi dig kontakta din utbildningsledare så fort som möjligt, eller hör av dig till oss så hjälper vi dig vidare.

Vänta på besked

När du har gjort dina val och ansökt kommer vi till den mest tålamodsprövande delen: att vänta på besked. Senast två veckor före kursstart får du svar om du kommit in på kursen. Sedan får du all information du behöver i en kallelse som skickas cirka en vecka före kursstart.

Missat sista anmälningsdagen?

Ingen fara - hos oss kan du anmäla dig sent om du mejlar din studievägledare. Då har du möjlighet att, i mån av plats, tas in som reserv. Kontakta studie- och yrkesvägledarna på C3L via mejl.

Studie- och yrkesvägledning på C3L.

Några av vårens utbildningar och sista ansökningsdag

  • Barnskötare/elevassistent, (ansökan stänger den 5 december)
  • SFB (ansökan för den första starten stänger den 18 december)
  • SFX-IT (ansökan stänger den 18 december)

Se alla våra utbildningar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 1 november 2022