23 maj 2022

5 tips för dig som ska söka utbildning till hösten

Tänker du börja studera till hösten? Jättebra beslut! Studier lönar sig alltid; du får nya kunskaper och lättare att få jobb, men det är viktigt att du tänker till innan du väljer utbildning.

Studier

Du ska självklart trivas med din utbildning och det yrke som den leder till, och den ska leda till att du får ett jobb när du är klar. Har du funderat på hur du ska finansiera dina studier? Här är fem bra tips och frågor som du bör ställa dig innan du väljer utbildning i höst. Vi hoppas att de ska hjälpa dig att hitta just den utbildning som förverkligar dina drömmar.

1. Vad tycker du om att göra?

Det första och kanske viktigaste tipset är att söka en utbildning som verkligen passar dig som person. Det är lätt att börja tänka på vad du borde studera, eller att lyssna på vad andra tycker, men ska du lägga några år på att läsa något är det viktigt att du tycker att det är intressant. Dina studier ska kännas rätt i hjärtat, bara du kan gå din egen väg.

Fråga dig vad du brinner för. Vill du hjälpa barn och ungdomar att utvecklas? Då passar säkert en utbildning till barnskötare/elevassistent dina mål. Gillar du siffror och att hålla ordning på saker och ting? Då trivs du säkert med att läsa en ekonomiutbildning. Älskar du att sitta framför datorn och skapa program eller spel? Läs något inom IT. Gå efter vad som gör dig motiverad och engagerad. Då kommer studierna och ditt yrkesliv att bli ett nöje.

2. Vilken behörighet behöver du för att söka?

Beroende på vilken utbildning du tänker söka behöver du en viss behörighet. Tänker du till exempel söka till en utbildning på högskola eller universitet behöver du som minst ha grundläggande behörighet. Det vill säga ett slutbetyg från gymnasiet där du har lägst betyget godkänt i Engelska A/Engelska 5, Svenska A/Svenska 1 och Svenska B/Svenska 2, Matematik A/Matematik 1 samt minst 2 250 gymnasiepoäng. En del högre utbildningar kräver även ytterligare kunskaper. Det kallas för särskild behörighet. Exempelvis utbildningen till läkare där det krävs djupa kunskaper inom naturvetenskap, eller civilekonom där du även behöver högre kurser i matematik.

Om din gymnasieutbildning inte ger dig den behörighet du behöver kan du komplettera den på Komvux. Där kan du läsa in de kurser och betyg du saknar på ett flexibelt sätt som är anpassat efter just dina behov.

Här kan du läsa mer om hur du kan komplettera din gymnasieutbildning här på C3L.

Tänker du läsa en yrkesutbildning, till exempel till undersköterska eller barnskötare, är kraven lättare. Då räcker det i regel med grundskola med godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk. Kolla upp vad som gäller för just den utbildning du är intresserad av.

3. Behöver du läsa upp dina betyg eller tänker du gå en yrkesutbildning?

Har du som mål att plugga vidare på högskola eller universitet, eller vill du kunna börja jobba snabbt inom ett attraktivt yrke? Om du vill gå en högre utbildning behöver du som sagt som minst grundläggande behörighet. Då kan du läsa de betyg och kurser du saknar för att söka vidare till högskola och universitet. Du kan även läsa en yrkesutbildning för att lära dig ett visst yrke, exempelvis till undersköterska, ekonomi- & löneadministratör, elevassistent, vårdbiträde eller jobb inom grafisk formgivning.

När du går en yrkesutbildning får du de kunskaper du behöver för att kunna börja arbeta inom yrket direkt du är klar med din utbildning. I regel ingår det arbetsplatsförlagt lärande i yrkesutbildningarna, det vill säga att du praktiserar på en arbetsplats för att fördjupa dina kunskaper. Praktiken ger dig även möjlighet att knyta kontakter. Det är många som läser en yrkesutbildning som får jobb redan under praktiken.

4. Behöver du ta studielån eller finansiera dina studier på annat sätt?

Att läsa på Komvux kostar ingenting. Det kan tillkomma kostnader för kurslitteratur och kopieringsavgifter, men själva studierna är gratis. Beroende på hur ditt liv ser ut, till exempel om du har familj eller utgifter för boende och resor., kan du behöva en inkomst medan du studerar. Läser du minst 20 poäng i veckan på Komvux räknas dina studier som heltidsstudier. Det innebär att du kan ansöka om studiemedel från CSN. Studiemedel består av bidrag och lån. Det är upp till dig om du bara vill ansöka om bidrag eller om du även vill ha ett studielån som du sedan betalar tillbaka. Kolla upp vad som gäller för just den eller de utbildningar som du är intresserad av. Du kan även besöka CSN:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att läsa mer om hur mycket pengar du kan få eller låna samt vilka krav och villkor som gäller för att få studiemedel.

Det är även möjligt att läsa en del av kurserna på Komvux på distans. Då kan du själv välja studietakt och när du väljer att studera. Det finns de som väljer att läsa på distans samtidigt som de jobbar för att kunna behålla sin ekonomi. Det är ett flexibelt sätt att studera, men det kräver även god planering och disciplin.

Här kan du läsa mer om möjligheterna att läsa flexibelt eller på distans på C3L.

5. Vilka utbildningar leder till jobb?

Visst ska du följa dina drömmar och din passion, men ska du lägga din tid och energi på studier är det också viktigt att de leder till ett jobb. Ett hjälpmedel för att ta reda på hur utsikterna ser ut just för det yrke du funderar på att studera till är Arbetsförmedlingens yrkesprognoser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där kan du leta på olika branscher och yrken och se hur efterfrågan på arbetskraft ser ut nu och några år framåt.

Läs gärna även vårt inlägg ”Vad ska jag plugga för att få jobb?” där vi tar upp vilka av våra utbildningar som ger dig riktigt goda möjligheter att få ett jobb efter dina studier. Du har till exempel goda chanser att få jobb om du läser till vårdyrken som undersköterska eller vårdbiträde. Det finns även bra jobbmöjligheter inom skolan, till exempel om du läser till elevassistent. Det finns även ett stort behov av bussförare.

Vi hoppas att du har fått hjälp på vägen med att hitta den utbildning som är helt rätt för dig och dina ambitioner. Du är hjärtligt välkommen till oss på C3L i höst!

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 13 april 2023