15 augusti 2022

Läs kurspaketet som tar dig mot en karriär som spelutvecklare

Är spel ditt stora intresse? Drömmer du om att själv få vara med och skapa spännande spel? Då kan du ta första steget mot en karriär som spelutvecklare genom att gå vår nya utbildning i utveckling av digitala spel. Där får du bland annat lära dig att skapa spelgrafik och att utveckla fungerande spel i spelmotor. Under utbildningen får du även göra ett projektarbete, till exempel att utveckla ett spel eller skapa en portfolio, något som kan vara till stor hjälp om du vill läsa vidare inom spelutveckling på yrkeshögskola eller högskola.

Spelutveckling

Här får du veta mer om hur yrkesrollen och arbetsmarknaden ser ut för spelutvecklare, samt vad du får lära dig när du läser IT-paketet inom spelutveckling. Det är en utbildning som kan ta dig till ditt drömjobb.

Vad gör en spelutvecklare?

Spelbranschen är ett område som har växt otroligt mycket de senaste åren. Teknikutvecklingen har öppnat många nya dörrar och skapat stora möjligheter för spel att utvecklas för en mängd olika plattformar. Att jobba med spel kräver både tekniskt kunnande och kreativitet. Därför är det många som gillar både datorer och design som dras till den här branschen.

Själva yrkesrollen spelutvecklare är ett ganska brett begrepp. Rent övergripande kan man säga att en spelutvecklare har som jobb att ta en idé och göra den till ett riktigt spel som andra kan spela. Det arbetet har flera olika delar. Inom spelbranschen är de tre stora områdena inom spelutveckling design, grafik och programmering.

  • Speldesign är en mer övergripande roll, lite grann som en projektledare. Att jobba med design går ut på att konstruera själva spelet och hur det ska spelas och upplevas. Det handlar mycket om att omvandla en idé till en spelupplevelse och en slutprodukt, bland annat genom att hjälpa de andra i teamet att ta fram detaljerna som skapar en helhet. Inom speldesign finns det även level designers. De arbetar mer med delarna av spelet, till exempel hur en viss bana eller nivå ska se ut och spelas.
  • De som jobbar med grafik arbetar med det visuella i ett spel, till exempel att använda färger och ljussättning för att ge en miljö i spelet en unik karaktär. En grafiker jobbar konstnärligt med 3D-modeller och texturer för att ge spelet ett visst grafiskt och visuellt utseende.
  • De som arbetar som programmerare med ett spel skriver koden som gör att spelet fungerar, till exempel olika funktioner, kommandon och hur de hänger ihop för att kunna skapa ett spel som går att spela.

Det vanligaste inom spelutvecklaryrket är att man fokuserar på ett av de här områdena. Men på mindre spelföretag kan det fungera så att spelutvecklaren arbetar med alla de här delarna.

Så ser arbetsmarknaden ut för spelutvecklare

Spelbranschen är en tillväxtbransch där det händer otroligt mycket. De senaste tio åren har den svenska spelutvecklingsbranschen ökat från 115 bolag till att i dag vara 667 stycken. 2010 jobbade 1 203 personer med spelutveckling och i dag är det 6 596 som arbetar hos ett bolag som skapar spel (enligt Dataspelsbranschens spelutvecklarindex). Just svenska spel är mycket populära världen över, och det uppskattas att spel utvecklade av svenska bolag har laddats ned cirka sex miljarder gånger. Det här gör spelutveckling till en mycket het bransch i Sverige. Arbetsförmedlingens prognoser för spelutvecklare är att det kommer att vara mycket liten konkurrens om jobben de kommande åren. Det innebär att den som har utbildning och erfarenhet har mycket stora möjligheter att kunna jobba som spelutvecklare.

Vad en spelutvecklare tjänar beror mycket på kunskaper och erfarenhet, arbetsuppgifter samt var man arbetar. Fackförbundet Unionen har beräknat att löneintervallet för spelutvecklare ligger på mellan 36 000 och 60 000 kronor i månaden.

Läs kurspaketet som tar dig mot ett jobb som spelutvecklare

Det finns flera vägar att gå för dig som vill arbeta som spelutvecklare. En del har en bakgrund och utbildning som programmerare. Andra har läst spelutveckling på exempelvis universitet, högskola eller på Yrkeshögskolan. Det som är speciellt med spelutvecklingsbranschen är att vad du kan ofta är viktigare än hur din utbildning ser ut. Många företag väljer vem de anställer utifrån talang, arbetsprover och portfolio.

Ett bra första steg mot en karriär som spelutvecklare är att gå C3Ls kurspaket IT-paket Spelutveckling. Där får du lära dig att skapa spelgrafik och att utveckla fungerande spel. Du får även göra ett projektarbete där du får utveckla ett eget spel eller skapa en grafisk portfolio. Det är något som kan vara mycket värt om du senare söker jobb eller vill studera vidare inom spelutveckling.

Bland kurserna i paketet finns bland annat Digitalt Skapande, Programmering, Gränssnittsdesign, Medieproduktion m.m. Du får även lära dig att jobba i programvara som Photoshop, Maya, Unity 3D, Visual Studio m.fl.

Har du grundläggande behörighet kan du söka dig vidare till exempelvis Yh-utbildningar inom spelutveckling efter att du har läst kurspaketet. Du kan även läsa in din behörighet medan du läser IT-kurserna.

Joakim är en av dem som har läst kurserna på C3L. När han först kom till Tyresö ville han byta karriär och börja jobba med någonting annat. Först visste han inte vad, men hans intresse för datorer och spel fick honom att läsa bland annat grafisk design och digitalt skapande. De kunskaperna tog honom vidare till en spelutbildning, och i dag arbetar Joakim som speldesigner.

Här kan du läsa Joakims berättelse om hur studierna på C3L tog honom till hans drömkarriär.

Brinner du för spel och datorer så ropar spelbranschen efter duktiga spelutvecklare. Ta första steget mot din drömkarriär och sök kurspaketet redan i dag.

Här kan du läsa mer om IT-paketet inriktat mot spelutveckling samt söka till utbildningen.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022