Söka jobb efter Komvux – så skriver du ett vasst CV
Ett proffsigt CV hjälper dig att ta steget in på arbetsmarknaden. Hur skriver du ett CV som sticker ut och får arbetsgivaren att lyfta luren? Här är några enkla tips och kom ihåg-listor när du ska skapa ett CV som skapar nyfikenhet.
Ditt CV är ofta den första viktiga kontakten med en arbetsgivare. Det ger ett första intryck av vem du är som person och vad du har för erfarenheter. Syftet med ditt CV är alltså att visa arbetsgivaren vem du är och varför du tror att du är det bästa valet för tjänsten.
Vad ska ditt CV innehålla?
Ett CV ska ge en bild av vem du är, vad har du gjort tidigare och vad du kan bidra med i den utannonserade tjänsten. Ett CV är alltså inte ett brev, utan snarare en lista på tidigare erfarenheter som kan vara värdefulla för arbetsgivaren. Det första du ska komma ihåg är att ha med ditt namn och födelseår. Sedan listar du arbetslivserfarenhet, utbildning, färdigheter och kompetenser. Det kan till exempel vara tidigare jobb, kurser du har gått och andra kunskaper du har. Har du körkort eller certifieringar tar du med det också.
Jobb direkt efter Komvux
Kommer du direkt från Komvux kan det ibland kännas svårt att skriva om arbetslivserfarenhet, eftersom du inte hunnit fått någon än. Var i så fall ärlig med det och berätta varför du ändå tror att du skulle passa i rollen. I ditt CV kan du ta med mer än du tror. Kanske har du sommarjobbat eller delat ut tidningar på morgnarna? Kanske har du spelat fotboll eller varit med i någon intresseförening? Kanske talar du flera språk eller har någon annan färdighet som kan vara värdefull för arbetsgivaren? Ta med det i ditt CV.
Sammanfatta ditt CV
Även om ett CV inte är ett personligt brev, kan du lägga in en kort sammanfattning tydligt på sidan ditt CV för att underlätta för rekryteraren. Lägg in några rader, kanske bredvid din profilbild eller någon annanstans där sammanfattningen syns tydligt. Skriv några meningar om vem du är, vad du kan och vad som motiverar dig. Det kan till exempel vara att du är en duktig kommunikatör, har ett stort intresse för ekonomi, eller något annat som inte går att se bara genom att läsa ditt CV.
Vad är softskills?
Man rekommenderar ofta att lägga till så kallade ”soft skills” i ett CV. Under ”Övrigt” kan du lista de personliga egenskaper du har som kan passa tjänsten, till exempel att du är kommunikativ, kreativ, bra lyssnare, en lagspelare eller tycker om att jobba självständigt. Försök tänka på vem du är i ett team och vad du brukar bidra med, och lyft fram de fördelarna.
Lägg till något som sticker ut i ditt CV
Har du något som du är extra stolt över att du har gjort i livet? Eller något som kan vara roligt att veta om dig? Du har kanske varit volontär på ett katthem, rest runt i Indien, eller är van vid barn för att du har många syskon? Är det relevant för jobbet så ta med det i ditt CV.
Det personliga brevet
I vissa fall behöver du bara skicka in ett CV, men ofta krävs också ett personligt brev. I det skriver du varför du söker jobbet och berättar lite mer ingående vem du är och vad du kan. Det blir en slags längre sammanfattning av ditt CV som gör det enklare för arbetsgivaren att ta beslut. Ett tips är att alltid börja genom att skriva ”Hej” och sedan namnet på den kontaktperson som stod i jobbannonsen. Sedan berättar du vilken tjänst du söker, vad du tyckte lät intressant med den och varför du tror att du skulle kunna passa, exempelvis ”Jag söker tjänsten som barnskötare för att jag tycker om att jobba med barn och har tidigare erfarenhet inom yrket.” Avsluta med en fras som uppmanar till kontakt, till exempel ”Hoppas att vi hörs” eller ”Välkommen att höra av dig!”
Bli inte långrandig
Rekryterare och chefer har ofta mycket att göra och du kan underlätta för dem genom att vara relativt kort och koncis i både ditt personliga brev och CV. Sedan kan du lägga till det du tycker passar och som du vill lyfta från ditt CV, till exempel språkfärdigheter, utbildningar eller andra färdigheter som passar till tjänsten.
Det viktiga språket
Något som är viktigt i ett CV är att språket är korrekt och att det inte finns några stavfel. Är det något du har svårt med är det ingen fara, men ta hjälp av någon som kan och be dem läsa. Ett CV med många slarvfel och misstag gör ofta att rekryteraren slänger det i papperskorgen.
Vanliga misstag när du skriver ett CV
Ett vanligt misstag är att skriva samma CV till alla arbetsgivare. Om du i stället anpassar ditt CV efter jobbannonsen har du en stor fördel. Är du till exempel en driven person och det står just ordet driven i annonsen, så glöm inte att få med det. Ett annat vanligt misstag är att glömma att skriva sina kontaktuppgifter på både CV och personligt brev. Gör det enkelt för de som rekryterar att hitta ditt telefonnummer eller mejladress. Tänk också på att ett CV är ett levande dokument, det vill säga ett dokument som du hela tiden uppdaterar och anpassar efter situationen.
Det grafiska
Ett CV bör inte vara mer än en A4-sida långt, högst två om du har mycket erfarenhet, men sidorna kan bestå av spalter. På nätet finns många gratismallar för CV som du kan använda. Spara ditt CV som en PDF-fil så ser du till att filen som mottagaren får ser ut precis som du tänkt dig. Att lägga till en bild på ett CV är vanligt och det kan vara trevligt att ge din potentiella arbetsgivare ett ansikte. Du gör dock som du vill, meningarna är delade och vissa arbetsgivare föredrar till och med att dölja bild och namn vid rekryteringen, för att undvika diskriminering.
Gör en video
Något som är relativt nytt inom jobbsökande är att vissa arbetsgivare ber om en personlig video. Den fungerar ofta i kombination med ett CV som du ändå skickar in och ersätter ditt personliga brev. En video ger en klar bild av vem du är som person och det blir lättare för de som rekryterar att avgöra om de tror att du passar för jobbet. Ska du göra en video är det viktigt att förbereda dig och öva innan. Lista de saker du vill säga, till exempel ”Tre saker som gör att jag skulle passa i rollen” och håll dig till dem. Resten kan arbetsgivaren läsa i ditt nu vassa CV.
Checklista för ditt CV
- Har du kommit ihåg namn och kontaktuppgifter?
- Syns det tydligt vilken arbetslivserfarenhet du har?
- Har du tagit med utbildningar/kurser?
- Har du listat fritidsintressen/praktik eller annat värdefullt?
- Står det vilka språk du talar?
- Har du tagit med att du har körkort och vilka behörigheter?
- Står din målsättning med?
- Är det kort och koncist?
- Har du korrekturläst och sett till att språket är korrekt?