09 augusti 2022

Vad är en yrkesutbildning?

Att läsa en yrkesutbildning kan vara ett bra alternativ för dig som vill studera till ett yrke och som vill bli klar snabbt. När du läser en yrkesutbildning studerar du till en viss specifik yrkestitel inom ett särskilt område, till exempel frisör, barnskötare eller busschaufför. Studierna ger dig en grundläggande yrkesutbildning som gör dig redo för arbetslivet eller för att läsa vidare på yrkeshögskolan. Medan längden på en yrkesutbildning kan variera beroende på vilket yrke det handlar om, så går det i regel mycket fortare att läsa till ett visst yrke än att studera på högskola eller universitet.

Yrkesutbildning

Här får du veta mer om hur det är att läsa en yrkesutbildning och vad du bör tänka på när du söker en yrkesutbildning.

Hur går det till att läsa en yrkesutbildning?

I dag finns det väldigt många yrkesutbildningar att välja mellan. Allt från bartender till projektledare. En del kan du läsa på bara några veckor medan andra yrken kräver år av studier. Upplägget kan också variera beroende på vilket yrke det handlar om och vem som arrangerar studierna. En del utbildningar kan du läsa utomlands och andra på distans.

De förmodligen vanligaste yrkesutbildningarna är de som leder direkt till en yrkestitel och som tar högst tre år att läsa. till exempel yrkesutbildningar till elevassistent eller undersköterska. Det som till stor del skiljer yrkesutbildningar från de mer traditionella akademiska utbildningarna är att de utbildningar som leder till ett visst yrke ofta varvar teori med mycket praktisk inlärning. När du läser en yrkesutbildning ingår det i regel en stor del praktik där du får komma ut på en arbetsplats och träna in och fördjupa de kunskaper du lär dig under den teoretiska delen av utbildningen. Den här typen av praktik sker ofta i samarbete med företag inom det aktuella yrkesområdet. Det innebär att du dessutom får möjlighet att knyta viktiga kontakter på arbetsmarknaden när du praktiserar. Många som läser en yrkesutbildning lyckas skaffa sig ett jobb redan under praktiken.

Beroende på vilken yrkesutbildning du går så får du efter godkända studier någon form av utbildningsbevis. Det är alltid bra om du tar redan på vilken form av examen utbildningen ger, och hur den förhåller sig till arbetsmarknadens krav, till exempel om det rör sig om någon form av diplom och om det i så fall är nationellt eller internationellt godkänt av yrkets branschorganisation. För en del hantverksyrken, exempelvis frisör eller snickare, finns det dessutom det som kallas för gesällbrev. Det vill säga att du som läser utbildningen behöver göra ett gesällprov för att visa vilka kunskaper du har fått under utbildningen.

Leder yrkesutbildningar till jobb?

Det är vanligt att yrkesutbildningar utformas och genomförs i samarbete med näringslivet. Det innebär att de företag som behöver arbetskraft är med och påverkar utbildningen så att den är relevant för arbetsmarknadens behov. I praktiken innebär det i regel att utbildningen ges så länge som det finns en efterfrågan ute i arbetslivet. Därför har du goda chanser att få ett jobb när du läser en yrkesutbildning.

Innan du väljer en utbildning är det alltid bra att ta reda på hur det ser ut på arbetsmarknaden för just det yrke eller område du tänker läsa till. Det kan du bland annat göra genom att titta på Arbetsförmedlingens eller SCB:s yrkesprognoser, eller yrkets branschorganisation.

Arbetsförmedlingens yrkesprognoser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

SCB:s arbetskraftsbarometer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vad ska jag tänka på när jag funderar på att söka en yrkesutbildning?

Det finns några saker du bör se över om du funderar på att läsa en yrkesutbildning. Beroende på vem som arrangerar utbildningen kan kostnader och möjligheten till studiemedel skilja sig väldigt mycket. Privata yrkesutbildningar kostar ofta att läsa, och kan vara dyra att gå. De ger heller inte alltid rätt till studiemedel. Då kan du behöva ta ett lån för att läsa.

Läser du däremot hos en utbildningsinstitution som står under statlig tillsyn, exempelvis en folkhögskola eller komvux, är det vanligare att utbildningen är kostnadsfri och ger rätt till studiemedel. Att utbildningen står under statlig tillsyn innebär också att den måste uppfylla vissa kriterier och hålla en viss kvalitet för att få finnas med i utbudet. Det ger dig tryggheten i att veta att du väljer en seriös utbildning.

Ett annat bra sätt att ta reda på om en yrkesutbildning är rätt för dig och dina mål är att se vad de som har gått utbildningen tidigare har att säga om den, till exempel vad de har fått lära sig och hur lätt det är att få jobb efteråt. Läs också recensioner eller prata med studenter som har gått utbildningen.

Våra yrkesutbildningar på C3L

Hos oss på C3L i Tyresö kan du välja mellan flera olika yrkesutbildningar inom yrken där det finns en stor efterfrågan på utbildad personal, exempelvis till undersköterska, barnskötare/elevassistent eller IT-paketet med inriktning mot spelutbildning. Det är särskilt utformade utbildningar som ger dig möjlighet att söka arbete inom ett visst yrke, eller att gå vidare till högre yrkesstudier. De flesta av våra yrkesutbildningar innefattar några veckor av arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får möjlighet att komma ut och öva dina kunskaper rent praktiskt. Samtidigt får du chansen att knyta kontakter inom branschen.

Längden på våra utbildningar varierar beroende på vilken utbildning det handlar om. Våra yrkesutbildningar till undersköterska och barnskötare/elevassistent, till exempel, är på 6 studieperioder där varje period motsvarar ungefär 10 veckor. Andra yrkesutbildningar, som exempelvis ekonomi- & löneadministratör eller IT-paketet med inriktning mot spelutbildning, är på 4 studieperioder. Det innebär att du relativt snabbt kan få de kunskaper du behöver för att börja jobba inom det yrke du är intresserad av.

Yrkesutbildningarna hos oss är studiestödsberättigade samt avgiftsfria (förutom en kopieringsavgift på max 200 kronor per 20 veckors studier). Efter avslutad utbildning får du betyg i genomförda kurser samt för många av utbildningarna även ett utbildningsbevis. Först och främst av allt så får du en bred kompetens som öppnar dörrarna för en ny karriär och många intressanta jobbmöjligheter. Sök en yrkesutbildning redan i dag. Det är en snabb väg till jobb.

Här kan du läsa mer om vilka yrkesutbildningar vi har att erbjuda.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 9 augusti 2022