30 mars 2022

Kan jag studera om jag inte kan svenska?

Om du är ny i Sverige och inte pratar så mycket svenska kan det kanske kännas svårt och läskigt att studera här. Du kanske tycker att du inte kan tillräckligt med svenska för att gå en utbildning, men du behöver inte oroa dig. På C3L i Tyresö har vi utbildningar just för dig som inte har svenska som modersmål. Du kan till exempel gå utbildningar där du både får lära dig ett yrke och svenska samtidigt. Vi har även utbildningar för dig som redan har en utbildning och yrkeserfarenhet från ditt hemland, men behöver lära dig mer svenska för att kunna börja jobba.

Plugga svenska

Här får du veta mer om hur det är att gå våra utbildningar och hur du kan lära dig både svenska och ett yrke så att du förbättrar dina chanser till ett jobb. Det är enklare och roligare än du tror.

Det blir mycket lättare att få ett jobb om du kan svenska

Det borde inte vara svårt att få ett jobb i Sverige. Det saknas personal inom många yrken i Sverige, till exempel inom vård och omsorg, och även i skolan behövs det mer utbildad personal. Samtidigt har många som är nya i Sverige svårt för att få ett jobb. Det beror på att det är viktigt att kunna prata svenska i yrkeslivet. Chefer, kollegor, kunder, patienter och elever måste kunna prata med varandra. Det är också viktigt att kunna svenska av säkerhetsskäl, till exempel för att kunna läsa föreskrifter och ha en förståelse om vad som händer på en arbetsplats.

Det kan kännas krångligt och tidsödande att först lära sig svenska och sedan läsa en utbildning som leder till jobb. Dessutom kanske du känner dig osäker över hur du ska kunna studera i Sverige när du inte kan så mycket svenska. Den goda nyheten är att vi har utbildningar just för dig som känner så här. Du kan till exempel läsa en kombinationsutbildning där du studerar till ett yrke samtidigt som du lär dig svenska. Om du redan har en yrkeskompetens från ett annat land kan du även läsa särskilda utbildningar där du får lära dig svenska med yrkesinriktning. Det bästa med de här utbildningarna är att de tar hänsyn till hur mycket svenska du kan när du börjar att studera.

Utbildningar som utgår från dina språkkunskaper

När du går någon av de här utbildningarna börjar du med SFI D eller med grundläggande svenska som andraspråk beroende på vilken nivå du befinner dig på. Det innebär att du får lära dig svenska utifrån vad du kan när du börjar utbildningen. Dessutom tar lärarna hänsyn till vad du som elev har för kunskaper; du får alltid den hjälp du behöver. Så här säger en av våra tidigare elever som läste en utbildning där hon fick lära sig både svenska och yrket undersköterska om hur det var att studera:

Vi som gick utbildningen hade inte bott så länge i Sverige och trodde att den skulle bli svår att förstå, men det blev inte alls så. Visst var det svårt med ett nytt språk i början men vi fick alltid hjälp. Utbildningen var helt fantastisk. Lärarna var underbara och hjälpte oss jättemycket. Lärarna har verkligen insett hur de ska undervisa och prata med oss studenter. De har så mycket förståelse. Den här utbildningen är det bästa jag har gjort. Jag skulle kunna läsa den tusen gånger igen. Vi hade jätteroligt och skrattade jättemycket.

Vad som är bra med att läsa svenska samtidigt som du lär dig ett yrke är att det är lättare att lära sig svenska när det sker i ett sammanhang, till exempel om du pratar svenska med andra på jobbet eller i skolan. Dessutom är du tillsammans med andra som är i samma situation som du och ni kan hjälpa varandra.

De här utbildningarna kan du läsa på C3L även om du inte kan så mycket svenska

Vi kan erbjuda olika utbildningar beroende på om du redan har yrkeskunskaper från ditt hemland eller om du vill lära dig ett yrke från grunden.

SFX är svenska för yrkesutbildade som inte har svenska som modersmål. Där får du som redan har kompetens inom ett yrke, till exempel om du har arbetat som sköterska eller programmerare, läsa svenska med fokus på yrkesspråket. Det vill säga den svenska och de termer som används inom ditt yrke. Du får också läsa orienteringskurser där du får lära dig hur ditt yrke fungerar i Sverige. SFX ger dig också möjlighet att komplettera din utbildning för svenska förhållanden på högskole- eller gymnasienivå.

Om SFX-utbildningar

På C3L har vi följande SFX-utbildningar:

Vi erbjuder även kombinationsutbildningar för dig som vill läsa till ett yrke men som inte har svenska som modersmål. På en kombinationsutbildning får du en bra yrkesutbildning samtidigt som du läser SFI eller grundläggande svenska som andraspråk. Det innebär att du får lära dig ett viktigt och eftertraktat yrke samtidigt som du får de språkkunskaper du behöver för att kunna få ett jobb.

På C3L har vi två olika kombinationsutbildningar:

Det är lättare än du tror att studera i Sverige även om du inte kan så mycket svenska. Om du tar steget då ger vi dig den hjälp du behöver för att klara av din utbildning. Om du tror på dig själv är allting möjligt, eller som en av våra tidigare elever hälsar till dig som känner dig osäker:

Var inte rädd att du inte kommer att klara av det. Jag tänkte innan att hur ska jag kunna plugga och läsa böcker om jag inte kan prata språket? Men när du väl är inne i utbildningen ser det annorlunda ut. Har du bara viljan så får du all hjälp du behöver för att lära dig. Det kommer att gå bra. Våga och bara kör!

Sidan publicerad av: vuxenutbildningen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 4 april 2023