28 oktober 2022

Vill du läsa upp dina ofullständiga gymnasiebetyg – se hit!

Är du en av dem som behöver läsa upp ditt ofullständiga gymnasiebetyg? Kanske kom du inte in på den utbildning du önskat i år eller så vågade du inte ens söka? Men det finns en lösning. Saknar du något ämne eller är underkänd i ett eller flera gymnasieämnen finns det möjlighet att läsa upp ditt ofullständiga gymnasiebetyg. Här kan du läsa mer om hur det går till.

Bibliotek

Under gymnasietiden är det mycket som händer och kanske är det först nu du har kommit på vad du vill studera till. Då kan det vara nedslående att märka att betygen inte räcker till. Som tur är går det att göra någonting åt. Komvux ger dig en andra chans att få betyg som ger dig möjlighet till den framtid du drömmer om.

Vad är grundläggande behörighet?

När du vill läsa vidare på ett universitet eller en högskola ställs ofta krav på det som kallas grundläggande behörighet. Det är de förkunskapskrav du behöver för att bli antagen till kursen. I vissa fall kan det vara så att dina betyg inte räcker till eller att du helt saknar betyg för grundläggande behörighet. Då kan du läsa upp betygen i de ämnena på Komvux.

Vad krävs för att få läsa på Komvux?

Kurserna på Komvux är reserverade för vuxna som behöver utöka sin kompetens, så de som redan har fullständiga betyg får bara studera här om de har särskilda skäl. Har du däremot ofullständiga betyg är kurserna öppna så att du ska kunna kompetensutveckla dig. För att få läsa på Komvux på gymnasienivå måste du vara bosatt i Sverige och kan ansöka från den 1 juli det år som du fyller 20 år.

Enstaka kurs eller utbildning

Studierna där du läser upp dina gymnasiebetyg på Komvux kallas gymnasial vuxenutbildning. Läroplanen följer kursplanen i gymnasieskolan och gör att du får samma kunskap. Du får ett slutbetyg som berättar att du läst tillräckligt antal kurser, eller ett betyg i en enstaka kurs. Vill du till exempel plugga upp dina betyg i matematik, engelska eller något annat enskilt ämne kan du läsa en helt fristående kurs.

Prövning för högre betyg

Vill du endast vill höja dina betyg genom prövning kan du göra det för kurser du gått. Det betyder att du läser en kurs på egen hand och sedan gör ett slutprov vid ett eller ett par tillfällen. Därefter får du ett resultat som avgör betyget på kursen.

Heltid, deltid eller flexibelt

På Komvux finns utbildningar på både grundskole- och gymnasienivå. Har du redan börjat jobba eller vill ha möjlighet att göra det, medan du läser upp dina betyg? Då kan du själv bestämma studietakten så att den passar dig. Välj heltid eller deltid och få tid över till annat, som familjeliv eller att jobba för att försörja dig medan du pluggar.

Distans eller klassrum

På Komvux erbjuds du valet att plugga upp ditt betyg på distans eller gå till skolan och vara i ett klassrum. Det beror helt på vad du trivs med. Fördelarna och nackdelarna varierar, till exempel upplever många att de får mer studiero på distans, medan andra verkligen uppskattar det sociala med att träffa andra studenter och lärare i ett klassrum. En del kurser har också ett flexibelt upplägg, så att du kan blanda klassrums- och fjärrundervisning online. Du väljer själv det som passar dig och din situation.

Yrkesutbildning tar dig direkt till jobben

För vissa kan en yrkes- eller lärlingsutbildning vara ett intressant alternativ till enstaka kurser. Om du exempelvis vill studera till ett yrke, utan att behöva gå universitetet, så att du kan börja jobba snabbare. Då studerar du till en specifik yrkestitel, till exempel barnskötare eller busschaufför. Yrkesutbildningen gör dig redo att ta klivet ut på arbetsmarknaden direkt efter kursen. Eftersom utbildningarna ofta sker i samarbete med yrkeslivet har du goda chanser till jobb efter din yrkesutbildning.

Efter utbildningen

När du är klar med att läsa upp dina betyg på Komvux kan du antingen, som du kan läsa om nedan, komplettera dina betyg till en befintlig ansökan. Eller så kan se vilka nya kurser och möjligheter som har öppnats för dig med dina nya betyg. Har du gått en yrkesutbildning kan du börja söka jobb direkt och ge dig ut på arbetsmarknaden. Vill du ha hjälp att skriva ett CV? Kika in här!

Behörighetskomplettering till universitetsansökan

Pluggar du på Komvux för att kunna söka till universitet eller högskola? Då kan du göra en betygskomplettering, en så kallad behörighetskomplettering, med ditt nya snittbetyg när du ansöker till vidare studier. Behörighetskompletteringen ger dig som sökande möjlighet komplettera ansökan med de godkända betyg som krävs för att uppfylla grundläggande behörighet. Hur du gör beror på vilken utbildning du har sökt.

Här kan du läsa mer om kompletteringsbetyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vad kostar kurserna på Komvux?

Kurserna på Komvux är kostnadsfria, men det tillkommer kostnader för läromedel som böcker och annat material. Vill du söka studiemedel kan du kontakta CSN för att ta reda på vad du är berättigad till. Ska du bara läsa upp betyg i ett ämne som du redan har betyg i får du inte studiemedel.

Hur ansöker jag?

Du ansöker till Komvux genom att besöka vår hemsida där du hittar vårt kursutbud. Bor du i en annan kommun än Tyresö kan du fortfarande ansöka, men behöver i så fall lämna ansökan till din hemkommun och få den godkänd. Finns det väldigt få platser på kurserna kommer du få företräde om du till exempel behöver utbildningen för att komplettera dina betyg för ett nuvarande jobb eller planerat yrkesval.

Här kan du ansöka om att läsa upp ditt betyg.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 28 oktober 2022