23 maj 2022

Vad ska jag plugga för att få jobb?

Tänker du börja studera men är osäker på vad som är bäst att plugga för att få jobb? Det är inte alltid så lätt att veta vilka yrken som kommer att vara attraktiva framöver, men här kan du få hjälp på vägen.

Arbetsplats

På C3L har vi flera yrkes- och vidareutbildningar som har goda jobbprognoser. Söker du till en av dem så läser du en utbildning som ger dig riktigt bra chanser att få ett arbete när du är klar. Här är framtidsjobben och så här ansöker du till utbildningarna till dem.

Gå färdigt gymnasiet

Till att börja med, det viktigaste du kan göra för att öka dina chanser att få ett jobb är att se till att du har gymnasiet klart och godkänt. Medan det finns vissa jobb för personer utan gymnasieutbildning så är det en begränsad arbetsmarknad som dessutom krymper allt mer. Bara att du ser till att du är klar med gymnasiet gör att dina chanser till att få ett jobb ökar betydligt.

På C3L kan du komplettera din gymnasieutbildning oavsett var du befinner dig i livet. Antingen för att få en godkänd gymnasieutbildning eller för att kunna möta de nya behörighetskraven till högskolor och universitet.

Här kan du läsa mer om de studierna och hur du ansöker.

Yrken inom skolan

Ett av de områden där det alltid behövs personal är inom skolan. Under de kommande åren kommer antalet barn som går i grundskolan att öka. Samtidigt har en sjättedel av alla lärare blivit äldre än 60 år och är på väg att gå i pension. Det här gör att det kommer att uppstå ett stort behov av personal inom skolan.

På C3L kan du antingen läsa in dina gymnasiebetyg för att läsa vidare på universitet med pedagogisk inriktning, men du kan även läsa vår utbildning till elevassistent. Elevassistenter är en skolresurs. Det innebär att du i det yrket får hjälpa både lärarna och eleverna att göra undervisningen så bra som möjligt. Medan lärarna ansvarar för det pedagogiska är det elevassistenten som stöttar eleverna och ser till att alla kan tillgodogöra sig undervisningen. Ju fler elever det finns i skolan desto viktigare blir elevassistenten.

Här kan du läsa mer om och ansöka till utbildningen till elevassistent.

Undersköterska

Ett annat område där det alltid finns ett behov av utbildad personal är inom vård och omsorg. Framför allt finns det ett stort behov av undersköterskor. På många ställen i landet är det behovet rent akut. Vi blir både fler och äldre i Sverige samtidigt som det är många inom yrket som kommer att gå i pension snart. Bara för att kunna möta pensionsavgångarna kommer det att behövas cirka 160 000 nya undersköterskor de kommande 10 åren. Det innebär att prognoserna för arbete är mycket goda för undersköterskor, både nu och på sikt. En annan utveckling som kommer att påverka jobbchanserna är att undersköterska blir en skyddad yrkestitel från och med 2023. Det innebär att du som vill arbeta som undersköterska behöver ett bevis från Socialstyrelsen. Grundförutsättningarna för att få det här beviset är att du har en utbildning med inriktning mot vård och omsorg, till exempel från gymnasiet eller komvux. Det innebär i praktiken att en utbildning blir ännu viktigare för att få jobb.

På C3L kan du utbilda dig till undersköterska på flera olika sätt.

  • Vård och omsorg inriktning undersköterska – en heltidsutbildning som ger dig kunskaperna att arbeta som undersköterska inom vården, äldreomsorgen, psykiatrin, gruppboenden m.m.
  • SFV Svenska för vårdutbildade – en kvalificerad språkutbildning för dig som redan har en motsvarande undersköterskeutbildning från ett annat land men som behöver lära dig eller bli bättre på det svenska språket och anpassa dina yrkeskunskaper efter svenska lagar och förhållanden.
  • Kombination undersköterska – ett kurspaket för dig som vill arbeta inom vården och som inte har svenska som förstaspråk. Här läser du de yrkeskurser du behöver för att bli undersköterska samtidigt som du läser SFI eller grundläggande svenska som andraspråk.

Bussförare

Det finns ett stort behov av förare. Sedan år 2000 har antalet bussresor ökat med 37 procent. Samtidigt är det många äldre busschaufförer som snart går i pension. Det innebär att det kommer att finnas många jobbchanser för kunniga chaufförer. Dessutom är bussföraryrket ofta starten på en karriär inom busstrafiken. Många börjar som förare och fortsätter internt med att gå vidare till att bli exempelvis trafikledare, utbildare, trafik- eller affärsområdeschefer.

Om du redan har erfarenhet av att jobba som bussförare från ditt hemland kan du läsa svenska för bussförare. Det är en teoretisk förberedande språkutbildning med yrkessvenska för dig som vill arbeta som bussförare. Utbildningen ger dig de kunskaper i svenska och de praktiska kunskaper du behöver för att söka till bussförarutbildningen hos bussbolagen i Sverige. Den gör dig väl förberedd att genomföra bussbolagens rekryteringstester.

Här kan du läsa mer om utbildningen och söka till den.

Det finns jobb där ute som bara väntar på dig. Allt du behöver är rätt utbildning. Sök redan i dag och ta det viktigaste steget mot ditt nya jobb och din framtid!

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 23 maj 2022