09 augusti 2022

För- och nackdelar med att studera på distans

Många har ett drömjobb som de vill arbeta med, eller har ambitionen att påbörja en karriär inom ett visst område. Samtidigt är det svårt för en del att ta steget att gå en utbildning som tar dem mot deras mål och drömmar. I regel för att det har blivit svårt att få studierna att passa in i deras livssituation. För många är det inte helt enkelt att sluta jobba, förlora den trygga inkomsten och börja leva på studiemedel. För andra kan det bli krångligt att kombinera studier med familj och andra åtaganden.

Distansstudier

Nu finns det lyckligtvis ett alternativ som gör det möjligt att utbilda sig samtidigt som det går att jobba och sköta livets sysslor i övrigt. Läser du en distansutbildning kan du lättare kombinera studierna till drömyrket med livet i övrigt. Här är fem fördelar med att läsa på distans, men även fem saker som du bör ha i åtanke om du väljer att gå en distansutbildning.

Fördelar med att läsa på distans

 1. Du kan studera när du vill. Distansstudier ger dig friheten att läsa på dina villkor. Medan studieplanen i regel är densamma som för traditionella klassrumstudier kan du själv välja när och hur du läser. Det gör att du mycket lättare kan kombinera studierna med till exempel jobb. Det är många som arbetar på dagarna och läser på kvällar och helger.
 2. Du kan studera var du vill. Distansutbildningar sker i regel digitalt, det vill säga att du läser och gör dina inlämningsuppgifter via en uppkopplad dator. Du är inte bunden till något klassrum utan kan plugga hemma i köket, på ett mysigt fik, under ett träd i en park osv. Du kan välja en plats där du känner dig bekväm och har lätt för att fokusera på studierna.
 3. Du väljer ditt studietempo. När du läser i ett klassrum behöver du i regel följa klassens tempo, men när du läser på distans kan du hålla din takt. Du kan läsa snabbare om du vill, eller ta mer tid på dig med de delar som kräver det. Många har också lättare för att koncentrera sig när de får vara ifred med sina studier och kan bli klara snabbare när de slipper distraktioner.
 4. Du får ett större utbud. Distansstudier öppnar dörren för att läsa utbildningar som du annars skulle ha behöver flytta eller pendla till för att kunna gå. Du är inte längre låst till vad som erbjuds på din hemort.
 5. Du kan behålla din ekonomi. För många kan det bli ett hinder att gå från en fast lön till att leva på studiemedel, inte minst för de som har en familj att försörja. När du läser på distans kan du fortsätta att jobba och ha kvar samma inkomst.

Nackdelar med att läsa på distans

 1. Distansstudier kräver disciplin och planering. När du själv styr över dina studier behöver du ha en plan för vad du ska läsa och när det ska vara klart. Du måste själv ta dig i kragen och se till att studierna blir av och att du håller din tidsplan. Du behöver ha mycket självdisciplin och ta eget ansvar när du läser på distans.
 2. Du missar den sociala samvaron. Vissa kan läsa mer fokuserat när de studerar för sig själva, men för många är det också viktigt med gemenskapen under en utbildning. Under en distansutbildning träffar du i regel inte de andra som läser samma utbildning. En del löser det här genom att skapa forum eller grupper online där de kan diskutera studierna och hjälpa varandra.
 3. Du behöver själv be om hjälp. De flesta distansutbildningar erbjuder en lärare eller handledare som hjälper dig med dina studier, men det finns ingen som kommer till din studieplats och frågar hur det går. Behöver du hjälp och stöd får du själv ta initiativ till att ringa eller mejla din lärare/handledare. Ett tips är att skriva ned varje fråga och fundering du har och ha den listan som underlag när du pratar med din lärare.
 4. Det kan bli stressigt. Om du är van att ha ledig tid efter att du har jobbat kan det bli en tuff omställning att plugga den tid du brukar göra andra saker, som att gå ut och träffa vänner eller slappa framför tv:n. Glöm inte att även planera in lite vila och nöje när du gör ditt studieschema så att du inte kör slut på dig själv. Och påminn dig själv om att det bara är under en period.
 5. Du behöver motivera dig själv. Det kan som sagt bli kämpigt att bara jobba och plugga hela tiden. Du kan kanske känna att det tar mer än det ger. Lyft då blicken från böckerna och tänk på hur det kommer att vara när du är klar och kan börja din drömkarriär. Studierna är en livsinvestering som du alltid kommer att ha värde av. Den kan ta dig långt och ge dig många nya möjligheter. Och du, glöm inte att belöna dig själv; gå på restaurang eller bio när du är klar med en kämpig uppgift.

Tips för dig som vill läsa på distans

 • Gör ett studieschema där du lägger in alla delar av din distansutbildning. Det ger dig en tydlig struktur som visar vad du ska göra och när.
 • Gör även ett livsschema där du planerar in hur studier, arbete och fritid ska ligga under veckan. Det ger dig inte bara ordning och redan, utan även sinnesro när du har klart för dig vilka stunder du ska jobba, plugga respektive vara ledig.
 • Hitta en bra studieplats där du får vara ifred, slipper distraktioner (hemma vid köksbordet kan kännas bekvämt, men disken och tvätthögen kan störa studieron) och kan koncentrera dig helt på dina studier.

Fler tips om hur du lyckas med dina distansstudier kan du läsa i det här inlägget:

Kombinera jobb och studier – går det?

Läs mer om hur det är att läsa på distans hos oss på C3L.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 9 augusti 2022