12 april 2022

En längtan efter att göra någonting nytt tog Joakim till spelbranschen

Har du ett intresse för att arbeta kreativt med data, form och design kan du läsa våra kurser med inriktning mot grafisk formgivning. De ger dig kunskaper och grunderna i att arbeta med formgivning.

grafisk formgivning

Joakim är en av dem som har läst de här kurserna. De tog honom från byggbranschen till att kunna arbeta med sin stora passion, spel, även om det inte var planen från början. Studier kan ta dig längre än du tror. Så här hjälpte C3Ls utbildningar Joakim till sin drömkarriär.

Joakim ville plugga sig till förändring i livet

Efter 13 år i byggbranschen kände Joakim att han ville ha förändring i sitt liv. Han tyckte aldrig att han passade in där och ville inte fortsätta att gå till ett jobb han inte passade för. Han insåg att det första steget mot någonting nytt var att läsa upp sina betyg. Eftersom Joakim bor i Tyresö blev C3L det självklara valet. När han väl började läsa där drev hans intressen honom vidare i studierna.

Det var lite läskigt att sätta sig i skolbänken igen som vuxen, men jag insåg att jag behövde läsa upp mina betyg i grundämnena eftersom jag inte hade så mycket fokus när jag gick i skolan. Men medan jag läste på C3L började jag även glida in på de saker jag är intresserad av, som grafisk design och digitalt skapande. Jag har alltid haft en passion för datorer och spel, och jag kände att jag ville läsa kring det området för skojs skull. Det hela började med att jag ville läsa upp mina betyg men slutade i en ny karriär inom spelbranschen.

Utbildningen gav en bra grund som ledde till en karriär inom en het bransch

Förutom att läsa upp sina betyg läste Joakim även kurserna Grafisk kommunikation 1 och 2 och Digitalt skapande 1 och 2. Det lade grunden för den nya karriären som speldesigner.

Efter mina studier på C3L gick jag en spelutbildning. Jag hade väldigt mycket nytta av det jag lärde mig på C3L. Det lade grunden för det jag gör i dag. Sedan två år tillbaka jobbar jag med spel. Jag skapar 3D-världar, bygger upp realistiska miljöer i öppna världar-spel, ljussätter miljöer med mera. Jag programmerar inte spelen, utan skapar som artist i 3D-program.

Joakim är väldigt tacksam över C3Ls utbud och stödet från lärarna som var avgörande för att han skulle läsa vidare.

Jag började som sagt med att läsa upp mina betyg, men jag gillade stället och deras utbud och ville läsa mer där. Jag testade att läsa lite programmering, men jag är mer estetiskt lagd. Det såg även min lärare, som tyckte att jag borde jobba med det. Jag kunde inte ha haft en bättre lärare. Min passion för det jag läste hölls kvar tack vare läraren och utbildningen. Utan stöd kan lågan lätt slockna, men här fick jag fart.

Även upplägget med studierna fick Joakim att trivas.

Det är en bra läroplan. Vi började på en nybörjarnivå och sedan blev utbildningen mer avancerad i nivåer. Det var aldrig någon tvekan om vad vi skulle göra och hur det skulle göras. Allt var glasklart. Du har även mycket frihet att läsa som du vill. Allting du behöver för att plugga finns tillgängligt online via dator, så du kan även läsa där du känner för det. Det var dessutom helt rätt storlek på klassen. Liten nog för att läraren alltid kunde komma och ge oss feedback direkt kring det vi jobbade med. Stor nog så att vi elever kunde hjälpa varandra.

Feedbacken i undervisningen gick även åt det andra hållet. Joakims synpunkter på utbildningen har utvecklat innehållet sedan han läste den.

Tack vare mitt spelintresse vet jag att spelbranschen är väldigt stor och populär. Det är många som har det intresset och som vill jobba med spel. Jag sa det till min lärare, och tipsade om att de borde komplettera med någon form av spelinriktning. Nu har det tillkommit nya kurser, bland annat förberedande speldesign.

Tips till andra som vill studera

Joakim tog chansen att förändra sitt liv och förverkliga sina drömmar genom att studera. Hans tips till andra som funderar på att göra samma sak är att veta vad de vill göra och sätta upp mål.

Innan du börjar plugga är det viktigt att du vet vad du vill göra på C3L. Vill du läsa upp dina betyg eller vill du testa på olika saker? Vill du pröva dig fram kan du ju fortfarande arbeta och prova på olika studieområden. Det kan ta dig långt. Mitt första mål var att läsa upp mina betyg, men sedan kom det mer. Ha även ett långsiktigt mål för dina studier. Du börjar på C3L, men vad ska du göra sedan? Ha en verklig vilja att plugga, gör det inte bara för att du inte har något annat att göra. Det var en så stor skillnad för mig att plugga när jag verkligen ville ha förändring och hade som mål att kunna göra någonting annat.

Vill du göra som Joakim och läsa inom ett område där du får jobba med din kreativitet, så kan du också läsa vårt kurspaket med inriktning mot grafisk formgivning. Där får du lära dig grunderna inom grafisk design, hur du använder webben och andra digitala kanaler för att kommunicera och marknadsföra samt hur du formger. Kurserna innehåller många verklighetsbaserade praktiska övningar där du får träna upp din formkänsla och din kreativitet. Du får även göra större praktiska projekt inspirerade av verklighetsbaserade arbetsuppgifter.

Du kan läsa mer om utbildningen och ansöka här.

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 12 april 2022