12 april 2022

Så pluggade sig Erik till ett jobb med att göra specialeffekter för tv

Om du är en person som skulle vilja arbeta med någonting kreativt får du en bra start om du läser C3Ls kurser inom grafisk formgivning.

grafisk formgivning

Erik är en av dem som tog den chansen. Så här gick han från att inte veta vad han ville jobba med till att ha en spännande karriär som VFX-artist. Vägen till drömjobbet börjar med rätt kunskaper och stöd.

En familjetradition att läsa på C3L

När Erik pluggade på gymnasiet hade han ingen tanke på yrkesval eller någon riktning mot vad han ville bli. Han började fundera kring att läsa vidare och han var inte den enda i familjen som tänkte i de banorna.

Min storebror pratade om att han ville läsa grafisk formgivning på C3L. Dessutom hade min mamma pluggat där när hon var yngre, så alla i familjen hade en koppling till skolan. Jag gjorde även egen research och tittade runt på olika utbildningar. Jag hittade bara bra saker om C3L. Det var bra utbildningar och bra lärare. Det såg ganska seriöst ut.

Erik sökte och kom in. Det gjorde även hans bror.

Jag sökte bara en kurs till att börja med, men jag blev tipsad om den andra kursen och sökte den med. Så jag läste kurserna Digitalt skapande och Grafisk kommunikation under några månaders tid. Det gav mig inte bara kunskaperna att gå vidare inom det kreativa området. Jag fick även många nya insikter, till exempel att det var det här jag verkligen ville göra, inte sitta med något kontorsjobb. Jag fick också insikten att jobba med sådant här faktiskt är ett riktigt yrke. Innan trodde jag att det bara var typ 10 personer i Hollywood som arbetade med effekter och liknande. Att läsa de här kurserna på C3L ger en bredd och du kan gå vidare mot så många olika områden. Min bror läste samtidigt som jag, och han har valt att gå vidare med speldesign. Han lärde sig grunderna på C3L så att han kunde göra banor och prototyper på spel.

Kunskaperna och lärarstödet från C3L öppnade nya dörrar

När Erik började läsa kurserna kände han att han fick mycket med sig. Inte bara i kunskaper utan även ur stödet från läraren.

Vi fick lära oss att jobba i program som Photoshop, Illustrator och InDesign, lära oss designprinciper, färgteori och mycket annat. Läraren hade väldigt bred kunskap och jag kunde lära mig allt om programmen. Vår lärare var också väldigt stöttande. Hon ville verkligen att vi skulle bli så bra som möjligt. Vi kunde till och med skicka in saker till henne på helgerna om vi ville ha snabb feedback på det vi gjort. Hon hjälpte även flera i klassen att hitta utbildningar för att gå vidare. Vi hade inte så många prov utan fick jobba mycket praktiskt. Det var lite teori, men det mesta handlade om att testa rent praktiskt. Det var dessutom en kul klass och fina lokaler. Vi var blandade i klassen, personer som jag som inte hade någon erfarenhet, men en tjej hade jobbat med det innan och ville fräscha upp sina kunskaper. Hon fick jobb direkt efter utbildningen.

Efter att ha läst kurserna på C3L sökte Erik en utbildning på Medieinstitutet. Att han kom in där tackar han det han fick lära sig på C3L för.

Jag skulle inte ha kommit in på Medieinstitutet utan att ha gått den här kursernan. Där behövde jag göra antagningsprover och det kunde jag göra tack vare det jag fick lära mig på C3L. Det var väldigt många andra som sökte till den utbildningen som inte kom in. Det var tack vare min lärare och det jag fick lära mig som jag kunde klara proven. Medan jag gick den utbildningen kände jag också att jag kunde mycket mer om programmen vi arbetade i än de andra som jag gick med. C3L gav mig verkligen grunden för att gå vidare.

Efter att ha läst två år på Medieinstitutet fick Erik syn på ett utannonserat jobb och sökte till det. Det ledde till att han i dag är animatör och VFX-artist. Han gör bland annat specialeffekter till barnprogram på tv.

Eriks tips till andra som vill studera

Erik gick från att inte veta vad han ville göra till att få sitt drömjobb. Hans tips till andra som funderar på att läsa vidare och läsa kurser inom grafisk formgivning är att prova sig fram, ta vara på bredden i utbildningen och inte känna sig stressad.

Känn dig inte stressad. Det är inte samma press som i gymnasiet. Det är lugnt, du hinner lära dig. Jag har en kompis som inte gjorde så bra ifrån sig i gymnasiet. Han gick också på C3L för att plugga upp sina betyg. Han tyckte att det var mycket enklare att läsa på det sättet. Han fick den hjälp han behövde och det var inte lika stressigt.

Erik vill även lyfta fram hur bred utbildningen är och hur många vägar det går att gå efter den.

Det är brett och djupgående. Du kan göra väldigt mycket bara utifrån de här två kurserna. Du kan branscha ut dig till yrken och områden som grafisk designer, animation, film, screenwriter, Photoshop-artist, illustration, designa böcker och tidningar. Det är bra att läsa de här två kurserna Digitalt skapande och Grafisk kommunikation efter varandra eftersom det fördjupar kunskaperna.

Erik har även ett tips till C3L:

Kurserna hade gärna fått vara längre. Två månader till hade låtit oss gå djupare in på det vi lärde oss. Och att lära oss ännu fler program, till exempel After Effects.

Vill du göra som Erik och läsa inom ett område där du får jobba med din kreativitet kan du också läsa vårt kurspaket med inriktning mot grafisk formgivning. Där får du lära dig grunderna inom grafisk design, hur du använder webben och andra digitala kanaler för att kommunicera och marknadsföra samt hur du formger budskap och liknande. Kurserna innehåller många verklighetsbaserade praktiska övningar där du får träna upp din formkänsla och din kreativitet. Du får även göra större praktiska projekt inspirerade av verklighetsbaserade arbetsuppgifter.

Du kan läsa mer om utbildningen och ansöka här.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 12 april 2022