09 augusti 2022

Vad ska jag tänka på inför kursstart?

Ska du börja studera på komvux? Grattis! Det är ett stort och viktigt steg som kan ta dig långt i livet. Nya kunskaper är en av de viktigaste investeringar du kan göra i dig själv. Det kan dock vara mycket att hålla reda på när kurserna startar: scheman, lokaler, kontaktuppgifter, studiemedel m.m. Ju bättre förberedd du är innan du börjar desto lättare och roligare blir dina studier. Därför har vi sammanställt några viktiga saker att tänka på så att du får en behaglig start på ditt nya kapitel i livet.

Checklista

Bekanta dig med din utbildning

Eftersom du har sökt en utbildning du vill gå känner du säkert redan till vad som väntar, men förbered dig ändå så väl du kan, både praktiskt och mentalt. Gå till exempel igenom din individuella studieplan där det står syfte och mål med studierna, hur du når dina mål och studietakt och studietid. Där får du veta mer om hur din utbildning är upplagd och vad som väntar.

Du kan även prata med lärarna och studievägledarna på skolan. De vet mycket om din utbildning och vad som är viktigt att tänka på för att du ska få ut så mycket som möjligt av dina studier. Om det är möjligt kan du även ta kontakt med någon tidigare elev som redan har gått den utbildning du ska gå. Då kan du få veta mer om vad som väntar samt få bra tips och råd.

Gå igenom din litteraturlista

Ta reda på vilka böcker du behöver för dina studier. Kolla gärna upp på förhand var du kan beställa dem, tillgänglighet, priser, leveranstider m.m. Men beställ inga böcker förrän du har pratat med din lärare, ibland ändras vilka böcker som är aktuella.

Tänk också på att dina böcker är personliga. Du kan inte beställa dem i din skolas namn, beställ dem i ditt namn.

Se över ditt studiestöd

Du som läser på komvux kan ansöka om studiemedel från CSN. Du ansöker själv om studiemedel. Hur mycket du har rätt till beror på omfattningen av dina studier, till exempel om du läser på hel- eller deltid samt hur länge du studerar. Du kan räkna ut ditt studiestöd genom att se hur många poäng kursen eller kurserna har. Du kan ansöka om studiemedel redan när du har sökt din utbildning, du behöver inte vänta till du är antagen. Ta reda på din studietid, hur många poäng du ska läsa och om kurserna är på grundskole- eller gymnasienivå. Det hjälper dig att fylla i din ansökan korrekt så att handläggningen av den går snabbare.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för studiemedel från CSN när du läser på komvux Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ska du läsa på distans?

Vill du få mer frihet i dina studier, till exempel om du vill fortsätta att arbeta medan du studerar, kan du läsa flexibelt upplägg eller på distans. Flexibelt upplägg innebär att du studerar en blandning av undervisning i klassrum och online. Distans innebär i regel att du läser hela kursen var och när du vill. När du läser på distans är det viktigt att tänka på att:

  • Du behöver tillgång till dator och internetuppkoppling.
  • Välja studietakt. Tänk på att ändrad studietakt påverkar ditt studiestöd.
  • Om hela utbildningen sker på distans eller om det finns delar av den som sker på plats på skolan, till exempel uppstartsmöte, prov och laborationer.
  • Hur du kommer åt och lämnar in dina inlämningsuppgifter.
  • Planera din tid väl så att du hinner med dina inlämningsuppgifter och inte halkar efter i kursen.

Gör ett schema

Ta reda på hur ditt schema ser ut så att du kan börja förbereda dig för dina studier. Hos C3L kan du se ditt personliga schema genom att logga in på Vklass. Läser du på distans är det viktigt att du gör ett eget schema så att du vet vilka delar av kursen du behöver göra och bli klar med och när det behöver göras. Det här är extra viktigt om du tänker jobba medan du läser så att du kan använda din tid på bästa sätt.

Gör gärna även ett mer långsiktigt schema över hela kursen, så du får en översikt när det är helger, lov, praktik, grupparbeten m.m. Det gör det lättare för dig att planera dina studier och slippa stress.

Ta reda på viktiga praktiska saker

Förbered dig genom att ta reda på hur det fungerar på skolan, till exempel genom att ta reda på:

  • Vad som gäller vid frånvaro och sjukdom. Vem ska du kontakta om du blir sjuk?
  • Kontaktuppgifter till lärare, studievägledare och andra som jobbar på skolan om du behöver komma i kontakt med dem.
  • Var du får information om ändrade eller inställda lektioner.
  • Vad som gäller för kopiering och kopieringsavgifter.
  • Hur det fungerar med måltider. Finns det fik eller restaurang på skolan, ett elevkök, eller ska du ta med dig egen mat?

På sidan Studieinformation A – Ö får du information om det här och annat som är viktigt att veta när du studerar på C3L.

Så här är det att börja studera på C3L

  • Innan du börjar på C3L får du ett antagningsbesked. Det är en kallelse där det står vilka kurser som du är registrerad på samt information om sådant som du behöver veta om kursen.
  • På hemsidan under ”Studie- & yrkesvägledning” hittar du telefonnummer och e-postadresser om du behöver komma i kontakt med studievägledarna. Du kan även beställa betyg och kursintyg från den sidan.
  • På sidan ”För studerande” hittar du information om vad som gäller på C3L och kan få svar på många frågor angående dina studier.
  • En viktig del av dina studier på C3L är Elevportalen. Där finns allt som du behöver för att komma igång med dina studier. När du har loggat in där kommer du åt bland annat din e-postadress på skolan, Googles appar, Inläsningstjänst och Nationalencyklopedin. Där hittar du även lärplattformen Vklass. Den används bland annat för schema, information, frånvaroanmälan, inlämningsuppgifter och för kommunikation mellan lärare och elever.

Välkommen till C3L, och lycka till med dina studier!

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 9 augusti 2022